Bicie na kierownicy + trzesienie całej budy - przyczyna?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bicie na kierownicy + trzesienie całej budy - przyczyna?
Witam, mam następujący problem: po zmianie opon na letnie (jeździłem już na nich w zeszłym sezonie) mam wyraźnie odczuwalne bicie na kierownicy, a na dodatek czuć to na całym aucie.
Opony były po zeszłym sezonie zmienione tył z przodem, więc przez pierwsze kilometry myślałem że muszą się "ułożyć" - nie ułożyły się.
Pojechałem na ponowne wyważanie, troche musieli dołożyć (ok. 15 - 20g) z tyłu było idealnie, bicie nadal nie ustąpiło.
Felgi są proste, bo w nic nie przywaliłem, a wcześniej tego nie było.
Jest jeszcze jedna sprawa - na przeglądzie powiedzieli mi że za niedługo do wymiany będą końcówki drążków kierowniczych. Czy to może powodować takie zachowanie?
PS
jeśli to coś ułatwi, to zauważyłem, że przy odciążonym przodzie (3 osoby na tyle + troche bagażu) bicie jest dużo silniejsze niż na pusto.
Prosze podsuńcie jakiś pomysł, żebym nie jeździł i wydawał kasy na pierdoły tylko usunął tą wkur*****ca przypadłość
Opony były po zeszłym sezonie zmienione tył z przodem, więc przez pierwsze kilometry myślałem że muszą się "ułożyć" - nie ułożyły się.
Pojechałem na ponowne wyważanie, troche musieli dołożyć (ok. 15 - 20g) z tyłu było idealnie, bicie nadal nie ustąpiło.
Felgi są proste, bo w nic nie przywaliłem, a wcześniej tego nie było.
Jest jeszcze jedna sprawa - na przeglądzie powiedzieli mi że za niedługo do wymiany będą końcówki drążków kierowniczych. Czy to może powodować takie zachowanie?
PS
jeśli to coś ułatwi, to zauważyłem, że przy odciążonym przodzie (3 osoby na tyle + troche bagażu) bicie jest dużo silniejsze niż na pusto.
Prosze podsuńcie jakiś pomysł, żebym nie jeździł i wydawał kasy na pierdoły tylko usunął tą wkur*****ca przypadłość
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 01:16 przez ROF, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzychu195
- Użytkownik
- Kontakt:
ROF pisze:Jest jeszcze jedna sprawa - na przeglądzie powiedzieli mi że za niedługo do wymiany będą końcówki drążków kierowniczych. Czy to może powodować takie zachowanie?
bezposrednio nie ale poteguje efekt
mam nastepujące pytanie...jak dokładnie składowałeś opony??
ja bym obstawiał pękniety drut biorącpo duwage to co piszesz na koncu.....lub po prostu odkształcenie
zmien wulkanizatora najpierw...
a tak odemnie to
jest jeszcze jedna sprawa zdejmij felgę i zobacz czy tarcza hamulcowa przymocowana jest na śrubkę... mysle żę ci pomoże..
[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jeżeli już mają luzy to możeROF pisze:niedługo do wymiany będą końcówki drążków kierowniczych. Czy to może powodować takie zachowanie?
a nie masz którejś opony w jednym miejscu shamowanej??
masz alu czy stak??jak alu to na jakich szpilkach masz przykręcane??nasz pierścienie centrujace??
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
opony stały w ogrzewanym garażu 4 obok siebie w pozycji pionowejTomek pisze:mam nastepujące pytanie...jak dokładnie składowałeś opony??
te co teraz są na przodzie są zużyte równomiernie, felgi mam oryginalne VW 14 stalowe (te z okrągłymi otworami po zewnętrznej stronie)dawid018 pisze: nie masz którejś opony w jednym miejscu shamowanej??
masz alu czy stak??jak alu to na jakich szpilkach masz przykręcane??nasz pierścienie centrujace??
W ogóle to takie cyrki sie dzieją jak tył poszedł na przód :/ musze jutro zamienić z powrotem i zobaczyć...
[ Dodano: 20 Mar 2008 22:06 ]
guza raczej nie ma, przyglądałem się dość dobrze podczas wyważania i nie zauważyłęm niczego nadzwyczajnegoWałek pisze:kolego a nie masz guza na oponie 99%
ROF mam to samo!!! Fele sa krzywe!!! U mnie po zamianie tylu na przod, przodu na tyl zniknelo drganie przy 60 km/h ale pojawil sie rezonans taki ze podloga drzy przy 120!!! Nie wiem jakie masz opony ale producent w takich wypadkach tez jest wazny. Jak masz opony gownianego producenta, to jakbys nie kombinowal z wywazaniem dlugo kola nie bedziesz mial wywazone na polskich pieknych drogach. Ja bym pojechal na wulkanizacje tym razem inna i niech sprawdza Ci fele i opony.
Powodzenia
Powodzenia
ale drganie kierownicy pojawiło się po założeniu letnich opon Fulda Carat Assuro (195/65/14) i nagle zaczęło się piekłomicky pisze:Fele sa krzywe!!! U mnie po zamianie tylu na przod, przodu na tyl zniknelo drganie przy 60 km/h ale pojawil sie rezonans taki ze podloga drzy przy 120!!!
Na zimówkach kormorana (185/65/14) było idealnie.
No nic, w ogóle to mam dość tych opon, są głośne, na mokrym zachowują się na lodzie. Pojeżdżę jeszcze troche i pojda na śmietnik.