Strzelanie przy skręcaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » śr mar 05, 2008 10:04

Wpierw musisz podniesc cale auto z przodu do góry i krecic kierownicą . Wtedy zobaczysz w ktorym momencie jest ten dzwiek i co go powoduje.

Bedzie trzeba zmontować amorka i przyjżeć sie całemu łozyskowaniu górnemu (talerzyk,łozysko,poduszka).

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » śr mar 05, 2008 18:26

Witam. Tak więc podniosłem auto i z ciekawośći odkręciłem stabilizator. Dalej strzelało. Wziąłem ojca, wpakowałem go do auta żeby kręcił mi kierownicą. Ewidentnie jest to nie wiem czym spowodowany przeskok sprężyn przy skręcie. Jakieś pomysły?? Pozdr

<ZeRkNiJ>
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1783458#1783458

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » śr mar 05, 2008 19:55

W moim przypadku też podczas kręcenia nawet na postoju słyszałem takie strzały. Było uszkodzone łożysko amortyzatora z jednej strony. Ja to stwierdziłem w ten sposób, że otworzyłem maskę, trzymałem ręką za górne mocowanie amortyzatora, a druga osoba kręciła kierownicą. Po stronie uszkodzonej czułem wyraźnie pod ręką takie przeskoki jakby coś się blokowało a potem puszczało. Po wymianie tego łozyska było ok. Napisz, co to było jak już dojdziesz. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » śr mar 05, 2008 20:11

Jaki jest koszt tych łożysk i jak się wyciąga amor? Z dołu widzę tylko jedną śrubę.

<ZeRkNiJ>

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » śr mar 05, 2008 20:15

cale mocowanie wraz z ulozyskowaniem okolo 70 max reszte znajdziesz na forum

[ Dodano: 05 Mar 2008 19:16 ]
na strone

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » śr mar 05, 2008 20:32

No na bank to coś związane z amorami. Ojciec kręcił kierownicą a ja trzymałem za sprężynę i było ewidentnie czuć przeskok.

<ZeRkNiJ>

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » śr mar 05, 2008 21:39

Powinienes zmontowac amorka do postaci jak na foto , ktore zapodałem. Pod gumą (poduszka) bedzie łozysko.

By zmontowac:
1. podnosisz auto z przodu z obudwu stron (by mozna bylo obracac kierownicą)
2.odkrecasz i wyjmujesz na dole tą srube 10,9
3.popsikaj jakim odrdzewiaczem lub daj troche oleju w miejsce gdzie siedzi amorek w zwrotnicy.
4.popukaj ostroznie mlotkiem, zwrotnica powinna sie opuscic (zsunąć z amorka) 8, jak masz jakis długi pret metalowy to mozesz go wlozyć miedzy wachacz (zaprzeć) i dociskać noga by zwrotnica miala sile opaśc w dół
6. jak juz wyjmiesz na dole , to wystarczy odkrecic srube pod maską i ci zejdzie amorek ze sprezyną

Obrazek

a wracając do łozysk , to koszt takiego łozyska to 15zl za szt.

Obrazek

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » śr mar 05, 2008 23:17

Czułeś to przeskakiwanie z dwóch stron auta czy z jednej?? Prawdopodobnie na bank łożyska(o)

lejda1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lejda1 » czw mar 06, 2008 00:01

Witam mam golfa IV 1.6 i u mnie jest podobny problem jutro też to sprawdze ale jak rozmawiałem z ludzmi to mówili właśnie ze to raczej to łożysko na górze

Mały

dare3ek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dare3ek » czw mar 06, 2008 02:47

Witam. Miałem ten sam problem. Mam golfa IV 1.4. przy skręcaniu było podobne stukanie. Pojeździłem chwilę i.... padła przekładnia! okazało się że coś w niej było skrzywione. Kupiłem używaną. 3 miesiące... i to samo!!! okazało się że nasz model golfa, tak jak i skoda octavia (mają tą samą przekładnie) mają wadliwe przekładnie. Tym razem kupiłem zregenerowaną (NIE KUPOWAĆ UŻYWEK! TYLKO PO REGENERACJI) i wszystko jest ok. koszt 600 zł+ robocizna. Radze zatem zacząć od tego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » czw mar 06, 2008 08:37

Hej
A ja mam pytanie: u mnie występuje skrzypienie przy skręcaniu kierownicą, ale tylko na postoju. Występuje ono po pierwszym obrocie kierownicy. Nie jest to żadne stukanie tylko takie dziwne skrzypienie. Jak auto już jedzie, choćby całkiem powolutku to skrzypienia już nie ma.
Co to może być?

Pzdr.

Awatar użytkownika
zllew
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zllew » czw mar 06, 2008 17:26

U mnie jest ewidentny, wyczuwalny skok sprężyny. Być może jest to wina przekładni lecz nie wydaje mi się. Kupie te łożyska bo to grosze kosztuje, wymienie i dam znać.

Dodam tylko, że na całkowicie podniesionym przodzie chodzi wszystko cicho więc myślę, że przy obciążeniu łożyska się blokują. Bardziej dzieje się to z prawej strony choć wydaje mi się, że z lewej też się zdarza. Pozdr

[ Dodano: 15 Mar 2008 16:38 ]
Ok. Dziś udało mi się wymienić łożyska (wymieniłem też przy okazji amortyzatory, bo nie chciało by mi się znowu tego rozbierać :goof: ) i efekt jak najbardziel zadowalający. Strzelanie ustało. Tak więc dzięki za wszelkie info. Pozdr
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2008 21:17 przez zllew, łącznie zmieniany 1 raz.

wazki21
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wazki21 » sob paź 31, 2009 21:31

Witam...
Ponowię temat....a więc sprawa u mnie wygląda podobnie jak u kolegi zllew, z tymże identyczny strzał (trzask pękanej sprężyny) słyszalny jest wyłącznie przy skręcaniu ale tylko w ruchu i to nie za każdym razem (obojętne czy jadę do przodu czy cofam), podczas postoju tego objawu nie ma. Dziś wymieniłem łożyska amorków (byłem na 100 % pewny ze tu tkwi przyczyna) niestety objaw dalej występuje. O zużytym przegubie nie ma mowy - zupełnie inny dźwięk, sprężyna siedzi idealnie-jeśli nie to stuki byłyby słyszalne non stop. Panowie macie jakieś rady - bo mi sie pomysły już skończyły....dzięki z góry

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”