zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u
witam chce wymienic sobie kierownice na taka obszyta skora od forumo"wego kolegi pullup1 i teraz mam pytanie jak odlacze akumulator odkrece obudowe pod kierownica odepne pierwsza wtyczke od napinacza tasmy , pozniej 2 imbusy odchylam poduszke i odlanczam ja od napinacza , odlanczam klaksony i teraz pytanie ?
- czy najpierw odkreca sie ten napinacz ktory mocowany jest na 3 srubach ? czy moze najpierw odkrecam kierownice kluczem 24 a pozniej jak ja zdejme odkrecam ten napinacz ??
czy ten napinacz w nowej kierownicy mam przykrecic 3 srubami w takim polozeniu jak byl w starej wi wszystko bedize ok ??? bo wiem ze zle zalozenie napinacza powoduje rozwerwanie tasmy ??? ale jak go mozna zalozyc zle jak sa tam 3 sruby?? da sie go zle zalozyc ??? powiedzcie mi wszystko co wiecie na ten temat bo chial bym uniknac poznijeszego bledu poduszki albo rozerwanej tasmy _ wilekie dzieki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
- czy najpierw odkreca sie ten napinacz ktory mocowany jest na 3 srubach ? czy moze najpierw odkrecam kierownice kluczem 24 a pozniej jak ja zdejme odkrecam ten napinacz ??
czy ten napinacz w nowej kierownicy mam przykrecic 3 srubami w takim polozeniu jak byl w starej wi wszystko bedize ok ??? bo wiem ze zle zalozenie napinacza powoduje rozwerwanie tasmy ??? ale jak go mozna zalozyc zle jak sa tam 3 sruby?? da sie go zle zalozyc ??? powiedzcie mi wszystko co wiecie na ten temat bo chial bym uniknac poznijeszego bledu poduszki albo rozerwanej tasmy _ wilekie dzieki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi
jutro opisze dokładnie jak to zrobić.trzeba napewno odpiąć akumlator i ustawić koła do jazdy na wprost,poczekać ok 20 minut,aż rozładuje się moduł poduszki,wyjąć poduszke i rozpiąć od niej kostke.Teraz wykręć 3 śrubki na krzyżaka,odkręć nakrętke i zdejmij kierownice.Uważaj tylko żeby nie przestawić taśmy.Poskładać w kolejności odwrotnej.falla_x pisze:zmiana kierownicy a tasma AIRBAG-u
Jacek
byl bym wdziecznyjackyz pisze:jutro opisze dokładnie jak to zrobić
no wlasnie co znacy nie przestawic?? bo wydaje mi sie ze skoro mocowana jest przez 3 sruby a tasma od napinacza przechodiz prze otwor w kierownicy chyba tak widac po zdieciach to nie da sie zle ustawic ? chyba ze sie myle prosil bymo jakies wyjasnienei zebym babola nie strzelicjackyz pisze:Uważaj tylko żeby nie przestawić taśmy
a to jednak trzeba odlaczyc akumulator troche wczesniej ?
wielkie dzieki gdizes juz kiedys widzialem ten opis ale mozesz mi powiedziec jak mam to rozumiec :djtom pisze:http://www.vwgolf.pl/?page_id=204
"Nowa taśma powinna być ustawiona w pozycji środkowej. Warunek ten wynika z jej budowy i jest konieczny do poprawnego funkcjonowania. Taśma albowiem to nic innego jak jeden kawałek przewodu zamkniętego w obudowie. Jest tak z powodu zapewnienia pewności połączenia i co za tym idzie zadziałania poduszki powietrznej. Ustawienie zwijacza w pozycji środkowej możemy sprawdzić licząc obroty pomiędzy skrajnymi położeniami pierścienia taśmy - należy to wykonać przed zamontowaniem zwijacza do kierownicy. Złe ustawienie zwijacza może spowodować przerwanie przewodu podczas kręcenia kierownicą"
oco chodzi z tym ustawieniem zijacza w pozycji srodkowej i oco chodzi w tych skrajnych polozeniach pierscienia tasmy bo nie rozumiem tego za bardzo
wydawalo mi sie ze napinacz da sie przykrecic tylko w jeden sposob i ze wystarczy go tylko przekrecic w taki sam sposob z wyjetej poprzednio kierownicy ?
a tu jeszcze jakies ustawienia wedlug skrajnych polozen ?
Chodzi o to że kierownica wykonuje np.3 obroty w prawo i 3 obroty w lewo licząc od pozycji kół ustawionych do jazdy na wprost.Tyle samo obrotów musi sie rozwijać taśma,W przeciwnym razie Przerwiesz ją i poduszka nie będzie działać.Akumlator Musisz rozpiąć,bo inaczej po zamontowaniu wszystkiego razem może się palić kontrolka poduszki,którą potem zgasisz tylko VAG-iem.Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.falla_x pisze:wielkie dzieki gdizes juz kiedys widzialem ten opis ale mozesz mi powiedziec jak mam to rozumiec :djtom pisze:http://www.vwgolf.pl/?page_id=204
"Nowa taśma powinna być ustawiona w pozycji środkowej. Warunek ten wynika z jej budowy i jest konieczny do poprawnego funkcjonowania. Taśma albowiem to nic innego jak jeden kawałek przewodu zamkniętego w obudowie. Jest tak z powodu zapewnienia pewności połączenia i co za tym idzie zadziałania poduszki powietrznej. Ustawienie zwijacza w pozycji środkowej możemy sprawdzić licząc obroty pomiędzy skrajnymi położeniami pierścienia taśmy - należy to wykonać przed zamontowaniem zwijacza do kierownicy. Złe ustawienie zwijacza może spowodować przerwanie przewodu podczas kręcenia kierownicą"
oco chodzi z tym ustawieniem zijacza w pozycji srodkowej i oco chodzi w tych skrajnych polozeniach pierscienia tasmy bo nie rozumiem tego za bardzo
wydawalo mi sie ze napinacz da sie przykrecic tylko w jeden sposob i ze wystarczy go tylko przekrecic w taki sam sposob z wyjetej poprzednio kierownicy ?
a tu jeszcze jakies ustawienia wedlug skrajnych polozen ?
Jacek
musza sie pokryc ale z kierownica ? czy z czym ?jackyz pisze:Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.
czyli rozumiem ze kierownica wykonujac skret w lewo powoduej rozwiniecie tasmy z napiancza powracajac to do prostych kol napinacz zwija tasme ? czyli jak zdejem kierownice razem z napinaczem i zaloze ten napinacz w takiej samej pozycji na nowa kierownice bedzie ok ?
napinacz z tego co widze montowany jest od tylu kierownicy wiec tasma do poduski musi przejsc przez otwor w kierownicy wiec nawet chya nie ma mozliwosc zalzenia tego napinacza iinaczej ?
Ostatnio zmieniony wt kwie 01, 2008 16:59 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze rozumiesz.Znalazłem taką taśme w garażu i jak już odepniesz już akumlator i air bag to wykręć 3 śrubki na śrubokręt krzyżakowy,odkręć kierownice i ją zdejmij.Taśma zostanie na swoim miejscu.Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi.falla_x pisze:musza sie pokryc ale z kierownica ? czy z czym ?jackyz pisze:Jak pamiętam to na obudowie taśmy są znaki które się muszą ze sobą pokryć.
czyli rozumiem ze kierownica wykonujac skret w lewo powoduej rozwiniecie tasmy z napiancza powracajac to do prostych kol napinacz zwija tasme ? czyli jak zdejem kierownice razem z napinaczem i zaloze ten napinacz w takiej samej pozycji na nowa kierownice bedzie ok ?
napinacz z tego co widze montowany jest od tylu kierownicy wiec tasma do poduski musi przejsc przez otwor w kierownicy wiec nawet chya nie ma mozliwosc zalzenia tego napinacza iinaczej ?

Zobacz to zdjęciu.
Jacek
czyli zanim odkrece ten napinacz od zdietej wczesniej kierownicy to wciskam ten przycisk blokujacy ?? czy dopiero jak go odkrece to wtedy sie go wciskajackyz pisze:Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi.
w tym napinaczu to wysowa sie i ta tasma z tylu i prozdu czy ta przy poduszczed jest nieruchoma ?
Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem nafalla_x pisze:czyli zanim odkrece ten napinacz od zdietej wczesniej kierownicy to wciskam ten przycisk blokujacy ?? czy dopiero jak go odkrece to wtedy sie go wciskajackyz pisze:Ma ona taki czerwony przycisk.Jest to blokada więc nic się nie przestawi.
w tym napinaczu to wysowa sie i ta tasma z tylu i prozdu czy ta przy poduszczed jest nieruchoma ?
Jacek
a to spoko czyli jak odkrece te 3 sruby to przy zdejmowaniu kierownicy napinacz ma sotac na kolumnie puzniej tylko dokladnm w to mijesce nowa kierre i przykrecam podpinam i wszystko ebdize okjackyz pisze:Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem na Nie masz się co bać tylko wymieniaj tą kierownice.
Wszystko będzie ok,nic się nie bój że coś zepsujesz.Jak zrobisz to napisz jak poszło.falla_x pisze:a to spoko czyli jak odkrece te 3 sruby to przy zdejmowaniu kierownicy napinacz ma sotac na kolumnie puzniej tylko dokladnm w to mijesce nowa kierre i przykrecam podpinam i wszystko ebdize okjackyz pisze:Jak zdejmiesz kierownice(koła ustawione na wprost)to ten przycisk się sam zablokuje.Cała taśma ma zostać na kolumnie kierowniczej.Założysz nową kierownice i on się sam odblokuje.Przykręcisz te 3 śrubki do kierownicy,kierownice ,podepnij poduszke a potem na Nie masz się co bać tylko wymieniaj tą kierownice.
Pozdrawiam
Jacek