tylna belka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zxcv2
Mały gagatek
Mały gagatek

tylna belka

Post autor: zxcv2 » czw mar 06, 2008 23:55

Witam, mam u siebie na tyle tarcze w mk2 gti i tu mam pytanie, czy moge kupic belke z bebnami i zamienic tarcze na bebny ? Jest jakas roznica w tych belkach od np 1.3 czy 1.6 do GTi ??

A zmienic chce belke gdyz mam krzywe koło - wymieniłem czop na nowy i nadal jest krzywe, lekko cofniete do tylu i pod skosem. Belka ?

Awatar użytkownika
Q.bak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Q.bak » pt mar 07, 2008 21:46

Możesz włożyż belke z bębnami tylko że przypuszczalnie będzie bez stabilizatora.
Potem możesz spokojnie przełożyć sobie tarcze na tamtą belke. wystarczy czopy i całą reszte przełożyć.

zxcv2
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zxcv2 » sob mar 08, 2008 01:24

a co ten stabilizator robi ?

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » sob mar 08, 2008 01:42

Stabilizatory są urządzeniami przeciwdziałającymi nadmiernym przechyłom nadwozia. Zadaniem stabilizatorów jest zmniejszenie bocznych przechyłów nadwozia na zakręcie oraz wpływanie na kierowalność, czyli na zwiększenie bezpieczeństwa jazdy.
Sztywny stabilizator w zawieszeniu tylnym umoźliwia uzyskanie w samochodzie o przednim napędzie neutralnej charakterystyki sterowności, natomiast w samochodzie o tylnym napędzie zwiększa nadsterowność.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob mar 08, 2008 11:22

zxcv2 pisze:Belka ?
trzeba dokładnie obejrzeć, bardzo prawdopodobne po strzale jest przmieszczenie punktów mocowania belki do podwozia wię zanim wpakujesz się w koszty trzeba pomierzyć, wystarczy jakąś taśmą mierniczą pomierzyć po skosie wybrane odległości czy są symetryczne

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz mar 09, 2008 04:01

tylko ze stablizator to jest urzadzenie ktore spina zawieszenia typu niezależnego jak np wahacze , a tylny stablilizator wspawany belkę jest w zasadzie nim tylko z nazwy, bo wpływa jedynie na sztywnosć belki. Chodzi tu o trzymanie gemetrii zawieszenia (położenie koła wzgledem drugiego koła) samochodu a nie o przechyły auta. Tylny stablizator jak sie przyjęło go nazywać jest w golfach wspawany w belkę i nie odpowiada za przechyły. Nie wpływa na zachowanie wyważenie auta.
co do wymiany belki na taka z bębanami a potem zmianianie gratów na niej na tarcze to jestem na NIE bo tak po prostu wyjdzie znacznie drożej niż belkę uzywana z tarczami (i oczywiscie zaciskami)

[ Dodano: Nie Mar 09, 2008 03:02 ]
jhosef pisze:natomiast w samochodzie o tylnym napędzie zwiększa nadsterowność.
zgadza się ale nie ma samochodów z napędem na tył i belką :P wiec ten efekt jest jak najbardziej możliwy

Awatar użytkownika
Q.bak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Q.bak » ndz mar 09, 2008 10:44

sas_gti pisze:co do wymiany belki na taka z bębanami a potem zmianianie gratów na niej na tarcze to jestem na NIE bo tak po prostu wyjdzie znacznie drożej niż belkę uzywana z tarczami (i oczywiscie zaciskami)
nie do końca się zgodze, przecież belki z bębnami są dużo tańsze a kolega zxcv2 ma już u siebie wszystkie elementy z hamulców tarczowych (skoro takie właśnie miał założone). Przy założeniu że nie będzie zmieniał łożysk, tarcz ani klocków to nie widze żadnych dodatkowych kosztów.
P.S. przy wymianie oznacz sobie kolejność klocków żeby potem je tak samo założyć ( nie będą sie musiały ponownie docierać)

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz mar 09, 2008 15:59

tylko ze kolega chce kupic belke z bebnami i zalozyc ja zamiast belki z tarczami. Przewody hamulcowe sa wtedy inne i to samo chyba linka hamulcowa. Moze źle zrozumialem ale tak to mniej wiecej napisał
zxcv2 pisze: czy moge kupic belke z bebnami i zamienic tarcze na bebny ?
zamianic tarcze na bębny ja tu widze a nie odwrotnie :)

Awatar użytkownika
Q.bak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Q.bak » wt mar 11, 2008 00:18

sas_gti pisze:zamianic tarcze na bębny ja tu widze a nie odwrotnie
no faktycznie tak napisał... hmm... ja bym jednak kupił belke z bębnami i sobie wszystko pozamieniał :bigok:
P.S. mam taką jadną do oddania za grosze więc jak coś to moge odstąpić.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”