problem ze spalaniem silnik 1.3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem ze spalaniem silnik 1.3
witam mam golfa 1.3 i pali mi troszke za duzo przy ostrej jezdzie w granicy 13l i rano jak go zapale to chodzi dobrze na ssaniu ale jak ujade ze100metrow to obroty spadaja do 300-400 i zaczyna kopcic na czarno pozniej jak sie nagrzeje do swojej temperatury to trzyma 800obrotow podejzewam ze to sonda ale mozecie mi to potwierdzic ?????
auto powinno miec uziemienie
- Paweł Marek
- V.I.P.

Zacznij od proby ustawienia wolnych obrotów i składu mieszanki. Zasada podobna jak na gaźniku. Sklad spalin mierzy się w rurce pomiarowej co wychodzi z kolektora wylotowego, a jeśli nie ma katalizatora to normalnie w rurze wydechowej. Trzeba rozgrzać silnik. Odpiąć wtyczkę od sondy Lambda. Skład mieszanki reguluje się śróbą na przepływomierzu, obroty śróbą przy wtrysku (z tyłu u góry). Podpiąć sondę. Jeśli się nie powiedzie, będziesz szukał dalej.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.