różnica miedzy tłumikami...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
różnica miedzy tłumikami...
czym sie różnią oba tłumiki które sa od 1.8 GTI tylko ze oba wyglądają inaczej ?? może ten nie typowy lepiej tłumi czy cos?
i jeszcze do właściciel mk2 z silnikiem1.8RP czy mogli by napisać jaka średnice rur ma oryginalny wydech ?
i jeszcze do właściciel mk2 z silnikiem1.8RP czy mogli by napisać jaka średnice rur ma oryginalny wydech ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz mar 16, 2008 10:35 przez raf1al, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszy rysunek pokazuje kompletny układ wydechowy dla silnków PL,KR fabrycznie wyposażonych w katalizator.
Drugi rysunek pokazuje instalacje dla auta bez kat'a , gdzie pierwszy tłumik wstepny jest dla PB,GU , drugi tłumik środkowy dla RP a końcowy dla PF,PB.
Ogolnie drugi rysunek jest też instalacją dla silników RP,RV gdy nie mają one kat'a.
oryginalny wydech to 50mm
Drugi rysunek pokazuje instalacje dla auta bez kat'a , gdzie pierwszy tłumik wstepny jest dla PB,GU , drugi tłumik środkowy dla RP a końcowy dla PF,PB.
Ogolnie drugi rysunek jest też instalacją dla silników RP,RV gdy nie mają one kat'a.
Ostatnio zmieniony ndz mar 16, 2008 11:08 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
MarcoVW pisze:Pierwszy rysunek pokazuje kompletny układ wydechowy dla silnków PL,KR fabrycznie wyposażonych w katalizator.
a ten środkowy tłumik z pierwszego rysunku nie wyciszył by trochę całego wydechu??
i to 50mm to dla silnika RP a nie np 45mm!
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Różnica według mnie
ten na pierwszym rysunku jest lepszy bo
-stumień spalin nie jest przelotowy aż tak bardzo
-końcówka tłumika jest lepiej przemyślana bp zwęża się do rury i nie przedmucha tak tłumika , jak by to powiedziec jest opływowy.
Ja swój ostatnio wyciągałem i zaznaczyłem na rysunku gdzie mi przedmuchało tłumik był oki tylko w tym jednym miejsciu spaliny przedmuchały i była dziura.
Ten tłumik będzie pasował do RP?
-końcówka tłumika jest lepiej przemyślana bp zwęża się do rury i nie przedmucha tak tłumika , jak by to powiedziec jest opływowy.
Ja swój ostatnio wyciągałem i zaznaczyłem na rysunku gdzie mi przedmuchało tłumik był oki tylko w tym jednym miejsciu spaliny przedmuchały i była dziura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
grandilodz pisze:Różnica według mnie
no właśnie mam układ z drugiego rysunku ale trochę to to głośne według mnie i myślę ze ten tłumik może wyciszyć ale czy bezie pasował do RP to nie wiem nawet nie wiem czy rury o przekroju 50mm sa odpowiednie choć kolega wyżej twierdzi ze powinno byc 50mm!
wiec szukam złotego środka na wyciszenie wydechu!
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Rura w RP ma średnice 50 ja mam ten tłumik i ci powiem że właśnie myślałem że jak założe twój to mi wyciszy bo jadąc 120 km/h strasznie go słychać , słysze tylko dokładnie jak spaliny wylatują z końcowego , jest wtedy dosyć głośno. czy posiadasz ten pierwszy tłumik za katalizatorem , to widocznie brak jego powodu taką głośną pracę wydechu , ja zamiast niego mam rure i chyba kupie tłumik.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
ja mam dokładnie tak jak na 2 rysunku usunolem kata bo sie rozsypał !!!! i zastanawiam teraz nad założeniem tego innego tłumika środkowego bo on raczej nie jest przelotowy lub zakup s powrotem katalizatora!grandilodz pisze:Rura w RP ma średnice 50 ja mam ten tłumik i ci powiem że właśnie myślałem że jak założe twój to mi wyciszy bo jadąc 120 km/h strasznie go słychać , słysze tylko dokładnie jak spaliny wylatują z końcowego , jest wtedy dosyć głośno. czy posiadasz ten pierwszy tłumik za katalizatorem , to widocznie brak jego powodu taką głośną pracę wydechu , ja zamiast niego mam rure i chyba kupie tłumik.
to mnie chociaż to pocieszyło ze RP ma mieć rury 50mm