czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??
jak w temacie - posiadam samochodzik z instalacja lpg - chcialem dzies przeglad zrobic poniewaz mam wazny do 19 marca - a diagnosta do mnie z pytaniem - gdzie ma pan homologacje gazu ? a dokladnie to z dozoru techniczego papiery na butle ? odpowiadam ze chyba sobie pan Jaja robi - nie mam zadnych papierow - poniewaz samochopd kupilem pol roku temu bo poprzednik wyjechal za granice i zadnych dokumentow mi nie wydal- bo skad mialem wiedziec . i pytanie co teraz zrobic ??
Tak musisz mieć papiery na butle i atest. Potem inst gazowa jest wbita w dowód rejestracyjny.
Musisz podjechac do stacji diag ktora ma sprzet i jest dopuszczona do wydawania atestów.
Musisz podjechac do stacji diag ktora ma sprzet i jest dopuszczona do wydawania atestów.
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 09:24 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??
hehe miałem kiedyś taką sytuacje ze kupiłem renauly kangoo i tez nie dostałem papierów na butle. Sprawa jest prosta. musisz odczytać wszystkie znaki z butli tj. producent, nr seryjny, pojemnośc, oznaczenie, wogóle wszystko co tam jest. Jak ustalisz kto jest producentem to siadasz na net i szukasz tego producenta zeby ustalić z nim kontakt. Jak masz juz kontakt to dzwonissz i mówisz ze zgubiłes homologacje zbiornika i prosisz o wydanie kopii. podajesz przez telefon dane z butli i oni szukaja w kompie jej. jezeli wszystkie znaki dobrze odczytasz i producent odnajdzie butle w kompie ze taka wyszła to dostaniesz list z kopia homologacji i na jej podstawie przejdziesz wszedzie przegląesio10 pisze:jak w temacie - posiadam samochodzik z instalacja lpg - chcialem dzies przeglad zrobic poniewaz mam wazny do 19 marca - a diagnosta do mnie z pytaniem - gdzie ma pan homologacje gazu ? a dokladnie to z dozoru techniczego papiery na butle ? odpowiadam ze chyba sobie pan Jaja robi - nie mam zadnych papierow - poniewaz samochopd kupilem pol roku temu bo poprzednik wyjechal za granice i zadnych dokumentow mi nie wydal- bo skad mialem wiedziec . i pytanie co teraz zrobic ??
Powinieneś mieć "papiery" na gaz bo są potrzebne przy każdym przeglądzie technicznym.
Są to homologacje głównych elementów instalacji. W sumie najważniejsza jest od zbiornika bo on ma określoną termin eksploatacji. Jak nie skontaktujesz się z poprzednim właścicielem to spróbuj chociaż uzyskać duplikat papierów na zbiornik od producenta. (Wiem, że np "Stako" wydaje), koszt jest niewielki a "radość" wielka.
herflik95 mnie uprzedził
Są to homologacje głównych elementów instalacji. W sumie najważniejsza jest od zbiornika bo on ma określoną termin eksploatacji. Jak nie skontaktujesz się z poprzednim właścicielem to spróbuj chociaż uzyskać duplikat papierów na zbiornik od producenta. (Wiem, że np "Stako" wydaje), koszt jest niewielki a "radość" wielka.
herflik95 mnie uprzedził
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 09:33 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
ja naprzykład dostałem kopie/duplikat za free, kosztowało mnie tylko to ze zadzwoniłem do producenta
zodiak,
zodiak,
uważam ze nic mu to nieda. Wal odrazu do producenta a nie bedziesz się jakiegoś głąba prosił o to zeby ci dał papiery na gaz których on sam moze nie miećskontaktujesz się z poprzednim właścicielem