Jakie jest prawidłowe spalanie 1,6 pn w automacie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
vwlech
- Mały gagatek

- Kontakt:
Jakie jest prawidłowe spalanie 1,6 pn w automacie
Witam jakie jest spalanie w 1,6 pn na automacie mój pali średnio 9\10 l po mieście na trasie to samo a silnik jest w idealnym stanie zreszta jak cała reszta 
vw
Witaj.
Mam RF 1.6 w automacie. Posiadam gaźnik Pierburg 2e2 i jest on ewidentnie uszkodzony. Zalewa mi paliwem, jest mułowaty, ale................
........ ale na gazie przy prędkości 90-110 km/h na trasie spalił mi wczoraj 7.7l gazu.
Zrobiłem 510km w sumie w dwie strony.
W mieście pali mi od 12-14 l gazu, ale zaaznaczam - mam gaxnik rozregulowany i przymierzam sie na dniach do wymiany wszystkich uszczeleczek i membranek z zakupionego właśnie zestawu naprawczego.
Mam nadzieje, że spalanie w mieście spadnie do dawnych 10 - 11l LPG na mieście.
Mam RF 1.6 w automacie. Posiadam gaźnik Pierburg 2e2 i jest on ewidentnie uszkodzony. Zalewa mi paliwem, jest mułowaty, ale................
........ ale na gazie przy prędkości 90-110 km/h na trasie spalił mi wczoraj 7.7l gazu.
Zrobiłem 510km w sumie w dwie strony.
W mieście pali mi od 12-14 l gazu, ale zaaznaczam - mam gaxnik rozregulowany i przymierzam sie na dniach do wymiany wszystkich uszczeleczek i membranek z zakupionego właśnie zestawu naprawczego.
Mam nadzieje, że spalanie w mieście spadnie do dawnych 10 - 11l LPG na mieście.
kogan77, wytłumacz mi jak twój samochod oszukuje prawa fizyki?
Bo jeśli benzyny spala ci 7,6 co jest niskim spalaniem, to nie ma prawa spalać ci 7,7 l gazu. Dlaczego? Bo gaz ma niższą wartość energetyczną w jednostce pojemności. I to właśnie dlatego samochody muszą o spadać więcej o około 15 %.
Nie wierze w takie bajki. Sam mam 1,6 w automacie silnik EZ czyli prawie to samo i w trasie spala 10.
Bo jeśli benzyny spala ci 7,6 co jest niskim spalaniem, to nie ma prawa spalać ci 7,7 l gazu. Dlaczego? Bo gaz ma niższą wartość energetyczną w jednostce pojemności. I to właśnie dlatego samochody muszą o spadać więcej o około 15 %.
Nie wierze w takie bajki. Sam mam 1,6 w automacie silnik EZ czyli prawie to samo i w trasie spala 10.
badałem wiele razy od pełnego, do pustego zbiornika LPG !!
W samochodzie mam zeszycik, w którym skrzętnie notuję wszystkie tankowania.
Wiem, ze na niektórych stacjach nie dobija butli do ustawowych 80% pojemności - biore to pod uwagę.
Dane w ostatniego wyjazdu :
- stała trasa 235km w jedna stronę. Tankuje do pełna i jadę. Po 235 kilometrach tankuję znów do pełna - wchodzi mi 17,6 l +/- 0.5, bo u celu podróży mam trzy stacje LPG i z ceikawości leję raz na tej, raz na tamtej. I tak już klika razy mi wyszło, więc prawa fizyki do mnie nie przemawiają. Jestem szczęśliwy z takiego spalania.
Nie wiem, ile pali mi teraz na PB - zalewa mi gaźnik, więc jazde na PB tylko na postoju umozliwia mi przełącznik (gaz/wypalanie/benzyna)
Koledzy - nie mam zamiaru sie sprzeczać. Robię 235 km na trasie i po takiej wycieczce zalewam niecałymi 18 stoma litrami butlę, czyli do pełna. To samo robie w drodze powrotnej do domu, tankując na tej samej stacji, na której tankowałem podczas wyruszania w trasę.
Po drodze przejeżdżam przez: Gniezno, Żnin, Bydgoszcz, Grudziądz.
[ Dodano: 17 Mar 2008 14:35 ]
Dodam, że jazdy ekonomicznej uczyłem sie latami
To nie ja wyprzedzam - to mnie wyprzedzaja na trasie całymi hordami
i jakoś dojeżdżam do celu.
W zeszłym miesiącu przejechałem ta trase dośc agresywnie. Spalanie wzrosło do 8.5 Lpg na 100km - ujdzie.
Choc nie mogę jeździc na PB, to jednak muszę wymienić wszystkie bebeszki w Pierburgu, bo nie daje mi to spokoju. Mam jednak obawy, ze mogę popsuc ten swoisty rekordzik

W samochodzie mam zeszycik, w którym skrzętnie notuję wszystkie tankowania.
Wiem, ze na niektórych stacjach nie dobija butli do ustawowych 80% pojemności - biore to pod uwagę.
Dane w ostatniego wyjazdu :
- stała trasa 235km w jedna stronę. Tankuje do pełna i jadę. Po 235 kilometrach tankuję znów do pełna - wchodzi mi 17,6 l +/- 0.5, bo u celu podróży mam trzy stacje LPG i z ceikawości leję raz na tej, raz na tamtej. I tak już klika razy mi wyszło, więc prawa fizyki do mnie nie przemawiają. Jestem szczęśliwy z takiego spalania.
Nie wiem, ile pali mi teraz na PB - zalewa mi gaźnik, więc jazde na PB tylko na postoju umozliwia mi przełącznik (gaz/wypalanie/benzyna)
Koledzy - nie mam zamiaru sie sprzeczać. Robię 235 km na trasie i po takiej wycieczce zalewam niecałymi 18 stoma litrami butlę, czyli do pełna. To samo robie w drodze powrotnej do domu, tankując na tej samej stacji, na której tankowałem podczas wyruszania w trasę.
Po drodze przejeżdżam przez: Gniezno, Żnin, Bydgoszcz, Grudziądz.
[ Dodano: 17 Mar 2008 14:35 ]
Dodam, że jazdy ekonomicznej uczyłem sie latami
To nie ja wyprzedzam - to mnie wyprzedzaja na trasie całymi hordami
W zeszłym miesiącu przejechałem ta trase dośc agresywnie. Spalanie wzrosło do 8.5 Lpg na 100km - ujdzie.
Choc nie mogę jeździc na PB, to jednak muszę wymienić wszystkie bebeszki w Pierburgu, bo nie daje mi to spokoju. Mam jednak obawy, ze mogę popsuc ten swoisty rekordzik
dane fabryczne dla silnika 1,6 RF z automatem (dla PN mogą być ciut 0,1-0,2 wyższe)
przy 90 km/h 6,5 przy 120 km/h 8,3 miasto 9,3 l/100 km
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/golf_info.php?id=126

przy 90 km/h 6,5 przy 120 km/h 8,3 miasto 9,3 l/100 km
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/golf_info.php?id=126
TDPower
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Siemavwlech pisze:Witam jakie jest spalanie w 1,6 pn na automacie
Spalanie :
Miasto 9,8l / 100km
przy 120 9,5l/100km
przy 90 7,2l/100km
ŚREDNIA 8,83l / 100km
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
jeśli w mieście nie wychodzisz powyżej 10 to wygląda że wszystko jest OK tylko twoje spalanie w trasie zależy głównie od CIĘŻKOŚCI NOGIvwlech pisze:Najlepiej jak by ktoś mi podał jak to jest w rzeczywistości u siebie w pn automat
te dane co wyżej podałem z tabelki - przy sprawnym aucie jestes w stanie je osiągnać bez najmniejszych problemów
ja mam PN z manualem i na trasie przy jednostajnej jeździe 90-100 V bieg bez problemów spalanie spada do 6 przy jeździe 130-140 autostradą łyka 7-7,5 l/100km w Krakowie w korkach nie zjadł mi więcej niż 8,5-9 w zimie ... i wcale nie jeżdże jak emeryt a benzyne leje głównie na Neste lub Lotos/Orlen Bliska
Apropo gazu to z doświadczeń znajomych (Jetta 1,6 RF) wiem że jak się gazownik postara i wszystko jest 100% sprawne to autko chodzi na LPG ze spalaniem bardzo podobnym jak na benzynie, także warto się starać
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 14:48 przez ppoll27, łącznie zmieniany 2 razy.
TDPower