Zmiana nastaw ECU na dobre
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zmiana nastaw ECU na dobre
Jeździłem z uszkodzonym emulatorem lambdy na lpg. Podawał dane spoza zakresu - tj 1,6 V itd (prawidłowo od 0 do 1V). Po jakimś czasie komputer złapał te dane i je zaadoptował i jest problem na benzynie - wywala błąd Lambdy i komp na PB chodzi w trybie awaryjnym (mułowaty, max 5000 obrotów, strasznie dużo pali). Emulator do gazu zmieniłem, na gazie chodzi ok, ale z benzyną dalej problem. Pytanie - czy w trybie awaryjnym działa autoadaptacja ECU? Jeśli nie jaka jest droga wyjścia z tej sytuacji? Nie uśmiecha mi się przeprogramowanie komputera - koszt 800 zł. Kupno komputera graniczy z cudem (037 906 025 T siemens) i też raczej tanio nie będzie. Czy jest jakiś prog serwisowy (mam interface vag) którym wywale tryb awaryjny i przełącze ECU w tryb autoadaptacji? Jeśli nie to którędy droga?
Spróbuj tak : odepnij akumulator na kilka minut, potem odpal auto na benzynie i pozostaw na biegu jałowym (nie ruszaj pedału gazu) aż nie zacznie działać wentylator chłodnicy, jak się włączy wentylator to przejedź się autkiem (cały czas na benzynie!) parę razy ostrzejej "deptając".
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
- Paweł Marek
- V.I.P.

cieplix, przeszukaj forum jeszcze, kto nie pamietam ktoś opisywał procedurę, chyba Vagiem i na pewno nie będzie to kosztować tyle kasy.
Ostatnio zmieniony śr mar 19, 2008 23:26 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, zrobię tak. Podłącze go pod VAGa i na lapku zobaczę jakie są bloki pomiarowe lambdy na PB. Ostatnio oscylowały ostro poza zakresem (sonda jest w 100% sprawna) i stąd tryb awaryjny.zodiak pisze:Spróbuj tak : odepnij akumulator na kilka minut, potem odpal auto na benzynie i pozostaw na biegu jałowym (nie ruszaj pedału gazu) aż nie zacznie działać wentylator chłodnicy, jak się włączy wentylator to przejedź się autkiem (cały czas na benzynie!) parę razy ostrzejej "deptając".
[ Dodano: 20 Mar 2008 23:34 ]
Nie poskutowało. Restet kompa, przekręcam stacyjkę i jest błąd lambdy. Kasuję błąd - na PB chodzi jak ulał (moc, itd). Po 20 km wyłączyłem silnik ... znowu to samo
[ Dodano: 04 Kwi 2008 10:25 ]
PROBLEM ROZWIĄZANY
Wczoraj zamontowałem sprawny, znaleziony na szrocie komputer. Po adaptacji urządzeń wszystko hula. Błąd lambdy nie występuje (był uszkodzony - przesterowany sterownik w ECU). Sporadycznie występujący błąd halla był wynikiem wyjmowania aparatu i nie włożenia go zgodnie ze "znakiem". Fachmeny od naprawy stwierdzili, że w przypadku silników z OBD nie powinno się stosować LPG mieszalnikowej a sekwencję. Powód? Otóż przepływka wskazuje co innego, a przez ingerencję w dolot (wchodzące w środek rurki zasilające od lpg) powietrza nie jest tyle co powinno być ... i ECU może głupieć, a na dłuższą metę zmienić nastawy na błędne i ... pies pogrzebany. Choć w moim wypadku była to wina emulatora lpg który zamiast emulować w zakresie od 0 do 1 dawał 1,6 V. Uff, długo to trwało, w sumie kosztowało też niemało, ale miło się jeździ w pełni sprawnym autkiem