Zle zalozone klocki hamulcowe
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bambusik
- Mały gagatek

- Kontakt:
Zle zalozone klocki hamulcowe
Dzisiaj zabrałem się za wymianę klocków hamulcowych i po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że niewłaściwie je założyłem. Jak każdy zapewne z Was wie(czego ja do dzisiaj nie wiedziałem), że w komplecie klocków zakupionych w sklepie są 4 szt, inaczej dwie pary. Myślałem, że cztery są identyczne, więc przy wymianie, zaczynają od koła kierowcy założyłem dwa takie same(innymi słowy ''te mniejsze''. Wszystko poszło jak po maśle,założyłem zabezpieczenia, przykręciłem koło i zabrałem się za wymianę po drugiej stronie. Odkręciłem stare, ku mojemu zdziwieniu po stronie pasażera nie były zużyte, ale nie w tym problem. Problem jest taki,że zostały mi w pudełko już tylko ''te większe'' założyłem jeden a drugi już nie chciał wejść:(:(:(więc początkowo pomyślałem że jaki niepasowny, to jeden zostawiłem ze starych i tylko jeden nowy założyłem, po czym założyłem te zabezpieczenia, przykręciłem koło. Pojechałem sobie sprawdzić hamulce i wszystko git, hamulce działają idealnie,ale tym nie mniej źle założyłem:(:( Co teraz?? Czy mam je przełożyć tak jak powinny być?? Czy jeździć tak jak jest?? Pomóżcie ;/;/
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 22:48 przez bambusik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Klocki hamulcowe-niewłaściwie założone:(
Ja mam 93 i są i były zakładane asymetryczne klocki.
Zrób tak jak powinno być... przecież to nie dużo roboty.
One są asymetryczne bo i docisk kiedy hamujesz jest od jednej strony.
Może i hamuje OK ale Ci się nierówno klocki zjadą tak jak jest teraz i będziesz musiał wymieniać szybciej bo z jednej strony już ich nie będzie.
Poza tym test na rolkach diagnostycznych testem a kiedyś pojedziesz tak jak masz założone na lód albo ślisko po deszczu i zrobisz pirueta bo z jednej strony będzie brało ostrzej jak z drugiej.
Zrób tak jak powinno być... przecież to nie dużo roboty.
One są asymetryczne bo i docisk kiedy hamujesz jest od jednej strony.
Może i hamuje OK ale Ci się nierówno klocki zjadą tak jak jest teraz i będziesz musiał wymieniać szybciej bo z jednej strony już ich nie będzie.
Poza tym test na rolkach diagnostycznych testem a kiedyś pojedziesz tak jak masz założone na lód albo ślisko po deszczu i zrobisz pirueta bo z jednej strony będzie brało ostrzej jak z drugiej.
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 22:00 przez Cefaloid, łącznie zmieniany 1 raz.
Konto usunięte.