Czujnik halla - pytanie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

czajsonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Czujnik halla - pytanie

Post autor: czajsonik » śr mar 19, 2008 15:24

Witam,
Jakie powinno być podawane napięcie na kabel sygnałowy czujnika halla (środkowy - oznaczenie 0) idący od komputera, po przekręceniu kluczyka stacyjki. U mnie jest 12 V na + i 12V na 0. Na - jest masa.
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr mar 19, 2008 15:44

Na kabel sygnałowy nie jest podawane napięcie, tylko on je podaje na moduł. Napięcie to sprawdzasz na środkowym kablu i klemie aku kręcąc silnikiem ręcznie lub rozrusznikiem, jeśli się nie zmienia to hall jest do wymiany.
Ostatnio zmieniony śr mar 19, 2008 15:44 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

czajsonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czajsonik » śr mar 19, 2008 19:10

Paweł Marek pisze:Na kabel sygnałowy nie jest podawane napięcie, tylko on je podaje na moduł. Napięcie to sprawdzasz na środkowym kablu i klemie aku kręcąc silnikiem ręcznie lub rozrusznikiem, jeśli się nie zmienia to hall jest do wymiany.
Przeleciałem już całe forum szukając odpowiedzi dlaczego nie ma iskry. Okazało się że hall jest uszkodzony. Mam już nowy aparat zapłonowy i teraz jak go założe to nie chce żeby znów mi go "wywaliło".
Sprawdziłem miernikiem przewody które podłacza sie do czujnika halla przy włączonym zapłonie.
Na środkowym przewodzie (tym którym idą sygnały z halla) jest napięcie 12V względem masy.

Czy to normalne jest? Może jakieś zwarcie?

[ Dodano: 21 Mar 2008 23:07 ]
Zawiozłem samochód do mechanika.
Okazuje się, że przewody powinno badać się pod ociążeniem - czyli próbnikiem, a nie tak jak ja woltomierzem.
Czyli nie ma zwarcia - samochód chula :okej:
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2008 09:48 przez czajsonik, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”