hamulec reczny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
hamulec reczny
Witam mam pytanie ile moze kosztowac wymiana hamulca recznego w vw jetta II, najprawdopodobniej jest linka do wymiany, co jeszcze do tego dochodzi??
To, co piszę dotyczy tylnych hamulców bębnowych:
Z reguły kłopot dotyczy linek, ok. 35 zł przy hamulcach bębnowych za sztukę (są 2, po 1 na stronę). Ale może być problem ze szczękami, bo na tylnej szczęce z każdej strony jest przynitowana dźwignia, która jak się zapiecze na nicie to jakby zaspawał, a musi ładnie chodzić. Szczęki porządnej firmy (Jurid) ostatnio płaciłem ok. 55 zł/kpl.
Do tego można zmienić komplet sprężyn ściągających i prowadników w tylnym hamulcu bębnowym, koszt ok. 22 zł kpl.
Czyli razem: linki 70 zł, szczęki 55 zł, 22 sprężyny = w częściach ok. 150 zł full wypas, max koszt części, a może być mniej.
Co do roboty to ??????, sam sobie zrobiłem, a jeszcze wymieniłem tylne cylinderki i łożyska. U mnie problem dotyczył właśnie szczęk, linki były ok.
Z reguły kłopot dotyczy linek, ok. 35 zł przy hamulcach bębnowych za sztukę (są 2, po 1 na stronę). Ale może być problem ze szczękami, bo na tylnej szczęce z każdej strony jest przynitowana dźwignia, która jak się zapiecze na nicie to jakby zaspawał, a musi ładnie chodzić. Szczęki porządnej firmy (Jurid) ostatnio płaciłem ok. 55 zł/kpl.
Do tego można zmienić komplet sprężyn ściągających i prowadników w tylnym hamulcu bębnowym, koszt ok. 22 zł kpl.
Czyli razem: linki 70 zł, szczęki 55 zł, 22 sprężyny = w częściach ok. 150 zł full wypas, max koszt części, a może być mniej.
Co do roboty to ??????, sam sobie zrobiłem, a jeszcze wymieniłem tylne cylinderki i łożyska. U mnie problem dotyczył właśnie szczęk, linki były ok.
- Krembul
- Użytkownik
- Kontakt:
A jak można podciągnąć linki od recznego w trójce? Niby działa na postoju ale jak czasem chcę sobie zawrócić na ręcznym to... to lepiej tego nie próbować bo po prostu nie ma siły zatrzymać kół. Hamulce mam z tyłu tarczowe (wersja GT). Jak rozkręciłem obudowę plastikową przy dźwigni ręcznego to jest tam taki płaski kawałek stali, który podciągany jest przez dźwignię ręcznego i który podciąga dwie linki. Niby tam by się dało je podciągnąć ale czy taka jest metoda to nie wiem więc pytam. Wie ktoś może???
Sprzedam REFLEKTORY "golf IV look" do mk3 stan idealny+3 komplety żarówek xenon oraz SPORTOWY FILTR POWIETRZA K&N do mk3+olejki regenerujące(200PLN)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Koło dzwigni ręcznego reguluje się naciąg linki.Krembul pisze:A jak można podciągnąć linki od recznego w trójce? Niby działa na postoju ale jak czasem chcę sobie zawrócić na ręcznym to... to lepiej tego nie próbować bo po prostu nie ma siły zatrzymać kół. Hamulce mam z tyłu tarczowe (wersja GT). Jak rozkręciłem obudowę plastikową przy dźwigni ręcznego to jest tam taki płaski kawałek stali, który podciągany jest przez dźwignię ręcznego i który podciąga dwie linki. Niby tam by się dało je podciągnąć ale czy taka jest metoda to nie wiem więc pytam. Wie ktoś może???
ale ja bym nie liczyl, ze na czystym i suchym asfalcie przy predkosci powiedzmy 50 km/h zablokuje ci koła... na piasku (chociaz troche) czy jakims szutrze to tak, ale na tepym to niebardzo... no chyba ze masz hydrauliczny reczny...Krembul pisze:A jak naciągnąć tak, żeby miał siłę zatrzymać koła i żeby jednocześnie nie obcierały klocki o tarcze w czasie jazdy?

Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl
www.scirocco.pl
Wyciągasz popielniczkę dla pasażerów ( ta co jest w kanale za ręcznym hamulcem),są tam dwa blachowkrętyi zdejmujesz osłonę hamulca ręcznego,zobaczysz dwie linki które są zamocowane na dźwigni weź dwa klucze nr.10 i można regulować linki nakrętkami ,kontrując jeMrSalieri pisze:Cos dokladniej jak sie do tego dostacdziomal pisze:Koło dzwigni ręcznego reguluje się naciąg linki.![]()
- Krembul
- Użytkownik
- Kontakt:
W Passacie 30, 50 czy 60km/h na piasku czy na suchym asfalcie jak dźwignię podciągnę to koła dęba stają.ale ja bym nie liczyl, ze na czystym i suchym asfalcie przy predkosci powiedzmy 50 km/h zablokuje ci koła... na piasku (chociaz troche) czy jakims szutrze to tak, ale na tepym to niebardzo... no chyba ze masz hydrauliczny reczny...
Sprzedam REFLEKTORY "golf IV look" do mk3 stan idealny+3 komplety żarówek xenon oraz SPORTOWY FILTR POWIETRZA K&N do mk3+olejki regenerujące(200PLN)
- MrSalieri
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzieki wielkie jutro bede kombinowalmiomio1 pisze:Wyciągasz popielniczkę dla pasażerów ( ta co jest w kanale za ręcznym hamulcem),są tam dwa blachowkrętyi zdejmujesz osłonę hamulca ręcznego,zobaczysz dwie linki które są zamocowane na dźwigni weź dwa klucze nr.10 i można regulować linki nakrętkami ,kontrując je

- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
właśnie jak spowodować zablokowanie sie tylnych kół? bo ja niby naciagałem reczny ale to nic nie daje, i straszna lip[a, a zawrócenie na recznym to już wogule masakra, lepiej sie tym niepopisywać bo sie obciachu naje.
dodam ze mam bębny, okłądziny są dobre. jak zaciagne ręczny to szybko zwalnia ale nie zablokuje kół:(
dodam ze mam bębny, okłądziny są dobre. jak zaciagne ręczny to szybko zwalnia ale nie zablokuje kół:(
Mk3 GTI 16V ABF
- Krembul
- Użytkownik
- Kontakt:
No to ja nie wiem. U mnie w passacie blokuje. Byłem ostatnio pod wrażeniem jak na suchym asfalcie na parkingu zawracałem. Pociągnąłem na prawdę mocno, wiedząc jak jest w moim golfie i spodziewając się że w passacie ze względu na masę może być gorzej, a tu tak mnie obróciło, że HO HO! I to jest ręczny.