Czy trzeba odpowietrzyć wszystkie hamulce?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Czy trzeba odpowietrzyć wszystkie hamulce?

Post autor: slonik98 » pn lut 18, 2008 17:42

Witam. Ostatnio musiałem odpiąć przewód hamulcowy z jednego tylniego Docisku . Cały płyn zawarty w tym docisku wylałem. Dzisiaj założyłem na nowo. I teraz mam pytanie, ponieważ odpowietrzałem ten hamulec z 8 razy i dalej jak jade hamulec lekko wpada w podłoge, jednak nie jest tak źle ponieważ koła blokuje bez problemu. Czy musze odpowietrzyć wszystkie koła czy poprostu w tym jest jeszcze coś powietrza. Stąd moje pytanie ponieważ, w tym zacisku który ściągłem ukręciłem odpowietrznik, i z tego co widze prawdopodobnie stanie się też tak z 2 tylnim odpowietrznikiem. Bo tak to poprostu odpowietrzyłbym sobie wszystkie 4 koła, a niechce mi się znowu bawić w rozwiercanie. Myślałem też o oddaniu autka w celu odpowietrzenia hamulcy do warsztatu, wtedy oni będą się martwić co zrobić jak ukręcą...

LordOmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Czy trzeba odpowietrzyć wszystkie hamulce?

Post autor: LordOmen » pn lut 18, 2008 18:05

slonik98 pisze:Witam. Ostatnio musiałem odpiąć przewód hamulcowy z jednego tylniego Docisku . Cały płyn zawarty w tym docisku wylałem. Dzisiaj założyłem na nowo. I teraz mam pytanie, ponieważ odpowietrzałem ten hamulec z 8 razy i dalej jak jade hamulec lekko wpada w podłoge, jednak nie jest tak źle ponieważ koła blokuje bez problemu. Czy musze odpowietrzyć wszystkie koła czy poprostu w tym jest jeszcze coś powietrza. Stąd moje pytanie ponieważ, w tym zacisku który ściągłem ukręciłem odpowietrznik, i z tego co widze prawdopodobnie stanie się też tak z 2 tylnim odpowietrznikiem. Bo tak to poprostu odpowietrzyłbym sobie wszystkie 4 koła, a niechce mi się znowu bawić w rozwiercanie. Myślałem też o oddaniu autka w celu odpowietrzenia hamulcy do warsztatu, wtedy oni będą się martwić co zrobić jak ukręcą...

Witam. Zasada jest taka ze odpowietrza sie caly uklad (ze wzgledow bezpieczenstwa) zaczynasz od kola najdalej polozonego od pompy az do tego najblizej. Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lut 18, 2008 18:12

jak zdejmowałeś tylko jeden , i zakorkowałeś przewód hamulcowy , to wystarczy odpowietrzyć tylko ten jeden , jak w tym czasie nie dotykałeś pedału hamulca to nie powinno pociągnąć powietrza

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: slonik98 » pn lut 18, 2008 18:19

założyłem gumke z odpowietrznika na przewód tak, że płyn nie leciał. Hamulca nie dotykałem. Jutro jeszcze spróbuje odpowietrzyć ten hamulec. pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”