Problemy z rozrusznikiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z rozrusznikiem
Mam problem, po wymianie regulatora napięcia i wstawieniu nowego akumulatora samochód kiepsko odpala przy niskich temperaturach. Szczotki w rozruszniku mają 10 mm, tulejki są dobre nie mają luzu. Co z tym robić??????
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 20:49 przez Remisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Remiszewski
- majster heniek
- Forumowy spamer :)

- Auto: Jest
- Silnik: też
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
załączasz silnik i mierzysz napiecie na zaciskach akumulatora
> bez obciążenia (wyłączone światła, nawiew, itp) na wolnych obrotach i przy średnich np. 2000 tys obr/min
> z obciążeniem (włączone światła, nawiew, radio) na wolnych i na średnich
i tak:
- nie powinno byc mniejsze niz 13,8-14 V
- nie powinno sie zmieniac wraz z obrotami
- jak wszystko jest sprawne to wynosi 14 - 14,1 V
inaczej nie będzie ci poprawnie ładować akumulatora ...
inna sprawa to czy akumulator jest ok - ile ma lat i czy ma właściwy poziom elektrolitu, no i czy nigdzie nie jest uderzony ...
> bez obciążenia (wyłączone światła, nawiew, itp) na wolnych obrotach i przy średnich np. 2000 tys obr/min
> z obciążeniem (włączone światła, nawiew, radio) na wolnych i na średnich
i tak:
- nie powinno byc mniejsze niz 13,8-14 V
- nie powinno sie zmieniac wraz z obrotami
- jak wszystko jest sprawne to wynosi 14 - 14,1 V
inaczej nie będzie ci poprawnie ładować akumulatora ...
inna sprawa to czy akumulator jest ok - ile ma lat i czy ma właściwy poziom elektrolitu, no i czy nigdzie nie jest uderzony ...
TDPower
Miałem podobne akcje. W ciepły dzien kręcił ok. W zimny ledwo mielił. Myślałem że rozrusznik, namęczyłem sie, wyjąłem, rozebrałem i ... prawie jak nówka. Więc puściłem nowe kable rozrusznika. Było ok przez miesiąc. W końcu wymieniłem kostkę stacyjki i po problemie.Remisz pisze:jak temperatury plusowe to kręci normalnie, przy temperaturach minusowych jakby był pod obciążeniem