zgasł i nie zapali:/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
też tego pojąć nie mogę. Iskry może nie byc z powodu:grzecho87 pisze:jak na kablu nie ma to na świecy będzie?
- uszkodzona cewka
- uszkodzony czujnik halla w tranzystorowym układzie zapł
- uszkodzony przerywacz lub brak przerwy - klasyczny stykowy układ zapłonowy
- uszkodzony moduł zapłonowy - TUZ
- Uszkodzona cewka - TUZ i klasyczny
- Brak zasilania na cewce lub module po załączeniu zapłonu.
- uszkodzenie głównego przewodu zapłonowego z cewki do kopułki.
Domyślam się że jak miałem gaźnik PIERBURG 2ee to masz tranzystorowy układ zapłonowy. Sprawdzisz to po zdjęciu kopułki, jeśli masz na ośce aparatu taką miseczkę zalłaniającą a do aparatu dochodzi kilka kabli to TUZ, jeśli zobaczysz przerywacz to klasyczny.
heh:)rano o 4 (sytuacja mnie zmusiła żeby tak wcześnie;p) poszedłem spróbować i za trzecim razem zapalił
jak przyjechałem do domu to otwarłem maskę i widziałem jak latały iskry ale dziwne bo nie między kablami ale koło kapturków i tylko przy 2 świecach.tak czy tak pewnie kable do wymiany....aparat zapłonowy jest na poniższym zdjęcie.jak zdejmę kopułkę to jest taki czerwony "młoteczek".

jeszcze jedno pytanie: a te kable TUV to te co zaznaczyłem niebieską strzałką??
[ Dodano: 14 Mar 2008 05:25 ]
jhosef źle sformułowałem pytanie.czy te kilka kabli o których pisałeś to te które zaznaczyłem niebieską strzałką??

jeszcze jedno pytanie: a te kable TUV to te co zaznaczyłem niebieską strzałką??
[ Dodano: 14 Mar 2008 05:25 ]
jhosef źle sformułowałem pytanie.czy te kilka kabli o których pisałeś to te które zaznaczyłem niebieską strzałką??
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
moze na kablu jest tylko nie widacppoll27 pisze:jak na kablu nie ma to na świecy będzie?
na swiecy bedzie na 100% wiadomo
masz tu schemat PNa bo chyba masz taki silnik-jezeli inny to i tak polaczenie aparatu, cewki i modulu z kompm jest takie samo
[ Dodano: 14 Mar 2008 07:06 ]
sciagnij kopulke i wtedy zrob zdjecie to bedzie wiadomo co tam masz
nie kupuj jakis tanich przewodow bo bdziesz zalowal
ja kupilm przwody kargera i po 6 misiacach byly do du...
teraz mam beru i ktore byly 2 razy drozsze i modle sie zeby wytrzymaly dluzej
podobno najlepsze sa NGK i BOSCH
Tak te. Masz ukłasd zapłonowy bezstykowy tranzystorowy. Te kable podłączone sa do czujnika halla w aparacie, dające sygnał do modułu sterującego zapłonem.grzecho87 pisze:jhosef źle sformułowałem pytanie.czy te kilka kabli o których pisałeś to te które zaznaczyłem niebieską strzałką??
W stykowym aparacie jest tylko jeden.
Jak sam mówiesz masz napewno kable do wymiany. Jeśli problemy będą się powtarzać trzeba będzie szukać dalej przyczyny. Bo myśę że jest coś więcej. Nawet jak kable mają przebicia to samochody raczej się uruchamiają.
Pytanie: czy jak próbowałeś uruchomić samochód to cokolwiek zagadywał? Bo nawet jakby na jednym czy dwuch cylindrach nie było iskry to powinien coś jąknąć.
Druga sprawa z tego co zrozumiałem nie miałeś iskry na głównym przewodzie więc nie jest to wina kabli do konkretnychg cylindrów.
dziś golfik śmigał już dobrze więc iskra jest na pewno:)a wczoraj nie miałem jak sprawdzić za pomocą świecy ale od dziś woże w bagażniku i klucz do świec i dodatkową świecę:D
[ Dodano: 30 Kwi 2008 11:26 ]
witam Panowie i problem się powtórzył..znów nie mam iskry ani na przewodach do świec ani na głownym.sprawdziłem czujnik halla tzn wziąlem diodkę i podłaczylem ze środkowym przewodem z 3 co są przy aparacie zapłonowym i z masą i kolega kręcil rozrusznikiem i diodka migała.a na bocznych przewodach napięcie na przekręconym kluczyku było cos kolo 12,3 V.mam pytanie jak sprawdzić cewkę??szukałem ale nie znalazłem i czy wogóle się da sprawdzić.z góry dzięki za pomoc i przepraszam za błahe pytania:/
[ Dodano: 30 Kwi 2008 12:44 ]
hmm przeczyściłem styki moduł i masy i zapalił...mam więc kilka pytań odnośnie tego:
1. czy mogło się to stać z powodu tego że wyjąłem akumulator na godzinę??
2. czy mogło zadziałać to że wyjąłem i przeczyściłem styki i podłączenia do masy??
3. jak sprawdzić moduł i cewkę??(tak na przyszłość
)
[ Dodano: 30 Kwi 2008 11:26 ]
witam Panowie i problem się powtórzył..znów nie mam iskry ani na przewodach do świec ani na głownym.sprawdziłem czujnik halla tzn wziąlem diodkę i podłaczylem ze środkowym przewodem z 3 co są przy aparacie zapłonowym i z masą i kolega kręcil rozrusznikiem i diodka migała.a na bocznych przewodach napięcie na przekręconym kluczyku było cos kolo 12,3 V.mam pytanie jak sprawdzić cewkę??szukałem ale nie znalazłem i czy wogóle się da sprawdzić.z góry dzięki za pomoc i przepraszam za błahe pytania:/
[ Dodano: 30 Kwi 2008 12:44 ]
hmm przeczyściłem styki moduł i masy i zapalił...mam więc kilka pytań odnośnie tego:
1. czy mogło się to stać z powodu tego że wyjąłem akumulator na godzinę??
2. czy mogło zadziałać to że wyjąłem i przeczyściłem styki i podłączenia do masy??
3. jak sprawdzić moduł i cewkę??(tak na przyszłość