Kontrolka ładowania nie świeci przy włączonym zapłonie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Kontrolka ładowania nie świeci przy włączonym zapłonie

Post autor: Ryś Stepowy » pn lut 25, 2008 14:45

Witam! Mam problem jak w temacie. Po włączeniu zapłonu kontrolka ładowania nie swieci. Natomiast zaraz po uruchomieniu silnika nie ma ładowania (12,30V) a kontrolka się nie świeci. Po kilku sekundach pojawia sie ładowanie(14,10V) i wtedy kontrolka tylko mignie. Gdzie szukac problemu?
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 18:17 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: zielu » pn lut 25, 2008 14:47

moze alternator padł... :?:

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lut 25, 2008 14:52

powinna zaświecić bo przez nią wzbudza się alternator. Trzeba by po kolei prześledzić, kable od altka do licznkia, jego wtyczkę, ścieżki, samą kontrolkę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » pn lut 25, 2008 14:54

jakiś miesiąc temu był robiony (wymiana tulejek ślizgowych, regulatora ze szczotkami, łożysk) więc raczej nie. Sprawdziłem układ kontrolki zapłonu (podłączyłem przy włączonym zapłonie do masy) zapaliła się, więc wygląda na to że jest ok. Sprawdziłem też niebieski kablek (od wzbudzenia altka) i też jest ok. Po przekręceniu zapłonu jest na nim +12V. O co biega?

Edit:
Sprawa rozwiazana przyczyna okazał sie kiepski lut jaki wykonałem na pierścieniu ślizgowym podczas jego wymiany.
Ostatnio zmieniony śr lut 27, 2008 10:46 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”