tylna belka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
tylna belka
Witam, mam u siebie na tyle tarcze w mk2 gti i tu mam pytanie, czy moge kupic belke z bebnami i zamienic tarcze na bebny ? Jest jakas roznica w tych belkach od np 1.3 czy 1.6 do GTi ??
A zmienic chce belke gdyz mam krzywe koło - wymieniłem czop na nowy i nadal jest krzywe, lekko cofniete do tylu i pod skosem. Belka ?
A zmienic chce belke gdyz mam krzywe koło - wymieniłem czop na nowy i nadal jest krzywe, lekko cofniete do tylu i pod skosem. Belka ?
Stabilizatory są urządzeniami przeciwdziałającymi nadmiernym przechyłom nadwozia. Zadaniem stabilizatorów jest zmniejszenie bocznych przechyłów nadwozia na zakręcie oraz wpływanie na kierowalność, czyli na zwiększenie bezpieczeństwa jazdy.
Sztywny stabilizator w zawieszeniu tylnym umoźliwia uzyskanie w samochodzie o przednim napędzie neutralnej charakterystyki sterowności, natomiast w samochodzie o tylnym napędzie zwiększa nadsterowność.
Sztywny stabilizator w zawieszeniu tylnym umoźliwia uzyskanie w samochodzie o przednim napędzie neutralnej charakterystyki sterowności, natomiast w samochodzie o tylnym napędzie zwiększa nadsterowność.
- Paweł Marek
- V.I.P.

trzeba dokładnie obejrzeć, bardzo prawdopodobne po strzale jest przmieszczenie punktów mocowania belki do podwozia wię zanim wpakujesz się w koszty trzeba pomierzyć, wystarczy jakąś taśmą mierniczą pomierzyć po skosie wybrane odległości czy są symetrycznezxcv2 pisze:Belka ?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
tylko ze stablizator to jest urzadzenie ktore spina zawieszenia typu niezależnego jak np wahacze , a tylny stablilizator wspawany belkę jest w zasadzie nim tylko z nazwy, bo wpływa jedynie na sztywnosć belki. Chodzi tu o trzymanie gemetrii zawieszenia (położenie koła wzgledem drugiego koła) samochodu a nie o przechyły auta. Tylny stablizator jak sie przyjęło go nazywać jest w golfach wspawany w belkę i nie odpowiada za przechyły. Nie wpływa na zachowanie wyważenie auta.
co do wymiany belki na taka z bębanami a potem zmianianie gratów na niej na tarcze to jestem na NIE bo tak po prostu wyjdzie znacznie drożej niż belkę uzywana z tarczami (i oczywiscie zaciskami)
[ Dodano: Nie Mar 09, 2008 03:02 ]
wiec ten efekt jest jak najbardziej możliwy
co do wymiany belki na taka z bębanami a potem zmianianie gratów na niej na tarcze to jestem na NIE bo tak po prostu wyjdzie znacznie drożej niż belkę uzywana z tarczami (i oczywiscie zaciskami)
[ Dodano: Nie Mar 09, 2008 03:02 ]
zgadza się ale nie ma samochodów z napędem na tył i belkąjhosef pisze:natomiast w samochodzie o tylnym napędzie zwiększa nadsterowność.
nie do końca się zgodze, przecież belki z bębnami są dużo tańsze a kolega zxcv2 ma już u siebie wszystkie elementy z hamulców tarczowych (skoro takie właśnie miał założone). Przy założeniu że nie będzie zmieniał łożysk, tarcz ani klocków to nie widze żadnych dodatkowych kosztów.sas_gti pisze:co do wymiany belki na taka z bębanami a potem zmianianie gratów na niej na tarcze to jestem na NIE bo tak po prostu wyjdzie znacznie drożej niż belkę uzywana z tarczami (i oczywiscie zaciskami)
P.S. przy wymianie oznacz sobie kolejność klocków żeby potem je tak samo założyć ( nie będą sie musiały ponownie docierać)
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
tylko ze kolega chce kupic belke z bebnami i zalozyc ja zamiast belki z tarczami. Przewody hamulcowe sa wtedy inne i to samo chyba linka hamulcowa. Moze źle zrozumialem ale tak to mniej wiecej napisał

zamianic tarcze na bębny ja tu widze a nie odwrotniezxcv2 pisze: czy moge kupic belke z bebnami i zamienic tarcze na bebny ?