Opadający pedał sprzęgła!!! Proszę o pomoc.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

hansik82
Mały gagatek
Mały gagatek

Opadający pedał sprzęgła!!! Proszę o pomoc.

Post autor: hansik82 » pt lut 15, 2008 22:40

Witam!!!
Mam problem dotyczący sprzęgła a dokładniej pedału sprzęgła. Podczas wciśnięcia sprzęgła w trakcie jazdy przy zmianie biegów pojawia sie coś takiego. Na początku jest wszystko ok wciskam sprzęgło jest normalnie i gdy zwalniam sprzęgło to czuję że od połowy nie powraca tak dynamicznie jak od początku. Wciskając je na nowo nie ma takiego oporu dopiero od połowy. gdy robie to po raz kolejny wszsytko jest ok. Dodam ze takie zachowanie pojawia sie raz na jakis czas nie jest to codziennie i w trakcie kazdej jazy. Czy może to być od sprzęgła dwumasowego bo wiem ze juz jego objawy mi sie pojawiają tzn małe drgania już przenosi podczas wolnych obrotów.
Z góry dziękuję za pomoc.

esenpe
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: esenpe » sob lut 16, 2008 08:21

Moze juz pada tloczek hydrauliczny przy pedale, sprawdz czy nie ubywa Ci plynu ze zbiorniczka plynu hamulcowego, sprawdz czy nie ma wyciekow przy pedale, lub przy skrzyni (jak masz wysprzeglik hydrauliczny).

Tylko PD, zadnych traktorow ;-)

hansik82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: hansik82 » sob lut 16, 2008 16:35

esenpe pisze:Moze juz pada tloczek hydrauliczny przy pedale, sprawdz czy nie ubywa Ci plynu ze zbiorniczka plynu hamulcowego, sprawdz czy nie ma wyciekow przy pedale, lub przy skrzyni (jak masz wysprzeglik hydrauliczny).
Nie wiem czy mam wysprzęglik hydrauliczny dodam że mój golf to 1,9 TDI PD 74 KW rocznik 2003 oznaczenie silnika chyba AXR ale nie jestem pewnien. No i czy jest to mozliwe że to wysprzęglik skoro mam dopiero 135tkm. Dwumasówka owszem bedzie do wymiany ale jeszcze mozna na tym jeździć i nie przeszkadza mi to zbyt bardzo ale to z tym pedałem mnie niepokoi czasem bo moze kiedys nawet sprzęgła nie da sie wcisnąć tak się zastanawiam...

[ Dodano: 17 Lut 2008 21:30 ]
Witam.
Dodam że dzisiaj jak jechałem to po wcisnieciu pedał sprzęgła opadł do samego konca i nie chciał powrócić do pozycji wyjsciowej. pomogło dopiero podniesienie go nogą no i jak na razie jest ok. Co to moze byc??? Meczy mnie to troche!!!!
Ostatnio zmieniony sob lut 16, 2008 16:50 przez hansik82, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”