I ze niby to wszystko ?qbejs pisze:Chyba sporo przesadziłeś kolego....Ja zakuwam swojego teraz i oto kosztorys:LCQ pisze:ok 8 tysa jaka jest mniej wiecej cena okucia silnika korbowodow tlokow i tam tych innych zeczy co trzeba
tłoki JE Pistons 83mm low c/r ( z 10.5:1 na 9.0:1 ) komplet z pierscieniami, sworzniami - 450$
uszczelka Cometica pod nowe tłoki - 30$
szpilki ARP - 105$
korby h-beam Scat ( ze śruby ARP w komplecie ) - 350$
komplet panewek ACL - 450zł
obróbka motoru - 1000zł
oleje i filtry ( no name na docieranie i na koniec Motul 300V Competition ) - 500zł
Wszystkie graty z USA płaciłem przy kursie 2.3zł i przesyłka 100$
Czyli wychodzi około 3000zł za komplet, zamiast panewek ACL można wrzucić z 1.8T.
A gdzie cena turbo/kompresora, gdzie cena wtryskiwaczy, gdzie ceny przewodów paliwowych/olejowych/wodnych, gdzie jest cena całego dolotu który trzeba zbudować (a kwasowa i intercooler nie kosztują psich groszy), gdzie do tego jest wydech ktory trzeba zmienic na calkowicie inny, chyba nie chcesz powiedziec ze to poskladasz np na uzywanym rozrządzie i uzywanych uszczelkach silnikowych, bo uszczelka pod glowica to nie wszystko. Moze policz to jeszcze raz dokladnie dodając do tego 1-1,5k PLN na nieprzewidziane wydatki i pokaż kosztorys jeszcze raz
Powiem tak, nie remontuję napędów specjalnie pod turbo. Kupuję skrzynię wraz z mostem i wiskozą w niewiadomym stanie (moje od 1P napędy nie nadają sie do takiej mocy, podniosą na pewno koszt uturbienia ale to jest szczegolny przypadek). Gdybym mial corrado i je uturbiał, na pewno nie dotykałbym skrzyni (no chyba ze by byla zużyta, ale rozumiem ze naprawy robi sie na bieżąco a nie specjalnie pod turbo). Wszystko zalezy od bazy do tuningu raz wyjdzie 15k a raz wyjdzie 7-8k, nie zmienia to jednak faktu ze silnik wyjdzie 7-8k bez zakuwania a o tym przeciez rozmawiamyevolution pisze:no widzisz swiadomie pomijasz koszty podstawowych napraw czy wymian przy uturbianiu.. robiac profi od tago sie zaczyna i wszystko wchodzi w robote turbo. dlatego koszta wychodza tak naprawde kolo 13 kilo pln
przy seryjnej mocy remontow napedow nie trzeba robic dlugo