Witam!
Jako, że autko mam od niedawna, poprzedni właściciel nie miał pojęcia czy w ogóle wymieniał ten filtr a zaczęło mi jechać z wentylacji, postanowiłem wymienić ww. filtr. Tak jak to jest opisane w FAQ, odkręciłem podszybie, wyciągałem filtr.. i mało się nie załamałem... Prawie gnił

Mój golf to '93 ABU, wiec filtr ma taki dziwny kształt - półkole i równie dziwnie kosztuje - od 90(allegro) do 110(sklep). "Normalny filtr - 30 - 40 zł. Kiedy pytałem o filtr, gość w sklepie powiedział, że wielu ludzi z tym rocznikiem odkręca starą "bazę"(plastikową podstawkę) filtra i kupuje bazę prostokątną/normalną. Baza 45zł + ramka do włożenia filtr 30zł + nowy filtr 35 - 110zł. Cena podoba a kolejne wymiany w ludzkiej cenie. W związku z ty mam pytanie: czy ktoś z was robił cos takiego i co o tym myślicie.
PS. Nową bazę i ramkę można tez dostać na szrocie za 20zł i wtedy koszt jest naprawdę niski. Z drugiej strony tego filtra nie wymienia się aż tak często. Co do otworów pod śruby, sprzedawca powiedział, że są takie same…
Pozdr.