Płytka diodowa Alternatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
Płytka diodowa Alternatora
Witam . Mam problem od dłuższego czasu z alternatorem , oddałem go do elektryka i stwierdził "płytka diodowa" . I tu moje pytanie , tam są diody prostownicze na bank ale czy zalewane w tym bakielicie czy jak ?? da sie je samemu wymienić ?? . Pozdrooo
ringel, mozna pojedynczo wymienic sam to robilem kilka razy oczywiscie nie u siebie.musisz je normalnie na sile wybic odlutowywujac je predzej.pomierzysz ktora walnieta i mlotek srubokret do bicia i wyjdzie.oczywiscie starą zniszczysz przy tym.nowa bezproblemowo nabijesz.jesli niemasz wprawy i niewiesz jak sie rozbiera w mak alternator to zlec to komus.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
powiem ci ze wiekszosc diod jest taka sama gabarytowo.sa tylko plusowe i minusowe.tzn w ktora strone przewodza.mam ich duzo w pracy zaraz popatrze np na allegro czy podobne sa.
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 19:56 ]
cos podobnego tylko zamiast tego przewodu z oczkiem powinien byc raczej drucik do gory http://www.allegro.pl/item319795420_dio ... 1110_.html
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 19:56 ]
cos podobnego tylko zamiast tego przewodu z oczkiem powinien byc raczej drucik do gory http://www.allegro.pl/item319795420_dio ... 1110_.html
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
no wlasnie niewidze podobnych.jak sie wymienia hmm.rozkrecasz wszystkie srubki od tylu.aby ani jednej nakredki niebylo od strony gdzie przychodza przewody.aha na poczatku sciagasz regulator napiecia.potem odkrecasz wszystkie szpilki 3 lub 4.pewnie cierzko beda szly.potem jak juz wszystkie nakredki z tylu odkrecisz i szpilki rozpolawiasz alternator.najlepiej jak wcisniesz srubokret pomiedzy przednia obudowe alt a uzwojenie.jak rozejdzie sie pewnie z problemami powinienes miec przednia czesc altern. osobno i tylna z uzwojeniem.potem od srodka odkrecasz 2 lub 3 srubki co trzymaja caly zestaw diod.jak je rozkrecisz uzwojenie z diodami odejdzie od tylnej obudowy alternatora.jak juz to rozejdzie sie odlutujesz 3 lub 4 przewody uzwojenia od diod.potem zestaw diod na imadlo i wybijasz stare uszkodzone diody.odlutowawszy je predzej
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 20:11 ]
aha jak bedziesz wkladal srubokret pomiedzy przednia obudowe a uzwojenie niewpychaj go gleboko.abys uzwojenia nieuszkodzil.a diody moze w motoryzacyjnym kupisz za pare zloty
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 20:11 ]
aha jak bedziesz wkladal srubokret pomiedzy przednia obudowe a uzwojenie niewpychaj go gleboko.abys uzwojenia nieuszkodzil.a diody moze w motoryzacyjnym kupisz za pare zloty
Ostatnio zmieniony wt lut 26, 2008 21:13 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
marecki_vitor, a w jakim stanie masz akumulator?chodzi mi czy naladowany?bo jesli jest niedoladowany bedziesz mial nizsze napiecie.jak sie podladuje to bedzie ponad 14 lub jak pojezdzisz troche
Ostatnio zmieniony pt lut 29, 2008 18:00 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt:
-
marecki_vitor
- Użytkownik

- Kontakt: