blokujący się gaz?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
blokujący się gaz?
problem w moim MK3 1,9 tdi. Nie zdarza się to często i z tego co zauważyłem częściej jeśli jest duża wilgoć (deszcz czy ogólnie jak wszystko paruje) o ile to w ogóle ma jakiś związek. Czasem gdy samochód jest zimny po odpaleniu pedał gazu wolniej reaguje tak jakby się jakoś zawieszał. Auto przy wciskaniu gazu wolno nabiera obrotów, a kiedy się go przyciśnie żeby wskazówka przekroczyła 3 000 to po puszczeniu i ponownym wciśnięciu reaguje normalnie. parę razy mi się zdarzyło że po takim odlapeniu i ruszeniu jak za chwilę dojechałem do skrzyżowania i się zatrzymałem to po ponownym ruszeniu znów wolno się rozpędzał. Wtedy jak jadąc cisnołem na danym biegu do tych 3 000 obr. to po przekroczeniu tej wartości auto dostawało zrywa jakby się jakiś dopalacz włączył i później już było ok.
Zjawisko nie jest nagminne. Zdarza się czasem, no ale to już jest sygnał że coś jest nie tak.
czekam na sugestie. Dzięki
Zjawisko nie jest nagminne. Zdarza się czasem, no ale to już jest sygnał że coś jest nie tak.
czekam na sugestie. Dzięki
Zapomniałem dopisać że ja raczej laik jestem na razie uczę się sam na tym co mi się spieprzy....
bongo, o jaką kostkę chodzi i gdzie się ona znajduje...
prusax, Vag czyli diagnoza? mówiłem że zielony jestem Nie mam dostępu do sprzętu, i nie orientuję się kto w okolicy się tym zajmuje. Pewnie też wiąże się to z kosztami jak się gdzieś do serwisu na diagnostykę pojedzie. Nie wiem też czy coś ona wykaże bo takie zachowanie gazu jak opisałem wcześniej zdarza się sporadycznie, poza tym chodzi ok.
bongo, o jaką kostkę chodzi i gdzie się ona znajduje...
prusax, Vag czyli diagnoza? mówiłem że zielony jestem Nie mam dostępu do sprzętu, i nie orientuję się kto w okolicy się tym zajmuje. Pewnie też wiąże się to z kosztami jak się gdzieś do serwisu na diagnostykę pojedzie. Nie wiem też czy coś ona wykaże bo takie zachowanie gazu jak opisałem wcześniej zdarza się sporadycznie, poza tym chodzi ok.
Abre los ojos....
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]
czyli rozumiem że szukać tego w kabinie przy pedale gazu? bo przeszukałem dzisiaj tą książeczkę vw sam naprawiam i nie znalazłem tam nic.damcio151 pisze: przy potencjometrze gazu ... schyl się i gdzieś ją dorwiesz
Viteq, na razie zrób jak mówi bongo, czyli przeczyść styki i psiknij jakimś środkiem ... na vaga póki co nie jedź