Linka sprzęgła ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
kenji
- Mały gagatek

Linka sprzęgła ?
Witam
Dzisiaj podczas jazdy przy wciśnięciu sprzęgła usłyszałem zgrzyt i pedał sprzęgła wleciał mi w podłogę.
Domyślam się (w sumie mam nadzieję) że to linka sprzęgła, tym bardziej że auto ma już 200k na liczniku.
W związku z tym mam do Was kilka pytań:
Czy brac się za wymianę samemu? (mechanikiem nie jestem, ale dwóch lewych rąk też nie mam)
Jaką linkę kupic? Czy taka podejdzie? GEMO 191 721 335C/M
Czy do wymiany potrzebny jest kanał?
Na co jeszcze zwrócic uwagę, lub co przy okazji warto naprawic/wymienic/dolac?
Tak przy okazji zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem wstecznego biegu. Często wskakuje mi jedynka. Czyżby skrzynia dogorywała? Nie licząc tego problemu i tej nieszczęsnej linki innych problemów nie stwierdziłem.
Aha. Auto to MK2 1,6PN
Dzisiaj podczas jazdy przy wciśnięciu sprzęgła usłyszałem zgrzyt i pedał sprzęgła wleciał mi w podłogę.
Domyślam się (w sumie mam nadzieję) że to linka sprzęgła, tym bardziej że auto ma już 200k na liczniku.
W związku z tym mam do Was kilka pytań:
Czy brac się za wymianę samemu? (mechanikiem nie jestem, ale dwóch lewych rąk też nie mam)
Jaką linkę kupic? Czy taka podejdzie? GEMO 191 721 335C/M
Czy do wymiany potrzebny jest kanał?
Na co jeszcze zwrócic uwagę, lub co przy okazji warto naprawic/wymienic/dolac?
Tak przy okazji zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem wstecznego biegu. Często wskakuje mi jedynka. Czyżby skrzynia dogorywała? Nie licząc tego problemu i tej nieszczęsnej linki innych problemów nie stwierdziłem.
Aha. Auto to MK2 1,6PN
warto sprawdzić wybierak i mechanizm cięgna wybieraka !kenji pisze:Czyżby skrzynia dogorywała?
a jaką linkę masz ????
z samo regulatorem ?>
http://img179.imageshack.us/my.php?imag ... 014qz5.jpg
hm hmmmmm ostatnio też miał ktoś problem z e sprzęgłem pedał w podłodze okazało się ze to łapa wyciskowa sprzęgła pękła wewnątrz kosza
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 19:44 przez dziejo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kenji
- Mały gagatek

Jeszcze nie wiem jaką mam linkę. Auto stoi gdzieś w mieście na poboczu. Wieczorem będę je ściągał do domu.
Na forum ludzie piszą, że w PN powinienem miec linkę z samoregulatorem.
To Twoje zdjęcie się nie wyświetla.
Wybierak? Gdzie tego szukac? Jak już pisałem, nie jestem mechanikiem
Na forum ludzie piszą, że w PN powinienem miec linkę z samoregulatorem.
To Twoje zdjęcie się nie wyświetla.
Wybierak? Gdzie tego szukac? Jak już pisałem, nie jestem mechanikiem
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 19:43 przez kenji, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kenji
- Mały gagatek

Teraz zdjęcie działa. Jutro ocenię która to linka.
Mam też pytanie. Swego czasu ściągnąłem sobie książkę Sam naprawiam MKII Wszystko super, ale brakuje w niej strony 167... Jak czytam na forum to w każdym jednym linku brakuje min tej strony.
Masz może coś innego, gdzie mógłbym znaleźc instrukcję wymiany linki sprzęgła?
Mam też pytanie. Swego czasu ściągnąłem sobie książkę Sam naprawiam MKII Wszystko super, ale brakuje w niej strony 167... Jak czytam na forum to w każdym jednym linku brakuje min tej strony.
Masz może coś innego, gdzie mógłbym znaleźc instrukcję wymiany linki sprzęgła?
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Siemakenji pisze:Domyślam się (w sumie mam nadzieję) że to linka sprzęgła, tym bardziej że auto ma już 200k na liczniku
Wszystkim daje radę aby przy 200 tys natychmiast wymienic linke szczególnie jesli jest z samoregulotorem. Zwykle linka ci strzeliła. Byc może na domiar złego zgubiłeś podkładki z końcówki linki.
Bez wahania.kenji pisze:Czy brac się za wymianę samemu? (mechanikiem nie jestem, ale dwóch lewych rąk też nie mam)
Z samoregulotorem , wloski zamiennik do 30zł.kenji pisze:Jaką linkę kupic
Absolutnie nie.kenji pisze:Czy do wymiany potrzebny jest kanał?
Kupując linkę sprawdź czy są w zestawie kostki do mocowania linki na koncówce. Ja musiałem dorabiać , przegibana robota.kenji pisze:Na co jeszcze zwrócic uwagę, lub co przy okazji warto naprawic/wymienic/dolac?
Aha kapinij odrobine oleju do linki zobaczysz jaki będzie efekt, a będzie.
Lewarek w kabinie do sprawdzenia , coś tam nie gra.kenji pisze:Tak przy okazji zauważyłem, że od jakiegoś czasu mam problem z wrzuceniem wstecznego biegu. Często wskakuje mi jedynka.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
jaszczur
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
kenji, zobacz jeszcze taki 1 numer,przerabiałem to niedawno u kolegi od nas z grupy,chodzi o przejście linki przez ścianę grodziowa,tam u mojego kolegi rozsypał sie taki uchwyt na którym ta linka sie opiera,poradziłem sobie z tym iż wyciąłem mu z blachy 2 taka jak by podkłade o większej srednicy aby sie oparła na ścianie grodziowej od strony silnika,z wycieciem na linkę,paten doskonale działa 
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Kolego jaszczur właśnie o tym pisałem. Jednak na 99% posypała się końcówka zabezpiecająca mocowanie linki. Tez musiałem dorabiać te koncówkę, nie wiem czy mają zamienniki do sprzedania , pewnie tak.jaszczur pisze:rozsypał sie taki uchwyt na którym ta linka sie opiera,poradziłem sobie z tym iż wyciąłem mu z blachy 2 taka jak by podkłade o większej srednicy aby sie oparła na ścianie grodziowej od strony silnika,z wycieciem na linkę,paten doskonale działa
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.