TD mniej awaryjny??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
TD mniej awaryjny??
witam. ostatnio szukam Golfa III Varianta z silnikiem Diesla i musze przyznac, ze znalezc zdrowego Golfa, nie picowanego graniczy z cudem. Ostatnio znalazlem ciekawą III z silnikiem TD (75KM), dokladnie modelu silnika jeszcze nie znam. Auto jest z polowy 97 roku, silnik chodzi naprawde swietnie, o wiele ciszej od przecietnych TDI. Nie kopci, nie ma "typowych" objawow zuzycia. Jezdze MKII 1,6 D, wiec ogolnie wiem gdzie w dieslu spojrzec.
Mam pytanie, czy jesli nie zalezy mi zbytnio na osiagach (TDI o niebo lepsze), to czy warto kupic TROJKE ze starym silnikiem TD (mniejsze koszty czesci,nie ma klopotow z komputerem, ale chyba wyzsze spalanie) czy lepiej jednak szukac starszego TDI (94-96)
Moze poradza mi te osoby, ktore posiadaly oba te silniki TD i TDI.
Mam pytanie, czy jesli nie zalezy mi zbytnio na osiagach (TDI o niebo lepsze), to czy warto kupic TROJKE ze starym silnikiem TD (mniejsze koszty czesci,nie ma klopotow z komputerem, ale chyba wyzsze spalanie) czy lepiej jednak szukac starszego TDI (94-96)
Moze poradza mi te osoby, ktore posiadaly oba te silniki TD i TDI.
Ja mam 2 TDI ale jak kupowalem to tez myslalem nad TD, co prawda moc troche mniejsza a spalanie minimalnie wieksze ale silnik napewno mniej awaryjny bo nie ma komputera, tam nie ma sie co zepsuc no chyba ze wybije 1.000.000 na liczniku Znajomy ma takiego golfika i super smiga asz sie dziwie niby tylko 75KM a drugi znajomy ma forda 1.8TD(90KM) to na przyspieszenie identyko a roznica 15KM jednak VW kroluje
Jestem mechanikiem ASO Skoda, słóże pomoca lecz tez czasem jej potrzebuje...
Bierz TD ...w MK3 jest taka możliwość na szczęście . Ja pokusiłem się na TDI i teraz jak nie notlauf to nastawnik i tak w kółko
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 19:32 ]
powiem tak ... sam TDI jest super silnikiem ( ale mówię tylko o silniku ) nie bierze mi oleju pracuje jak złoto ... tylko ten elektroniczny osprzęt
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 19:32 ]
powiem tak ... sam TDI jest super silnikiem ( ale mówię tylko o silniku ) nie bierze mi oleju pracuje jak złoto ... tylko ten elektroniczny osprzęt
Ja jeżdze TDI (AHU) 290tys przelotu, zrobilem nim 100tys. byl notlauf, ostatnio regeneracja nastawnika, poza tym z samym silnikiem nic wiecej sie nie dzialo. przy 270 zalalem dopiero polsyntetyk i na 10tys dolewam 0,7litra oleju.
Ostatnio zmieniony wt lut 26, 2008 21:41 przez ar2rek, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeżdżę TD już 3 lata i powiem, że jestem zadowolony , a spalanie czy większe niż TDI to nie wiem, ostatnio co tankowanie mam powtarzalne ok. 5,6l/100 km, (pewnie zaraz ktos napisze że niemożliwe, ale tak jest. ok 2/3 trasa i 1/3 miasto). Trochę jednak brakuje nieco mocy nieraz, ale nie jest zle, (TDI mocniejszy nie ma co ukrywać) a poza tym niewielkie podniesienie mocy w tym silniku do kosztownych raczej nie należy
wegi, przez 7 lat jeździłem III TD kombi i powiem szczerze - zero kłopotów . Silnik oszczędny (ok 6/100 w mieście ), trwały , dynamiczny mimo tylko 75KM , bezawaryjny . Gdyby nie to , że go trochę korozja zaczęła podjadać a stał pod chmurką , nie rozstałbym się z nim do dzisiaj . Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz ( nie odpicowany ) będziesz napewno zadowolony . Polecam . Im mniej elektroniki , tym mniej kłopotów .
Maro
tez jezdze autkiem z silnikiem TD i oprocz ciut za wysokiego spalania w miescie nie moge narzekac.pracuje dobrze,nie mialem dotad zadnej awarii silnika.bierze troche oleju ale to norma.poza tym jak sie dba tak sie ma.jak zadbany egzemplarz to bierz!w 97 robili jeszcze td?
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images12.fotosik.pl/63/ec7bc7e88b6fa39c.jpg[/img][/url]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Yeap!
Td jest zdecydowanie mniej kłopotliwy moc mała ale przynajmniej mniej-więcej stała TDI owszem moc lepsza ale kiedy jej brakuje z różnych przyczyn (wyżej wymienionych) to nie są miłe niespodzianki i człowieka wku...a że powinien a nie jedzie! A co do spalania to raczej TDI jest oszczędniejsze. Wielu znajomych ma TD w Audi, Passatach, czy Golfach i każdy mówi tak samo przeciętnie 7 czy 8 litrów na 100km