Wymiana kontrolki ładowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

TOSTO
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wymiana kontrolki ładowania

Post autor: TOSTO » śr mar 08, 2006 14:09

Witam. to jest mój debiut, więc proszę wybaczyć moje ewentualne skuchy. Nie zabardzo jeszcze się poruszam po tych stronkach. Ale do rzeczy. Mam problem z wymianom kontrolki ładowania. Nie świeci.Wymontowałem już cały zestaw wskaźników ( wersja z obrotomierzem ) i tam nie ma zwykłej żaróweczki tylko taki kwadracik 2 na 2 milimetry z kropeczką jak główka od szpilki po środku. Nie wiem co to jest, pewnie jakaś dioda. Czy ktoś się orientuje czy to się wymienia i czy wogóole to się może przepalić. Bo może coś w przewodach nie tak.
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2008 16:51 przez TOSTO, łącznie zmieniany 1 raz.

TOSTO

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » śr mar 08, 2006 14:44

Pytaj elektroników lub w punktach które naprawiają radia

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

greg

Post autor: greg » śr mar 08, 2006 18:44

a jesteś pewien że to inna żarówka niż na załączonym zdjęciu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » śr mar 08, 2006 19:01

Pewnie to szafa TRW, a tam sa diody SMD, jestes pewien że jest spalona?

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
marekos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekos » śr mar 08, 2006 20:53

Diody LED smd jak chcesz dowiedzieć jak się wymienia to patrz na stronach z tuningiem telefonów komórkowych. Tam jest szczegółowo opisana wymiana tych diod, ale szczerze wątpie w to że jak tam jest dioda to ona się przepaliła, to musi być coś innego. Sprawdz woltomierzem czy tam jest napięcie, albo drugą diodą może byc zwykła dołącz elektrody diody do punków lutowniczych, tylko pamiętaj o polaryzacji.

[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]

TOSTO
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: TOSTO » czw mar 09, 2006 00:49

Napewno nie są to standartowe żaróweczki. Mogą to być właśnie te diody SMD i wlaśnie nie jestem pewien czy jest spalona. Chyba jutro będę musiał jechać do jakiegoś elektryka. Tylko jak ostatnio byłem to narobił więcej szkód niż dobrego. Wcześniej coś pokąbinuje. Boje się ze jak coś przytkne gdzie nie trzeba to się coś przepali. Ale dzięki za info o tych diodach. Teraz będe miał się od czego odbić i wiem chociaż o co pytać. Jutro dam znać co i jak. :bigok:

[ Dodano: 10 Mar 2006 12:13 ]
Kurde cały czas walczę z tym moim Gofrem. Czy to możliwe, żeby alternator wzbudzał się dopiero przy 3 tys. obrotów właśnie dlatego, że nie działa kontrolka ładowania. Jak się już wzbudzi to ładuje normalnie. Alternetor na 99% ok.

[ Dodano: 17 Mar 2006 16:09 ]
Dla jasności chciałem tylko dodać że się z tą kontrolką uporałem. Tak jak sugerowaliście dioda ok. Przewód gdzieś się urwał. Elektryk puścił nowy przewód i jest wszystko ok, łącznie z ładowaniem

TOSTO

bober250
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: bober250 » śr mar 19, 2008 10:47

Żaróweczka to właśnie wzbudzenie:) Bardzo możliwe,że ładuje dopiero od 3tys.obr pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”