Zle zalozone klocki hamulcowe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Zle zalozone klocki hamulcowe

Post autor: bambusik » wt mar 11, 2008 21:24

Dzisiaj zabrałem się za wymianę klocków hamulcowych i po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że niewłaściwie je założyłem. Jak każdy zapewne z Was wie(czego ja do dzisiaj nie wiedziałem), że w komplecie klocków zakupionych w sklepie są 4 szt, inaczej dwie pary. Myślałem, że cztery są identyczne, więc przy wymianie, zaczynają od koła kierowcy założyłem dwa takie same(innymi słowy ''te mniejsze''. Wszystko poszło jak po maśle,założyłem zabezpieczenia, przykręciłem koło i zabrałem się za wymianę po drugiej stronie. Odkręciłem stare, ku mojemu zdziwieniu po stronie pasażera nie były zużyte, ale nie w tym problem. Problem jest taki,że zostały mi w pudełko już tylko ''te większe'' założyłem jeden a drugi już nie chciał wejść:(:(:(więc początkowo pomyślałem że jaki niepasowny, to jeden zostawiłem ze starych i tylko jeden nowy założyłem, po czym założyłem te zabezpieczenia, przykręciłem koło. Pojechałem sobie sprawdzić hamulce i wszystko git, hamulce działają idealnie,ale tym nie mniej źle założyłem:(:( Co teraz?? Czy mam je przełożyć tak jak powinny być?? Czy jeździć tak jak jest?? Pomóżcie ;/;/
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 22:48 przez bambusik, łącznie zmieniany 1 raz.

jorgus7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jorgus7 » wt mar 11, 2008 21:26

załoz jak byc powinno. jeszce na pewno sie nie ulozyły po 1 dniu wiec nic sie nie powinno stac

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » wt mar 11, 2008 21:30

.....to ma jakiś wpływ na bezpieczeństwo jazdy?? Mogą się odkręcić?? Poluźnić czy coś w tym stylu?? Pozdrawiam!

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » wt mar 11, 2008 21:35

bambusik, po 1 klocki nowego typu masz czy starego,jesli piszesz ze inne były to wychodzi na to ze sa asymetryczne

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » wt mar 11, 2008 21:39

No na to wychodzi:( chyba, ale nie wiem czy mnie rozumiesz?? Chodzi mi o to że na drugim kole musiałem zostawić ten z mniejszym ''frezem'' więc założyłem tylko jeden z nowych. Bo przy pierwszym kole wszystko poszło jak po maśle

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » wt mar 11, 2008 21:40

jeśli auto masz przed 94 r to takie u ciebie sa i jak widac nie są asymetryczne
Obrazek

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » wt mar 11, 2008 21:42

bambusik, napisz do mnie na gg szybko bo zaraz do roboty wychodzę

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Klocki hamulcowe-niewłaściwie założone:(

Post autor: Cefaloid » wt mar 11, 2008 21:59

Ja mam 93 i są i były zakładane asymetryczne klocki.

Zrób tak jak powinno być... przecież to nie dużo roboty.
One są asymetryczne bo i docisk kiedy hamujesz jest od jednej strony.
Może i hamuje OK ale Ci się nierówno klocki zjadą tak jak jest teraz i będziesz musiał wymieniać szybciej bo z jednej strony już ich nie będzie.

Poza tym test na rolkach diagnostycznych testem a kiedyś pojedziesz tak jak masz założone na lód albo ślisko po deszczu i zrobisz pirueta bo z jednej strony będzie brało ostrzej jak z drugiej.
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 22:00 przez Cefaloid, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”