Wymiana uszczelniaczy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana uszczelniaczy
WITAM panowie mam pytanie czy w TDi-ku jest mozliwość wymiany uszczelniaczy bez demontazu głowicy, czytałem kiedys ze ktos stosował rózne sztuczki i spokojnie sobie z tym poradził tylko nie moge tego znaleść. Jesli ktos z was ma jakąś metode na to, to piszcie, pzdr.
w dieslu jest mała szczelina pomiędzy zaworem a tłokiem w GMP więc powinno dać rade tak. słyszałem też o wsadzaniu sznurka w cylinder i dociśnięciu tłokiem ale to jakoś mnie nie przekonuje
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wlasnie tez mi sie tak wydaje, ze jak ustawimy tłok w GMP, to po nacisnięciu spręzyny przyrządem zawór oprze sie o tłok a ze głowica w TDI jest płaska to zawór nisko nie opadnie. tylko jest jeszcze kwestia tego ze zawór moze sie obrócic po zdjęciu sprężyn i czy potem nie będzie nieszczelności? Z głowicą na wierzchu zawsze mozna przylgnie dotrzec a tak nie ma jak. Jak myslicie?
Słyszałem tez patent o wpompowaniu sprężonego powietrza do cylindra,ale to chyba wtedy jak komora spalania jest wklęsła i zawór ucieka w dół nawet gdy tłok jest w GMP
Słyszałem tez patent o wpompowaniu sprężonego powietrza do cylindra,ale to chyba wtedy jak komora spalania jest wklęsła i zawór ucieka w dół nawet gdy tłok jest w GMP
Ostatnio zmieniony wt mar 25, 2008 23:20 przez szatanek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Potwierdzam, ja tak robie wlasnieszatanek pisze:Wlasnie tez mi sie tak wydaje, ze jak ustawimy tłok w GMP, to po nacisnięciu spręzyny przyrządem zawór oprze sie o tłok a ze głowica w TDI jest płaska to zawór nisko nie opadnie.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam ja to robię trochę inaczej, może bardziej skomplikowane ale według mnie pewne. Używam do tego kompresora i specjalnie dorobionych koncówek (w przypadku benzyniaka jest to swieca iskrowa przerobiona tak aby dało sie ją wkręcić w głowicę i jednoczesnie podpiąć wąż z powietrzem a wprzypadku diesla wtryskiwacz) Trzeba dobrze zablokować koła, zaciągnąć ręczny itd.. wrzucić najwyższy bieg i wdmuchnąć powietrze w cylindry (potrzebny dobry kompresor) Wymienić najpierw na dwóch ustawionych w górze zaworach(otwartych) Następnie odłaczyć i wypuscić powietrze, ustawić tak aby kolejne dwa zawory były w gorze, znów powietrze w cyl. wymienić i po problemie. Może brzmi głupio i dziwnie ale to naprawdę skuteczna metoda
[size=117]Meine white Golf:)[/size][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181061]Niepozorny Varia(n)t[/url]
[b]Chcę się kto podpiąć do VAGa proszę o kontakt[/b]
[b]Chcę się kto podpiąć do VAGa proszę o kontakt[/b]
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Szatanek to nie ma znaczenia gdyby to mialo jakiekolwiek znaczenie to prowadnice mialy by zabezpieczenie przed przekrecaniem sie zaworow podczas pracy.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
-
- Gadatliwa bestia
-
- Gadatliwa bestia
- owojtas
- Nowicjusz
- Kontakt:
tak sie podczepie do tematu bo mam za soba wiele wymian uszczelniaczy na zaworach bez zdejmowania głowicy. w dieslu zawor spiera sie o tłok i nie ma wiekszych problemów a co do benzyniaka to używam drutu który wprowadzam przez otwór na świece i który znajduje sie miedzy tłokiem a zaworem i tez bez wiekszych problemów robota leci. Jeżeli dobrze ustawimy tłok w górnym połozeniu to nie ma żadnych obaw żeby się cofnął
Wymiana uszczelniaczy na zaworach moze zdzialac cuda mi moje mk2 pozeralo 0,5 l oleju na 1000 km a po wymianie uszczelniaczy jak reką odiął od wymiany do wymiany dolewam tylko 0,5 l ;]
Wymiana uszczelniaczy na zaworach moze zdzialac cuda mi moje mk2 pozeralo 0,5 l oleju na 1000 km a po wymianie uszczelniaczy jak reką odiął od wymiany do wymiany dolewam tylko 0,5 l ;]