Praca sondy od 0.0 do 0.6 mV
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- slonik98
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Praca sondy od 0.0 do 0.6 mV
Witam jako iż nikt juz sie nie interesuje moim tematem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=151912
Musze otworzyć nowy. Otóż SOnde mam do wymiany bardzo wolno pracuj nie w pełnym zakresie. Teraz tak chciałem sie upewnić gdzie znajduje się u mnie lambda ? i jaką kupić ?
Najlepiej tak do 150zł, ponieważ ostatnio miałem sporo kosztów zwiazanych z zakupem autka. Jeśli podacie juz mi jakieś propozycje, prosił bym Was o opinie o danej sondzie. Rozumiem, że bez odrdzewiacza starej nie odkręce ? Autko 2.0 8v 93 rok lambda 4 przewodowa. Pozdro
[ Dodano: 24 Lut 2008 10:49 ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=316177000 co myślicie o tej sondzie ?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=151912
Musze otworzyć nowy. Otóż SOnde mam do wymiany bardzo wolno pracuj nie w pełnym zakresie. Teraz tak chciałem sie upewnić gdzie znajduje się u mnie lambda ? i jaką kupić ?
Najlepiej tak do 150zł, ponieważ ostatnio miałem sporo kosztów zwiazanych z zakupem autka. Jeśli podacie juz mi jakieś propozycje, prosił bym Was o opinie o danej sondzie. Rozumiem, że bez odrdzewiacza starej nie odkręce ? Autko 2.0 8v 93 rok lambda 4 przewodowa. Pozdro
[ Dodano: 24 Lut 2008 10:49 ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=316177000 co myślicie o tej sondzie ?
Ostatnio zmieniony sob mar 01, 2008 19:10 przez slonik98, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.

sondę masz wkręconą do katalizatora. Ta co jest w linku nie jest wymieniona w katalogu pod silnik 2E, pewnie byłaby dobra, ale jej cena jest na tyle wysoka że ja bym nie ryzykował. Jeśli już ryzykować to kupić tanią podróbę, a żeby być pewnym to trzeba wyłożyć większą kasę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

dokładnie o to chodzi, ale z tego co się czyta to wielu ludziom najtańsze uniwersalne podróby po 80 zeta działają ok, przy tym sterowanie w 2E nie jest za bardzo wyrafinowane. Ja bym takiej taniej spróbował. Tylko nie za bardzo jeszcze byłbym na twoim miejscu pewien działania starej sondy.To jak często faluje napięcie to drugorzędna sprawa, głównie chodzi o to że skok napięcia z niskiego na wysokie w dobrej sondzie ma być szybki (ok 30 ms). A takich danych nie podałeś albo ich nie masz jeszcze.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- slonik98
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Jak byłem na kompie u sąsiada autko chodziło na benie, czyli skoki tak jak mówisz powinny być bardzo szybkie. Sąsiad powiedział mi że strasznie mułowata ta sonda, ponieważ za wolno się zmieniają te napięcia na sondzie i na jałowym max miała 0,55 V , a powinno dochodzic do 0,8 ? . Sasiad stwierdził że za bogato ma i muli ta sonda. Co o tym myślisz ?
[ Dodano: 24 Lut 2008 11:39 ]
tak z sekunde stała na jednym napięciu, może troszke dłużej
[ Dodano: 24 Lut 2008 11:39 ]
tak z sekunde stała na jednym napięciu, może troszke dłużej
- Paweł Marek
- V.I.P.

odległość 1 s między wachnięciami jest dobra na wolnych obrotach. Pisałem o szybkości zmiany z 0,2 na 0,8 ma być 30ms, czyli na wykresie z oscyloskopu fala muisi mieć bardzo stromy wznios - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem. )
0.55 świadczy o ubogiej mieszance a nie o bogatej, więc coś tu nie tak, chyba że znowyż jak zawsze podkreślam, pomylił sąsiad współczynnik lambda z napięciem.
0.55 świadczy o ubogiej mieszance a nie o bogatej, więc coś tu nie tak, chyba że znowyż jak zawsze podkreślam, pomylił sąsiad współczynnik lambda z napięciem.
czyli coś takiego:Paweł Marek pisze:czyli na wykresie z oscyloskopu fala muisi mieć bardzo stromy wznios - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem. )

gdzie wskazania od 100 mV do 400 mV odpowiadają mieszance ubogiej,
wskazania od 500 mV do 1000 mV odpowiadają mieszance bogatej.
Napięcie 450 mV (spotyka sie również w materiałach wartość 0,5V) mówi nam, że lambda jest równa 1.
dekoracje weselne, florystyka -> prv
- slonik98
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Może kupie sobie interface pod moją instalacje gazową ( BRC just ) i sobie na spokojnie zobacze co i jak? Tylko mam pytanie czy np. taki kabelek
http://www.moto.allegro.pl/item31636214 ... _wtyk.html
będzie wporządku ? nie będe miał problemów z komunikacją ?
http://www.moto.allegro.pl/item31636214 ... _wtyk.html
będzie wporządku ? nie będe miał problemów z komunikacją ?
Napisz do sprzedającego i zapytaj co i jak.
Możesz też podłączyć się pod lambdę miernikiem jeśli masz(możesz pożyczyć od znajomego). Mi działa nawet na takim zwykłym
(na wolnych na 100% w czasie jazdy jeszcze nie testowałem). Pozwoli Ci to podejrzeć jak zmienia się napięcie w jakim zakresie i z jaką szybkością.
Możesz też podłączyć się pod lambdę miernikiem jeśli masz(możesz pożyczyć od znajomego). Mi działa nawet na takim zwykłym
na mierniku ustawia się zakres np do 2000 mV. Jak zobaczysz miernik i to co tam wypisane na skalach to się na pewno domyślisz.slonik98 pisze:Jak będe miałmiernik zrobie foto i pokażesz mi na jakiej skali to mierzyć
a ile masz kabli?slonik98 pisze:Jutro zrobie też zdjęcie kabli które wychodzą, z lambdy bo nie wiem pod które się podpiąć.
Ja mam jeden więc wielkiego wyboru nie miałem
tak, w końcówce ze sterownika LPG jeden pin też będzie masą więc jak wiesz który to się podepnij pod niego. Tak jak i sygnał lambdy można ze sterownika złapać(z wtyczki do której podłączasz tester).slonik98 pisze:, czyli pod ten się moge podpiąć a mase obojetnie gdzie złąpać?
z tą masą to nie wiem czy raczej nie trzeba masę silnika mieć
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 19:17 przez sle, łącznie zmieniany 1 raz.