Stuki w przednim zawieszeniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

hansik82
Mały gagatek
Mały gagatek

Stuki w przednim zawieszeniu

Post autor: hansik82 » ndz mar 30, 2008 00:58

Witam!!!

jak w temacie. Ostatnio zauważyłem że coś stuka mi w zawieszeniu. Pojechałem na stacje diagnostyczna i tam koleś stwierdził że mam do wymiany tuleje metalowo gumowe przedniego wahacza gdyż są już popękane i to jest przyczyna (dokładnie chodziło o tylne tuleje przedniego wahacza). Fakt wymieniłem i nic nie pomogło. Przy okazji dokładnie sprawdziłem wszystkie końcówki i wszystko jest sztywne i nie ma prawa stukać!!! Nie wiem co to może być ??? Dodam że stuka jak jadę wolno po naszych polskich dziurach i stuki czasem przenoszą sie na kierownice.

Zastanawiam sie czy przyczyna może być kolumna kierownicza i czy jak coś to trzeba ja wymienić szybko czy coś tam może stukać i da się to naprawić. Usterkę kolumny kierowniczej stwierdziłem po tym jak na postoju przy zgaszonym silniku kręcąc dynamicznie kierownicą w prawo i w lewo dochodziły do mnie stuki. Dla mnie to trochę dziwne żeby kolumna kierownicza zużyła sie po 136 tkm bo tyle właśnie ma przejechane mój golfik.

Z góry dziekuje za konkretne odpowiedzi.

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » ndz mar 30, 2008 01:21

sprawdzilbym tez stan sprężyn.. czasem przy pękniętej spreżynie zawieszenia są podobne objawy

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz mar 30, 2008 14:19

A łączniki stabilizatora i tuleje mocujace stabilizator w obejmach są dobre? One często powoduja stuki i wibracje przy hamowaniu.

hansik82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: hansik82 » ndz mar 30, 2008 14:50

stonefree pisze:A łączniki stabilizatora i tuleje mocujace stabilizator w obejmach są dobre? One często powoduja stuki i wibracje przy hamowaniu.
Łączniki i tuleje są dobre wiem bo to oglądałem i nic na nich nie było widać żadnego zużycia.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”