Przejrzałem sporą część forum w poszukiwaniu tematu dotyczącego zamków, jednak nie znalazłem odpowiedzi na problem, który gryzie ostatnio mojego golfa. Mianowicie po dłuższym postoju (kilka dni) otwarcie drzwi z kluczyka (centralny zamek) powoduje, że drzwi pasażera (wersja 3-drzwiowa) są zablokowane i nie dają się otworzyć. Drzwi lewe otwierają się bez problemu, oba bolce są w pozycji otwartej, światełka się zapalają, więc wszystkie inne objawy są poprawne. Wygląda na to, że jakiś rygiel nie jest cofany i nie można mechanicznie drzwi otworzyć. Kilkukrotna próba zamknięcia i otwarcia zamków z kluczyka skutkuje i drzwi wreszcie sie da otworzyć. Boję się, że za jaki czas będę musiał pasażerów wpuszczać od lewej strony

Wcześniej wyglądało to tak, że drzwi dało się otworzyć za drugim pociągnieciem klamki.
Przy okazji zapytam o dwa inne drobniejsze problemy:
1. Nie włącza mi się światełko w bagażniku. Żarówka i bezpiecznik są ok. Prawdopodobnie nie działa styk w zamku klapy bagaznika. Wiem, że można go jakoś przeczyścić, ale jeśli jest jakaś inna metoda bez babrania się w rozbiórkę zamka, to proszę o info.
2. Zauwazyłem, że czasem wskaźnik temperatury na chwilę opada i za chwilę wraca na swoje właściwe położenie. Sytuacja pojawia się jedynie kiedy silnik nagrzewa się. Po uzyskaniu 90 stopni wskaźnik działa prawidłowo. Czy jest to problem z czujnikiem temperatury?
Pozdrawiam.