problem z wentylatorem chlodnicy:/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z wentylatorem chlodnicy:/
witam!mam taki problem,gdy jade juz na rozgrzanym silniku to normalnie czasami zalacza sie wentylator.tylko ze strasznie szumi i tak jakby sie zacieral.
czy mozna wymienic w nim same lozysko czy trzeba szukac calego wentylatora?
aha,i czy to normalne ze wentylator wlacza sie w zime podczas jazdy?czy to nie wina termostatu?
z gory dzieki za pomocne opinie!pozdro
czy mozna wymienic w nim same lozysko czy trzeba szukac calego wentylatora?
aha,i czy to normalne ze wentylator wlacza sie w zime podczas jazdy?czy to nie wina termostatu?
z gory dzieki za pomocne opinie!pozdro
moze gdzieś łopatki obcierają - złap za wentylator i sprawdz czy nie ma luzówze strasznie szumi i tak jakby sie zacieral.
raczej podczas jazdy nie powinien się załączać wentyl
tak moze to być wina termostatu ale zanim go wymienisz sprawdz jeszcze dokładnie podczas jakiej temp się on załącza
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2008 11:38 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
wlacza sie na normalnej temp silnika,roznie,miedzy 70 a 90 stopni.mysle ze musze wymienic termostat i albo lozysko albo caly wentylator:/.lopatka czasami lekko gdzies tam obciera ale slychac tez taki pisk jak sprawdzam na postoju co z nim jest nie tak.i jestem pewien ze to lozysko albo silniczek.
[b]Mój Czarnuch:[/b]SPRZEDANY
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=163570
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=163570
teoretycznie powinien się załączyć lekko za 90*paulo22 pisze:wlacza sie na normalnej temp silnika,roznie,miedzy 70 a 90 stopni.mysle ze musze wymienic termostat i albo lozysko albo caly wentylator:/.lopatka czasami lekko gdzies tam obciera ale slychac tez taki pisk jak sprawdzam na postoju co z nim jest nie tak.i jestem pewien ze to lozysko albo silniczek.
szukaj używki jeśli chodzi o wentylator a tego nie brakuje
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ciekawe po co jak jeszcze się turla ,silnik sie nie spalił bo kreci,ja by,m go rozebrał i przesmarował ew wymienił łozysko,tym bardziej koszt wentylatora bosch to wydatek ok 650 zł ew można kombinować z używką,bądź z zamiennikami koszt ok 150 zł,w razie w masz nr oryginału 1H0 959 455,średnica 305 mmSzosownik pisze:masz do wymiany cały wentylator
ja u siebie wymieniłem termostat i nadal na zegarach pokazuje mi temp 70-80 a wentylator sie załacza- sprawdze jaka jest temperatura cieczy termometrem do kotłów, wymieniony tez mam czujnik tep na krućcu oraz czujnik wentylatora, a to ze głosno chodzi to sprawdz czy masz wentylator dobrze dokrecony - ja u siebie dokreciłem bo buczał jak nie wiem a teraz cichutko
- Paweł Marek
- V.I.P.
Naprawa wentylatora jest opłacalna tylko dla majsterkowicza amatora. W śródku ma łożyska ślizgowe a nie kulkowe. można je zamienić na kulkowe (rozmiaru nie pamiętam ale dobrałem od odkurzacza Zelmer). Z tym że jest potrzebna rzeźba z pokrywami mocującymi te łożyska. Cały silnik wentylatora nie jest normalnie rozbieralny - trza rozginać stalowe łapki.
Więc osobiście kupiłem na szrocie używkę za 8 dych co i tobie polecam, a stary sobie naprawiłem i leży.
[ Dodano: Nie Lut 17, 2008 12:20 pm ]
a jeszcze zapomniałem dodać że luz na osi wentylatora nie musi być spowodowany zużyciem łożysk, tylko poluzowaniem całych łożysk w pokrywkach, wtedy wystarczy je lepiej zaklepać i wtedy naprawa moze mieć sens, tyle że nie wiesz tego póki nie rozbierzesz a autko stoi.
Więc osobiście kupiłem na szrocie używkę za 8 dych co i tobie polecam, a stary sobie naprawiłem i leży.
[ Dodano: Nie Lut 17, 2008 12:20 pm ]
a jeszcze zapomniałem dodać że luz na osi wentylatora nie musi być spowodowany zużyciem łożysk, tylko poluzowaniem całych łożysk w pokrywkach, wtedy wystarczy je lepiej zaklepać i wtedy naprawa moze mieć sens, tyle że nie wiesz tego póki nie rozbierzesz a autko stoi.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.