Pytanie o Kondensator
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- yanek
- Mały gagatek
- Kontakt:
Pytanie o Kondensator
Witam koledzy mam pytanie czy przy ladowaniu kondensatora przez zarowke i jego odlaczeniu na wyświetlaczu poziom prądu powinien spadać? jak szybko i o ile? czy nie rozladuje mi to akumlatora?
- yanek
- Mały gagatek
- Kontakt:
ahaaa czyli to niejest wyswietlane napiecie jakie jest w środku:)? to kondensator Toxic 1F
Bo po 10min podlacze do odlaczonego kondzia zaroweczke i ledwo co zaświeci i zgasnie...tak ma byc? przepraszam za te wydawaloby sie banalne pytania ale się nie znam i jestem ciekaw
Bo po 10min podlacze do odlaczonego kondzia zaroweczke i ledwo co zaświeci i zgasnie...tak ma byc? przepraszam za te wydawaloby sie banalne pytania ale się nie znam i jestem ciekaw
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2008 23:37 przez yanek, łącznie zmieniany 1 raz.
- malutki
- Forum Master
- Kontakt:
tak wyswietlane jest napiecie. kondesator z reguly sluzy to wyrownania napiecia w "sieci". on nie przechowuje napiecia przez dlugi okres, conajwyzej przez chile od wylaczenia zasilania. poszukaj na wikipedii budowe kondesatora
Clarion DXZ958 - Morel Hybrid Integra 402 - Morel 6W - Gladen RS10 - Phoenix Gold Ti600.4 - Phoenix Gold Ti1500.1
Szafa gra
Szafa gra
-
- Forum Master
- Kontakt:
Witam.
Jeśli ładujesz kondensator, to po osiągnięciu przez niego pełnego napięcia powinieneś go bezzwłocznie podłączyć do instalacji. Niepodłączony będzie dość szybko tracił napięcie (pamiętaj - to nie akumulator!) a przyłączanie do niego żarówki powoduje rozładowanie.
Takie eksperymenty z kondensatorem to niebezpieczna zabawa, jeśli uszkodzisz elektronikę zabezpieczającą np podczas zwarcia styków to zachowuje się on jak granat (nie muszę tłumaczyć jakie mogą być skutki)
P.S. jeśli jest on właściwie zamontowany i eksploatowany, to nie będzie rozładowywał AKU.
Jeśli ładujesz kondensator, to po osiągnięciu przez niego pełnego napięcia powinieneś go bezzwłocznie podłączyć do instalacji. Niepodłączony będzie dość szybko tracił napięcie (pamiętaj - to nie akumulator!) a przyłączanie do niego żarówki powoduje rozładowanie.
Takie eksperymenty z kondensatorem to niebezpieczna zabawa, jeśli uszkodzisz elektronikę zabezpieczającą np podczas zwarcia styków to zachowuje się on jak granat (nie muszę tłumaczyć jakie mogą być skutki)
P.S. jeśli jest on właściwie zamontowany i eksploatowany, to nie będzie rozładowywał AKU.