Skrzynia biegów-problemy!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak samochod chce jechac na luzi to moim zdaniem chce jechac na synchronizatorach. Mialem tak w maluchu jak przy skladaniu skrzyni nie wlalem oleju i skrzywilem sprezyne, ktora dociska synchronizatory. Olej wlalem dopiero przed samym odpaleniem. Na poczatku synchronizatory zapiekly sie na amen i samochod jechal na luzie (jechal jak na trojce). Potem wreszcie puscily ale zawsze mial tendencje do delikatnego ruszania na luzie. Moim zdaniem spokojnie moglo sie to stac (u Ciebie) przez brak oleju. Sprawdzil bym najpierw synchronizatory.
Jaki masz silnik w tym golfie ....
Bo motyw skrzyni przerabiałem juz 2 razy jesli 1400 ccm to napewno skrzynia...
Psuja sie na 2 sposoby albo niewchodzi V albo cos w niej zgrzyta..
Sprubuj jeszcze ja wyregulowac na bolcu tam jest taki ślimak moze sie przestawil sa tam 2 dziurki a jak nie to ....
Powodzenia w szukaniu skrzyni bardzo ciężko...nowa ok 5-6 tyś. naprawa w VW ok. 2 tyś. używana bez gwarancji 500-700 zł (zreguły są po refabrykacji) a dobra i z gwarancją na 10 dni ok 700-800zł a na 1 miesiąc gwarancja to cena 1000-1200 zł
+ koszty wymiany ok 150-200 zł
Bo motyw skrzyni przerabiałem juz 2 razy jesli 1400 ccm to napewno skrzynia...
Psuja sie na 2 sposoby albo niewchodzi V albo cos w niej zgrzyta..
Sprubuj jeszcze ja wyregulowac na bolcu tam jest taki ślimak moze sie przestawil sa tam 2 dziurki a jak nie to ....
Powodzenia w szukaniu skrzyni bardzo ciężko...nowa ok 5-6 tyś. naprawa w VW ok. 2 tyś. używana bez gwarancji 500-700 zł (zreguły są po refabrykacji) a dobra i z gwarancją na 10 dni ok 700-800zł a na 1 miesiąc gwarancja to cena 1000-1200 zł
+ koszty wymiany ok 150-200 zł
-
- Forum Master
-
- Forum Master
To pytanko było do Bociana - jak by On sprawdził synchronizatory w skrzyni biegów bez jej rozbierania jestem ciekaw bo jak sie rozbebeszy to już trumna.Ja mówię cały czas o golfie 2 skrzyni 2y do gti 16v one są obciążone niesamowicie i lecą. Co do 1.6 to też miałem takiego z 4 biegową no i właśnie ta wytrzymała na sucho bez oleju 5500 kilometrów zanim padła a jak ją rozebrałem to była w środku ruda jak wiewiórka bo aż się paliła.Ślimak jest plastikowy - hmmmm zadużo to on chyba nienarozrabiał ale dożucił swoje 5 groszy do jej agonii.Jeśli chodzi o 4 biegową to jest ich troszkę na giełdzie a 5 zapomnij straszny problem choć teraz dużo nazwozili gratów na części więc zapewne dostaniesz.Aha najlepiej kup skrzynkę o takich samych oznaczeniach lub dowiedz sie w vw jaka może ją zastąpić do Twojego silnika.