spory luz w tylnym prawym kole
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a ma jeszcze jedno pytanie planuje jutro kupic lozyska na tyl i teraz tak wymieniac to kolo gdzie jest luz z tym pukanie w srodku ? czy odrazu wymieniac lozyska z obu stron ?
jak najprosciej sprawdzic czy to nie tuleje tylnej belki powoduja ten luz na kole ?
luz na kole odczuwalny jest zarowno jak auto stoi na podnosniku jak i na ziemi ruszma klem od gory i czuje luz - a jak by to sie objawialo jak by to byla tuleja ? czy kolo tez mialo by luz jak ruszajac nim trzymajac rece na gorze i dole kola ?? czy panieta tuleja inne ma objawy ?
jak najprosciej sprawdzic czy to nie tuleje tylnej belki powoduja ten luz na kole ?
luz na kole odczuwalny jest zarowno jak auto stoi na podnosniku jak i na ziemi ruszma klem od gory i czuje luz - a jak by to sie objawialo jak by to byla tuleja ? czy kolo tez mialo by luz jak ruszajac nim trzymajac rece na gorze i dole kola ?? czy panieta tuleja inne ma objawy ?
Ostatnio zmieniony ndz mar 02, 2008 21:30 przez falla_x, łącznie zmieniany 1 raz.
dlaczego co jakis czas ?? to tak masz wyrobione lozysko? nielepiej je wymienic ? a ta piasta to od czego ci sie rozwalila ? pewnie od jerzdzenia na padnietym lozysku ?zoso8894 pisze:co jakis czas musze dociagac lozysko ale niestety piasta do wymiany.
ja zakupilem wcozraj lozyska na lewe i prawe kolo i jutro wymieniam na lozyskach napisane made in germany wiec mam nadzieje ze troche na nich pojezdze chociaz srzedawca powiedzial ze teraz robia takie lozyska ze starczaja na 20tys a jak sie ma szerokie laczki to na 15 tys
u mnie luz jest spory i mam nadzieje ze po wymianie bedize ok a nie tak samo jak u ciebie piasta do wymiany
- Paweł Marek
- V.I.P.

czop a nie piasta, piasty brak, jest jedną częścią z tarczą. Wyrobiony czop powoduje takie kłopoty bo łożysko na nim nie siedzi tylko wewnętrzne bieżnie się na nim kręcą i wycierają.zoso8894 pisze:ale niestety piasta do wymiany.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

nie, to czop, piasta to to w co wbija się łożysko, z przodu jest, z tyłu niema, przynajmniej nie w mk3. Gdyby była przykręcałbyś do niej tarczę (lub bęben) a to jest jedna całość w mK3
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, a jesli u mnie jest spory luz jak auto stoi na ziemi jaki jest u niesione jak ruszam nie przod tyl trzymajac u gory i slychac przy tym pukanie to oznaka padnieteglo lozyska czy mozliwe zo ten czop jest padniety juz wyrobiony ?
dodam ze lozysko bylo wymieniane razem z tarcza jakies 1,5 roku temu ale moj blad nie byla po tej wymianie dokrecone po pewnym czasie
dodam ze lozysko bylo wymieniane razem z tarcza jakies 1,5 roku temu ale moj blad nie byla po tej wymianie dokrecone po pewnym czasie
- Paweł Marek
- V.I.P.

na odległość to tego nie napiszę. Dokręcać nic nie trzeba jeśli od razu należycie naciągniesz łożysko. opcje są różne, poza wyrobionym czopem: kiepskie łożyko, niedokręcony czop do belki (możliwe tylko wtedy jeśli ktoś to już odkręcał), luzy na tulejach belki, nie powinien mieć jakikolwiek diagnosta problemu z oceną gdzie jest luz.
[ Dodano: Pią Mar 07, 2008 9:01 pm ]
Oczywiście jeżeli luz znika po dokręceniu śróby to winne jest łożysko lub czop
[ Dodano: Pią Mar 07, 2008 9:01 pm ]
Oczywiście jeżeli luz znika po dokręceniu śróby to winne jest łożysko lub czop
zeby wyczuc ten luz ptrzeba naprawde malo sily dokladam rece do kola i lekko nim ruszam i juz czuc jak kolo jest w gorze to samo samochod a ni belka nawet nie drgnie podczas rusznai tym kolem wiec wydaje mi sie ze to nie sa tuleje metalowo gumowe belki tym bardziej ze nic z tylu nie tlucze, tyl nie ucieka nic mi z tylu nie dobijaPaweł Marek pisze:luzy na tulejach belki
jutro wymienie to lozysko co ma najwiekszy luz i moze profilaktycznie drugie kolo te bo wydaje mis ei ze jak wymienei tylko jedno a drugie zostawie a ono tez ma luz tylko ze mniejszy to szybko zaraz padnie po tym co wymienilem
- Paweł Marek
- V.I.P.

no ale już nie wymieniaj łożyska bez wymiany czopa skoro padło na niego podejrzenie bo skończysz zaraz następne. szukaj czopa i dopiero zmieniaj. Zresztą czop można wzrokowo wystarczająco ocenić czy jest dobry czy już wydarty. Jest jeszcze taka opcja że może za bardzo tym luzem się przejmujesz, jakiś tam ma być i koniec kropka. ja mamtaką zasadę, luz mam wyczywać szarpiąc kołem,wszystkojedno czy stoi czy na podnośniku, a po zdjęciu koła szarpiąc za samą tarczę mam go nie wyczywać, i tyle.
tak wyglada ten czop ? http://moto.allegro.pl/item320775788_no ... _seat.html u mnei z tylu sa tarcze powiem tak z lewej strony luz tez jest i wydaje mi sie ze taki moze byc ale z prawej jast duzo wiekszy i wlasnie z tej strony jak jade wydobywa sie jakies bicie a jak tym kolem poruszam to slychac wlasnie jakies tam lekkie pukanie i wydaje mis ie ze to moze byc wlasnie od tego kola
jutro sprubuje moze najpierw dokrecic o pol obrotu ejszcze ta srube co jest pod tym kapselkiem a wczesnej na max i zobaczyc czy wtedy ebdize luz i pukanie czy nie bo mi mo tego ze wczesniej jzu lekko dokrecilem sribe to moze jeszcze za malo? zobacze jak dokrece jeszcze troche i sie poprawi luz sie zmniejszy i kolo sie jeszcze bedize w maire swobodnie krecic to nie ebde tego lozyska wymieniac.
a wiesz co faci w sklepie powiedizal ze to lozysko jest jakis stozkowe i ta sruba sie reguluje luz na lozysku i ze mozn ta srube dkorecac do momentu kiedy jeszcze rekoma moge kolo krecic ?? nie pwoeidzial ze ma sie swobodnie krecic tylko ze puki moge jeszcze je rekoma krecic dobrze gada ? czy kit mi wciska ? przeciez jak za mocno dkrece to lozysko szybko padnie i felga si ebdzie gotowac ? ja dokrecam ta srube tak zeby mozna jeszcze bylo przesowac ta podkladke podnia
jutro sprubuje moze najpierw dokrecic o pol obrotu ejszcze ta srube co jest pod tym kapselkiem a wczesnej na max i zobaczyc czy wtedy ebdize luz i pukanie czy nie bo mi mo tego ze wczesniej jzu lekko dokrecilem sribe to moze jeszcze za malo? zobacze jak dokrece jeszcze troche i sie poprawi luz sie zmniejszy i kolo sie jeszcze bedize w maire swobodnie krecic to nie ebde tego lozyska wymieniac.
a wiesz co faci w sklepie powiedizal ze to lozysko jest jakis stozkowe i ta sruba sie reguluje luz na lozysku i ze mozn ta srube dkorecac do momentu kiedy jeszcze rekoma moge kolo krecic ?? nie pwoeidzial ze ma sie swobodnie krecic tylko ze puki moge jeszcze je rekoma krecic dobrze gada ? czy kit mi wciska ? przeciez jak za mocno dkrece to lozysko szybko padnie i felga si ebdzie gotowac ? ja dokrecam ta srube tak zeby mozna jeszcze bylo przesowac ta podkladke podnia
- Paweł Marek
- V.I.P.

Czop tak wygląda, jeśli masz bębny. co do dokręcania to albo glupoty nagadali, albo źle zrozumiałeś bo chodziło im raczej o to żeby śróbę ręką dokręcić ile można, bez użycia klucza. Też taka metoda jest dobra, ale różnie silne są ręce, i oczywiście jest to metoda przy dociąganiu łożyska które już jest starsze, nowe najpierw dokręcasz mocniej, poobracasz trochę kolem, potem luzujesz i dokręcasz tak żeby podkladka się dała przesuwać śróbokrętem pod nacikiem palca bez wantowania nim, wiele razy to było opisywane na forum