O swapie Pierburga 2E2 na WEBERA z Fiata 125p + ankieta :)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No nareszcie weberek na swoim miejscu - ale tu zaczynają się klocki - jezdze na gazie -
1. Miałem małą nieszczelność na serwie ( na złomburgu po naciśnięciu hamulca obroty wracały do normy - z 500 do 1000).
Teraz poza tym że po rozgrzaniu mam z 1000 aż 2,5 tyś wolnych obrotów - to po naciśnięciu hamulca obroty spadają - czy to za bogata czy uboga mieszanka ??
2. Silnik strzela w kolektor - efekt super ale muli go strasznie po 3.5 tyś obr.
3. Po przełączeniu z gazu na benzyne wyjeb...alo filtr paliwa w gaźniku o maskę - nawaliło paliwem po całym silniku i mało sie nie zapalił - filtr był na 100% przykręcony - sprawdzałem wszystko 5 razy
4. Jakie najlepiej wpakować dysze do 1.8 GU ??
5. Między parownikiem a mixerem mam najpierw zawór główny a potem 2 pokrętła na trójniku - czy ten zawór główny, który pozostał po poprzedniej instalacji jest potrzebny - czy regulacja gazu może pozostać tylko na tych zaworach z trójnika ??
Troche tego dużo ale licze na Was
1. Miałem małą nieszczelność na serwie ( na złomburgu po naciśnięciu hamulca obroty wracały do normy - z 500 do 1000).
Teraz poza tym że po rozgrzaniu mam z 1000 aż 2,5 tyś wolnych obrotów - to po naciśnięciu hamulca obroty spadają - czy to za bogata czy uboga mieszanka ??
2. Silnik strzela w kolektor - efekt super ale muli go strasznie po 3.5 tyś obr.
3. Po przełączeniu z gazu na benzyne wyjeb...alo filtr paliwa w gaźniku o maskę - nawaliło paliwem po całym silniku i mało sie nie zapalił - filtr był na 100% przykręcony - sprawdzałem wszystko 5 razy
4. Jakie najlepiej wpakować dysze do 1.8 GU ??
5. Między parownikiem a mixerem mam najpierw zawór główny a potem 2 pokrętła na trójniku - czy ten zawór główny, który pozostał po poprzedniej instalacji jest potrzebny - czy regulacja gazu może pozostać tylko na tych zaworach z trójnika ??
Troche tego dużo ale licze na Was
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
jak zdejmiesz pokrywe gaznika to to bedzie ta z nacieciem pod srubokret ktora nie wystaje ponad plaszczyzne gaznikaPim pisze:Kamilu jak możesz to wyjaśnij mi łopatologicznie która dysza jest dyszą rozruchową paliwa w Weberze ?
tak, jakbys czegos potrzebowal to piszPim pisze:Nadal zajmujesz się częściami do Webera w razie czego?
troche to bardziej skomplikowane, ale ogolnie zwykle gazniki maja problemy z dawkowaniem paliwa przy doladaowaniu, nawet uklad paliwowy trzeba zmienic bo cisnienie ktore podaje pompa musi byc zawsze wyzsze od cisnienia w ukladzie (co za tym idzie i w gazniku) bo inaczej cisnienie powietrza wypchnie paliwo spowrotem do pompy, pozatym gaznik musi byc szczelny (tzw. cisnieniowy)Marszall pisze:Z tego co sobie tak dumałem normalny gaźnik nie jest w stanie podać paliwko gdy turbo pompuje ciśnieine bo gaźnik działa podciśnieniowo na zasadzie rurki wenturiego bodajże i wysysa sobie paliwko z komory, no więc jak ma wysysać paliwko skoro turbo daje ciśnienie??
nie chodzi o samozaplon od goracych czesci bo powietrze w turbinie nie nagrzewa sie az tak bardzo, szczegolnie przy niskich cisnieniach. Chodzi bardziej o zjawosko znane instalatorom gazu - kichanie w uklad dolotowy czyli samozaplony w ukladzie dolotowym od zlej regulacji (szczegolnie zaplonu). Wiecie ze taki samozaplon moze rozsadzic plastikowy kolektor dolotowy, moze tez uszkodzic turbine.Marszall pisze:A co do wpływu gaźnika umieszczonego przed, na turbo to sam się zastanawiam jak duże ma zdolności zapalne taka mieszanka BO i temperatura mieszanki wzrasta wraz z jej sprężaniem no i samo turbo jest gorące.
wtedy przewod do serwa montuje sie miedzy gaznikiem a turbina, najwiekszym jednak problemem przy gazniku zamontowanym przed turbo jest fakt ze przy zamknieciu przepustnicy przy hamowaniu silnikiem na stronie ssacej sprezarki powstaje tak duze podcisnienie ze moze ono powodowac wysysanie oleju smarujacego cale urzadzenie.Marszall pisze:- i jak to się ma do podciśnienia idącego do serwa, bo chybqa w orginalnym miejscu nie da rady??
zacznij od regulacji gaznika, ciezko okreslic czy masz za ubogo czy za bogato,buli666 pisze:Teraz poza tym że po rozgrzaniu mam z 1000 aż 2,5 tyś wolnych obrotów - to po naciśnięciu hamulca obroty spadają - czy to za bogata czy uboga mieszanka ??
a skad to paliwo?? moze plywak masz dziurawy albo maksymalnie zle ustawiony, tudziez zaworek iglicowy sie pozegnal z tym swiatem??buli666 pisze:Po przełączeniu z gazu na benzyne wyjeb...alo filtr paliwa w gaźniku o maskę - nawaliło paliwem po całym silniku i mało sie nie zapalił - filtr był na 100% przykręcony - sprawdzałem wszystko 5 razy
zalaczalem w poradzie i tu jak dobrze dobrac dysze. Jesli dobierzesz wg tej porady to na pewno bedzie dobrzebuli666 pisze:4. Jakie najlepiej wpakować dysze do 1.8 GU ??
dobry pomysł, prosty montaż, myślę że działał bedzie bardzo dobrzeGashkas pisze:co sadzicie o podpieciu do webera calego dolotu z 1.8 na jednopunkcie
Ty sie Panie nie podśmiewaj bo mój dolot będzie zmieniany pewnie jeszcze nie raz, a stożek kupiłem wcześniej potem dopiero pomyslałem od dolocie z RPGashkas pisze:zamiast rurek pcv? :>
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- Gashkas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie podsmiewam sie, sam tak mam ... ;>Marszall pisze:Ty sie Panie nie podśmiewaj bo mój dolot będzie zmieniany pewnie jeszcze nie raz, a stożek kupiłem wcześniej potem dopiero pomyslałem od dolocie z RPGashkas pisze:zamiast rurek pcv? :>
wrzucilbym fotki ale wole nie, to nie jest portal humorystyczny ;D
vw - the best drug in the world. more u taste it u get more addicted. dont even try to let it go. u just cant. addictiVWe thing.
Powód rosnących obrotów rozwiązany - niepowracająca linka gazu (narazie prowizora ze sprężyną).
Z jakiego auta macie naciąg linki gazu ?? chodzi mi o ten ze sprężyną mocowany do pokrywy głowicy. Szukałem na szrocie ale jakoś nic nie spasowało.
Weberek na benzynie chodzi już równo - nie przerywa - 1.8 GU dysze paliwa 120/135.
Jeszcze tylko wymiana serwa i w drogę ....
Z jakiego auta macie naciąg linki gazu ?? chodzi mi o ten ze sprężyną mocowany do pokrywy głowicy. Szukałem na szrocie ale jakoś nic nie spasowało.
Weberek na benzynie chodzi już równo - nie przerywa - 1.8 GU dysze paliwa 120/135.
Jeszcze tylko wymiana serwa i w drogę ....
O 'odbijaku' do gazu było już w temacie - od Poldka chłopaki stosują, ale samoróbki z odpowiednio mocną sprężyną też działają.
Dzięki za pomoc.
Czy czasem nie było już w historii silników z turbo ZA gaźnikiem ? Nie stwarza to problemów związanych z temperaturą turbiny (a tak właściwie z samozapłonami?) ? Jeżeli się mylę to sprostować, bo czytałem jakiś negatywnie nastawiony artykuł dotyczący właśnie turbodoładowanych silników gaźnikowych w takim układzie.
Dolot do weberka trzeba raczej dobrać do silnika, choć dla wygody można użyć tych z silników 1.8 na jednopunkcie - łatwo się montuje, są niskie. Dorobienie kryzy tez jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych materiałów.
Ciekawym rozwiązaniem jest również dolot znajdujący się tutaj na obudowie filtra.
http://bringatrailer.com/wp-content/upl ... gine_1.jpg (sam taki mam wraz ze stożkiem )
[ Dodano: 13 Mar 2008 22:46 ]
Zmieniłem konfigurację dysz i gardzieli gaźnika Rozruchowe niestety takie same - nie mogę znaleźć innych, choć moja kolekcja gaźników stale się powiększa.
przelot / dysza paliwa / dysza powietrza / gardziel
1 / 120 / 200 (nie mam mniejszej) / 23
2 / 150 / 210 / 26
Jest różnica:)
Dzięki za pomoc.
Czy czasem nie było już w historii silników z turbo ZA gaźnikiem ? Nie stwarza to problemów związanych z temperaturą turbiny (a tak właściwie z samozapłonami?) ? Jeżeli się mylę to sprostować, bo czytałem jakiś negatywnie nastawiony artykuł dotyczący właśnie turbodoładowanych silników gaźnikowych w takim układzie.
Dolot do weberka trzeba raczej dobrać do silnika, choć dla wygody można użyć tych z silników 1.8 na jednopunkcie - łatwo się montuje, są niskie. Dorobienie kryzy tez jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych materiałów.
Ciekawym rozwiązaniem jest również dolot znajdujący się tutaj na obudowie filtra.
http://bringatrailer.com/wp-content/upl ... gine_1.jpg (sam taki mam wraz ze stożkiem )
[ Dodano: 13 Mar 2008 22:46 ]
Zmieniłem konfigurację dysz i gardzieli gaźnika Rozruchowe niestety takie same - nie mogę znaleźć innych, choć moja kolekcja gaźników stale się powiększa.
1 / 120 / 200 (nie mam mniejszej) / 23
2 / 150 / 210 / 26
Jest różnica:)
Ostatnio zmieniony śr mar 12, 2008 01:54 przez Pim, łącznie zmieniany 1 raz.
u mnie najlepsza konfiguracja:
1 / 130 / 210 / 24,5
2 / 140 / 210 / 26,5
i jedzie to dość przyjemnie (nie koniecznie ekonomicznie )
[ Dodano: 19 Mar 2008 22:10 ]
W dniu dzisiejszym dorobiłem górną kryze z blachy stalowej 3mm ponieważ ebonit o grubości 5mm troche się zdeformował od temperatury i powodował nieszczelności pomiedzy gaźnikiem a filtrem, co przy kożystaniu z Lpg powodowało niestabilną prace.
Wykorzytywanie silikonu do uszczelnienia mijało się z celem. Nie sztuka naładować kilogram masy w szczeliny (zero wyglądu i profesjonalizmu). Owoc trzech godzin pracy (wycięcie i spasowanie):
1 / 130 / 210 / 24,5
2 / 140 / 210 / 26,5
i jedzie to dość przyjemnie (nie koniecznie ekonomicznie )
[ Dodano: 19 Mar 2008 22:10 ]
W dniu dzisiejszym dorobiłem górną kryze z blachy stalowej 3mm ponieważ ebonit o grubości 5mm troche się zdeformował od temperatury i powodował nieszczelności pomiedzy gaźnikiem a filtrem, co przy kożystaniu z Lpg powodowało niestabilną prace.
Wykorzytywanie silikonu do uszczelnienia mijało się z celem. Nie sztuka naładować kilogram masy w szczeliny (zero wyglądu i profesjonalizmu). Owoc trzech godzin pracy (wycięcie i spasowanie):
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 23:26 przez wili18, łącznie zmieniany 1 raz.
mk2 1.3 CL ==>1.9TD GTD viewtopic.php?f=87&t=297867
Zresztą, uszczelnianie silikonem nic nie daje praktycznie.
Z ebonitem czy czymś podobnym jak walczysz to lepiej porobić odpowiednie fazy pod śruby(nawet pod szpilki, bo jak za mocno dokręcisz to lubią zrobić coś w stylu 'górki' wokół miejsca wkręcania). Dodatkowo dobrze jest przetrzeć ebonit papierem ściernym umieszczonym na szybie(albo czymś równie sztywnym i płaskim).
Moim zdaniem powinieneś poszukać jeszcze większej gardzieli i dysz na drugi przelot. Załóż a zobaczysz o czym mówię
(choć pewnie ciężko będzie znaleźć gardziel około 28, dysze 160-170 paliwa ,i około 230 powietrza.
Wg artykułu na fiat and furious konfiguracja drugiego przelotu jaką ja posiadam jest odpowiednia dla wersji 'wzmocnionej' . Choć dysze paliwa mam trochę za dużą:)
[ Dodano: 20 Mar 2008 13:54 ]
A i dodatkowo ebonit którego użyłeś , mimo wszystko był trochę zbyt cienki, stąd problemy.
Z ebonitem czy czymś podobnym jak walczysz to lepiej porobić odpowiednie fazy pod śruby(nawet pod szpilki, bo jak za mocno dokręcisz to lubią zrobić coś w stylu 'górki' wokół miejsca wkręcania). Dodatkowo dobrze jest przetrzeć ebonit papierem ściernym umieszczonym na szybie(albo czymś równie sztywnym i płaskim).
Moim zdaniem powinieneś poszukać jeszcze większej gardzieli i dysz na drugi przelot. Załóż a zobaczysz o czym mówię
(choć pewnie ciężko będzie znaleźć gardziel około 28, dysze 160-170 paliwa ,i około 230 powietrza.
Wg artykułu na fiat and furious konfiguracja drugiego przelotu jaką ja posiadam jest odpowiednia dla wersji 'wzmocnionej' . Choć dysze paliwa mam trochę za dużą:)
[ Dodano: 20 Mar 2008 13:54 ]
A i dodatkowo ebonit którego użyłeś , mimo wszystko był trochę zbyt cienki, stąd problemy.
Pim, ebonit wykorzystałem z racji czasu potrzebnego do obróbki.
Posiadm dysze paliwowe 155 i 160 oraz jedną nadmiarową gardziel 26 spróbuje ją rozpiłować do 28 i sprawdzę wtedy osiągi.
Posiadm dysze paliwowe 155 i 160 oraz jedną nadmiarową gardziel 26 spróbuje ją rozpiłować do 28 i sprawdzę wtedy osiągi.
mk2 1.3 CL ==>1.9TD GTD viewtopic.php?f=87&t=297867
Spróbuj powalczyć z nią na sposób zaproponowany na fiat and furious Choć czuję że ciężko będzie to dobrze ręcznie wykonać.
http://www.fiat-furious.pl/html/tuning_ ... gaznik.htm
Przejrzyj, na pewno się przyda.
Moim zdaniem z drugim przelotem można trochę szaleć, przecież i tak używamy go dopiero na mocnym bucie.. Dopóki jeździmy z lekką nogą, jeździmy tanio Choć jak już mi Kamil wspomniał - nie ma co przesadzać, efekty będą niemiarodajne do ilości zużytego paliwa.
http://www.fiat-furious.pl/html/tuning_ ... gaznik.htm
Przejrzyj, na pewno się przyda.
Moim zdaniem z drugim przelotem można trochę szaleć, przecież i tak używamy go dopiero na mocnym bucie.. Dopóki jeździmy z lekką nogą, jeździmy tanio Choć jak już mi Kamil wspomniał - nie ma co przesadzać, efekty będą niemiarodajne do ilości zużytego paliwa.
- Gashkas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
widze cos ucichl temat :>
koledzy, co zrobic? golfik niby fajnie jezdzi, ale wydaje mi sie ze zamula troche ... dlawi sie ...
ma ktos moze info jaka powinna byc dlugosc i srednica dolotu ze stozkiem?
maly off top: da rady ustawic zaplon jesli nie mam wolnych obrotow tak jak powinny do tego celu byc tylko na poziomie 1000-1100 na cieplym silniku?
koledzy, co zrobic? golfik niby fajnie jezdzi, ale wydaje mi sie ze zamula troche ... dlawi sie ...
ma ktos moze info jaka powinna byc dlugosc i srednica dolotu ze stozkiem?
maly off top: da rady ustawic zaplon jesli nie mam wolnych obrotow tak jak powinny do tego celu byc tylko na poziomie 1000-1100 na cieplym silniku?
vw - the best drug in the world. more u taste it u get more addicted. dont even try to let it go. u just cant. addictiVWe thing.