problemy z układem chłodzenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

smeagol86
Nowicjusz
Nowicjusz

problemy z układem chłodzenia

Post autor: smeagol86 » ndz mar 23, 2008 00:27

Witam otóż mam problem w seacie toledo 94'rok 1.6i + gaz levato 1generacji (silnik VW jak wiadomo) chodzi o to że zamarza mi reduktor czy mikser jak kto woli , i po oględzinach zauważyłem wyciek na wężach (słabo dokręcone opaski) po zalaniu odpowiedniego stanu płynu dalej zamarzał mi mikser gazu wiec spuściłem cały płyn i zalałem woda by szybciej sprawdzić gdzie możliwy wyciek ( sprawdzona metoda biały osad --nieszczelność szybciej do zlokalizowania) ale zanim cokolwiek zdążyłem zauważyć z odkręconym korkiem w zbiorniczku wyrównawczym płynu po 5 minutach odpalenia autka silnik sie gotował a po chwili zbiorniczek bąbelkował i na całego wpychał płyn(wodę) z czego wylało sie ok 1,5 litry w jednej chwili i w tym samym momencie silnik sie udusił i zgasł. Po chwili znów zauwazyłem jak mikser przy wyłączonym silniku zaczął zamarzać .Przy zakręconym korku poziom spada a po nagrzaniu wychodzi pod sam korek i wywala odpowietrzaczem(korkiem) A i jeszcze przy wlaczeniu nagrzewnicy na gorące powietrze podaje nagrzewnica zimniutkie powietrze

Po oględzinach:
-korek sprawny nowy
- węże już nie ciekną
- stan oleju ok czysty i bez nalotu
- po spuszczeniu płynu (petrygo) czysty

Podejrzewam uszczelkę pod głowicą ale nie znam sie zbytnio więc pytam znawców o przyczynę i ewentualne porady co robić?
dzięki z góry...

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » ndz mar 23, 2008 00:51

mialem ta sama sytuacje!! tylko w silniku 2 .o agg sprawdz oring na korku wlewu .jezeli jest nowy to masz uklad zapowietrzony!!!! wlacz nagrzewnice na maksa zapal auto i zakrec korek. a co z temperatura wody?? ile ma jak ci wode wywala

[ Dodano: 22 Mar 2008 23:53 ]
p.s : jak ci zamarza parownik to dolny waz od parownika masz goracy a gorny zimny???

[ Dodano: 23 Mar 2008 00:01 ]
najprawdopodobniej tarmostat jest walniety!!! nie otwiera go do konca (i auto chodzi na malym obiegu) jak tak mialem w swoim przypadku i tez juz chcialem glowice rwaz do gory wymienilem termostat i wszystko grala :bigok: !! jak bedziesz odpowietrzal auto to morzez krucce przy nagrzewnicy poluzowac (pokapie troche woda) ale sie odpowietrzy szybciej bo w nagrzewnicy moze byc rdza i moze go nie przebedzic tak szybko.

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

smeagol86
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: smeagol86 » ndz mar 23, 2008 07:21

slimak20 pisze:a co z temperatura wody?? ile ma jak ci wode wywala
temperatura skacze w ciągu kilku minut na maxa zaś wywala jak pisałem przykład dam inny( tak jakbyś napój gazowany wstrząsnął i go otworzył to Ci wyleje sie pod wpływem ciśnienia gazowego iz tym że korek był otwarty nie zakręcałem w celu szybszego odpowietrzania zaś na próbę co się stanie z zamkniętym korkiem to płyn(woda zalana tymczasowo) tak sie zachowuje jakby sie nie miesciła w zbiorniczku i przez odpowietrznik wywala ją.
slimak20 pisze:p.s : jak ci zamarza parownik to dolny waz od parownika masz goracy a gorny zimny???
dokładnie tak jest górny po chwili jest oblodzony tak że nie ściśniesz go i wogóle zaś dolny lekko ciepławy .
slimak20 pisze:najprawdopodobniej tarmostat jest walniety!!! nie otwiera go do konca (i auto chodzi na malym obiegu) jak tak mialem w swoim przypadku i tez juz chcialem glowice rwaz do gory wymienilem termostat i wszystko grala :bigok: !! jak bedziesz odpowietrzal auto to morzez krucce przy nagrzewnicy poluzowac (pokapie troche woda) ale sie odpowietrzy szybciej bo w nagrzewnicy moze byc rdza i moze go nie przebedzic tak szybko.
no spróbuje na pewno wszelkich metod przed zmianą uszczelki spod głowicy ale na dzień dzisiejszy nic nie będę szukał bo święto rzecz jasna :chytry: ale tymczasem zanim cokolwiek zacznę robić pozbieram wszelkie informacje ;) a więc naprawdę dzięki i napewno sie dostosuje do twych rad.
To smacznego jajeczka życzę i udanych Świąt Wielkanocnych ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”