Wymiana silnika !!!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

Wymiana silnika !!!!!!

Post autor: alwarro » czw lut 21, 2008 16:49

Witam , posiadam golfika 1.4 z 1992 roku i padł całkiem silnik trzeba go wymienić . I teraz mam pytanie czy mogę założyć 1.6 lub 1.8 ??? czy będzie dużo przeróbek i jest to opłacalne ???w czym jest różnica bo ja dokładnie nie wiem czy komputer trzeba zmieniać ??? .Proszę doradźcie mi ..

buczah
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: buczah » czw lut 21, 2008 17:43

Bezproblemowo możesz wymienić na 1.6 ABU. Od 1.4 różni się od praktycznie pojemnością. Żadnych dodatkowych przeróbek nie musisz wprowadzać. Oczywiście dojdzie do tego dodatkowy koszt przeglądu, który trzeba zrobić przy zmianie silnika. Swap na 1.8 uważam za nieopłacalny, dużo roboty i wydatków. :bajer:

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » czw lut 21, 2008 18:31

może kiedyś jak u mnie padnie to też się pokuszę na 1,6...

Komputer z ABD podejdzie do ABU??

Obrazek
Obrazek

buczah
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: buczah » czw lut 21, 2008 18:36

Z tego co się orientuję to podejdzie, ale może niech jeszcze ktoś inny wypowie się w tej sprawie dla potwierdzenia :).

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

ff

Post autor: alwarro » pt lut 22, 2008 12:12

A jak zmienie na 1.6 to komputer też będzie taki sam ??? i mam go zmienić razem z wtryskiem czy bez ?? dodam że mam teraz 1.4 na monowtrysku silnik ABE

LordOmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Wymiana silnika !!!!!!

Post autor: LordOmen » pt lut 22, 2008 13:15

alwarro pisze:Witam , posiadam golfika 1.4 z 1992 roku i padł całkiem silnik trzeba go wymienić . I teraz mam pytanie czy mogę założyć 1.6 lub 1.8 ??? czy będzie dużo przeróbek i jest to opłacalne ???w czym jest różnica bo ja dokładnie nie wiem czy komputer trzeba zmieniać ??? .Proszę doradźcie mi ..

Czesc. Mam silnik ABU w swoim mk3. Powiem Ci tak. Spalanie praktycznie na tym samym poziomie, konstrukcyjnie baaardzo podobny do twojego. Mega tani w czesciach (np. brak rolki napinacza=tani rozrzad). Wada silnika jest stosunkowo glosna praca w porownaniu do 1.8 AAM czy 1.8 ABS ( w ABU lubia sie konczyc szkalanki). Sam sie przymierzam do wymiany szklanek i uszczelniaczy. ABU to bardzo dobrze znoszacy LPG silnik. W zasadzie dla szarego uzytkownika same zalety poza oczywiscie moca bo 55kw/75KM to raczej wystarczy na spokojna jazde choc jak nim pojezdzisz to zobaczysz ze mozna tez kulac sie dynamicznie ale jest to okupione wysokimi obrotami. Przy wymianie silnika postaraj sie zdobyc oslone termiczna od AAM/ABS- kolega to ma i jest wiele ciszej w aucie a koszt i robota mala. Jak bedziesz szukal ABU to smialo mozesz montowac silnik z Seata (ja mam z Cordoby `96). W razie pytan pisz na gg. Pozdrawiam serdecznie

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

rere

Post autor: alwarro » pt lut 22, 2008 14:23

Ok tylko mam pytanie jeszcze czy komputer jest taki sam w 1.4 jak w 1.6 ????

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Kisiel » pt lut 22, 2008 17:09

LordOmen pisze:Mega tani w czesciach (np. brak rolki napinacza=tani rozrzad)
no nie bardzo tani :) nie ma rolki ale role napinacza pelni pompa i tzeba pompe wymieniac przy rozrzadzie (co 2 wymiane paska)
LordOmen pisze:ABU to bardzo dobrze znoszacy LPG silnik
a ja slyszalem/czytalem odmienne opinie, tam o ile sie nie myle jest kolektor z tworzywa
alwarro pisze:czy komputer jest taki sam w 1.4 jak w 1.6 ????
ECU bedziesz musial chyba zmienic, na 99% nie sa takie same

[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Awatar użytkownika
krzysiek82
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: krzysiek82 » sob lut 23, 2008 00:44

Kolektor jest metalowy, pod warunkiem że dbasz o instalacje gazową, zwykła II generacji idealnie się sprawdza i silnik może na niej śmigać bez problemu.

Odnośnie wymiany ktoś coś wie czy skrzynia także do zmiany czy może zostać od 1.4?
Ostatnio zmieniony sob lut 23, 2008 00:45 przez krzysiek82, łącznie zmieniany 1 raz.

[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lut 23, 2008 10:58

buczah pisze:Swap na 1.8 uważam za nieopłacalny, dużo roboty i wydatków
a roznicy w spalaniu ABSa i ABU prawie nie ma, a jazda - bezcenne

czy w 1,4 masz skrzynke 4 biegowa czy 5? bo jesli 4 to zmien na 5 , bedzie ciszej , ekonomiczniej , a na 4 bedzie Co brakowac obrotomierza, czy pasuje to nie wiem, trzebaby było poronac budowe i pozniej przekalkulowac przelozenia. Albo szybka ja zajezdzisz , albo bedzie muł.
slyszalem ze skrzynki wlasnie z pojemnosci maja słabe tryby II biegu, znaczy nawet widzialem taka z seata na wlasne oczy , powiedzialbym ze nawet w silniczku od wycieraczek kola zebate sa mocniejsze :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

rerre

Post autor: alwarro » sob lut 23, 2008 14:28

Czyli co mam robić?? rozumiem że silinik pasuje , dodatkowo muszę zmienić komputer , a co z tą skrzynią mam 5 biegową , i jeszcze takie pytanie odnośnie wydechu czy będzie pasował ??? wtrysku i ogólnie osprzęt ?? jest sens to zakładać ??? bo jak nie to kupie 1.4 i już ???

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lut 23, 2008 18:54

alwarro pisze:Czyli co mam robić?? rozumiem że silinik pasuje , dodatkowo muszę zmienić komputer , a co z tą skrzynią mam 5 biegową , i jeszcze takie pytanie odnośnie wydechu czy będzie pasował ??? wtrysku i ogólnie osprzęt ?? jest sens to zakładać ??? bo jak nie to kupie 1.4 i już ???
a u siebie masz wydech z przodu czy z tyłu ? bo w ABSach jest z tyłu,
jakbys chcial zmienic na wiekszy to :
raczej pompa paliwa, wtrysk z kolektorem, kolektor wydechowy jak ten twoj bedzie z przodu ( ale podejrzewam ze tak bedzie i poza tym srednica nie bedzei odpowiednia i bedzie sie dusił silnik) ECU bo od 1,4 na bank nie pasuje , ogólnie cala instalacja, czujniki itd.
Troszke zabawy jest , jak sie chce i ma mozliwosci to mozna sie pobawic.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

alwarro
Ma gadane
Ma gadane

rere

Post autor: alwarro » pn lut 25, 2008 22:26

Ok nie decyduje się na 1.6 , kupie 1.4 tylko teraz pytanie :: ja mam ten 1.4 z aluminiową nasadą i kolektorem wydechowym z przodu i monowtrysk, ale te 1.4 są różne rodzaje i teraz pytanie np. czy ten 1.4 z metalową obudową troszkę starszy będzie pasował ??? i czy na pełnym wtrysku będzie pasował ??? czy wystarczy tylko kolektory zamienić ?????

[ Dodano: 26 Lut 2008 17:46 ]
I co nikt nic nie wie ?>?? Proszę pomóżcie//....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”