Skrzynia biegów oraz gaz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ekozuk
Nowicjusz
Nowicjusz

Skrzynia biegów oraz gaz

Post autor: ekozuk » pt mar 07, 2008 20:02

Mam problem przy zmianie biegow skrzypia mi biegi oraz przy dodawaniu gazu slychac pompowane powietrze zaraz po zgaszeniu auta jak przycisne pedal gazu rowniez slychac pompowane powietrze ale jak jest zgaszone to jest jednorazowe oraz skrapla sie nie wiem czy paliwo w wydechu prosze o pomoc !!!
Ostatnio zmieniony pt mar 07, 2008 20:05 przez ekozuk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » sob mar 08, 2008 02:27

lipasvw pisze:Do pierwszego: może ci nie wysprzęglać o trzeba podciągnąć linkę sprzęgła
w MK4 nie znajdziesz linki sprzęgła gdyż jest ono hydrauliczne oraz nie wymaga regulacji gdyż zużycie sprzęgła jest kompensowane samoczynnie, rolę linki przejęły w tym układzie pompa i siłownik połączone przewodem hydraulicznym napełnionym tym samym płynem co układ hamulcowy.
ekozuk pisze:przy zmianie biegow skrzypia mi biegi
skrzypieć to może np. sprzęgło i skrzynia biegów i ich podzespoły a nie 'biegi",
napisz to bardziej zrozumiale tzn. czy odgłosy skrzypienia są słyszalne przy wciskaniu pedału sprzęgła czy przy jego zwalnianiu czy też po zmianie biegu są słyszalne przez dłuższy czas i czy to skrzypienie to nie czasem zgrzyt przy włączaniu biegów !
lipasvw pisze:do drugiego: nie wiem za bardzo o ci ci chodzi gdzie slychac to pompowane powietrze??
dołączam się do pytania
ekozuk pisze:skrapla sie nie wiem czy paliwo w wydechu prosze o pomoc !!!
Spaliny schładzają się w katalizatorze oraz przepływają przez tłumiki i rury prowadzące, a przy wylocie z układu osiągają temperaturę 200 - 300 stopni. Sprawia to, że najwięcej kondensatu z pary wodnej zbiera się w tylnym tłumiku. Możemy zaobserwować jak w chłodne dni przez kilka minut po rozruchu silnika z wylotu układu wydechowego kapie ciecz porywana strumieniem przepływających gazów. Czyli jest to normalne zjawisko i nie ma się czym przejmować.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”