cieknąca chłodnica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
cieknąca chłodnica
Witam koledzy! Mój problem polega na tym, że cieknie mi chłodnica (dokładnie dziurawy jest ten plastikowy króciec, do którego przykręca się gumowy wąż). Do tej pory płyn ledwo co się sączył więc stwierdziłem, że nie ma sensu tego robić. Jednak dzisiaj po szybszej jeździe płyn dość mocno stamtąd wystrzelił i zalał pół silnika (także alternator, nawet światła zaczęły mi przygasać- pewnie zwarcie jakieś). I stąd moje pytanko: co robić?
1. są niby magiczne "uszczelniacze" do chłodnic dodawane do płynu, ale jakoś nie wlałbym tego do silnika...
2. myślałem o czymś w stylu "poxiliny" (uszczelniacz hydrauliczny), jednak nie jestem pewien czy to będzie się trzymało plastiku...
3. w sumie to jak patrze na allegro to nowa chłodnica kosztuje ~100zł, jednak wiele razy słyszałem, że te zamienniki są g.... warte.
Co o tym sądzicie?
1. są niby magiczne "uszczelniacze" do chłodnic dodawane do płynu, ale jakoś nie wlałbym tego do silnika...
2. myślałem o czymś w stylu "poxiliny" (uszczelniacz hydrauliczny), jednak nie jestem pewien czy to będzie się trzymało plastiku...
3. w sumie to jak patrze na allegro to nowa chłodnica kosztuje ~100zł, jednak wiele razy słyszałem, że te zamienniki są g.... warte.
Co o tym sądzicie?
kupuj nowa chlodnice. Wydasz 100 zl i bedziesz mial spokoj. Klej moze Ci pusici w najgorszym momencie, np w dalekiej trasie lub podczas jazdy z narzeczona
Nie uzywaj zadnych uszczelniaczy, bo zapchasz chlodnice lub inne fragmety ukadu chlodzenia. Wg mnie nie oplaca sie na dluzsza mete tego naprawiac
Nie uzywaj zadnych uszczelniaczy, bo zapchasz chlodnice lub inne fragmety ukadu chlodzenia. Wg mnie nie oplaca sie na dluzsza mete tego naprawiac
- krzysiumistrz
- Mały gagatek
- Kontakt:
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Kup taśme samowulanizującą ładne otaśmujesz i samo Ci zwulkanizuje pod wpływem temp albo poxipol też trzyma w polonezie kruciec w bloku tak napraawaiałem
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
świetny pomysł, też wpadłem na to kiedyś. Bardzo dobrze zatkał przewody grzewcze w gaźniku, nagrzewnicy, a kto wie czy nie powoduje u ciebie złych wskazań temperatury bo coś tam jeszcze zatkał i płyn nie kraży jak należy. nowa chłodnica i szkoda zachodu, zresztą na szrocie można tez niezłą trafić.krzysiumistrz pisze:wsypujesz proszek i masz spokoj
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witam
Kleiłem moja także ale to bez sensu.
Jesli massz środki to kup nową, nie jest naprawdę droga , 140zł ew. z wężami to bedzie 180 zł za komplet. A i wydaje mnie się że moja nowa lepeij odprowadza ciepło . Tam napewno tez jakis kamień się osadza.
Kleiłem moja także ale to bez sensu.
Jesli massz środki to kup nową, nie jest naprawdę droga , 140zł ew. z wężami to bedzie 180 zł za komplet. A i wydaje mnie się że moja nowa lepeij odprowadza ciepło . Tam napewno tez jakis kamień się osadza.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
grandilodz, a więc twierdzisz, że ta taśma uszczelni ten wyciek i będzie trzymać? W takim razie spróbuje. Jak coś to nowa chłodnica, bo widzę, że nie jest wcale tak droga jak początkowo myślałem. Wielkie dzięki chłopaki jak zawsze mogę na was liczyć
Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
patryk2340, jesli cieknie spod węza na króćcu od chłodnicy a sam króciec nie ma ubytków, jest cały to mógł po prostu spęcznieć przewód , problem moze rozwiązać nowy cybant czyli ta opaska. Porządnie to nowy przewód.
Chodzi o zmiejszenie luzu miedzy wezem a kroćcem.
Czy przewód spuchłto muszisz zdjąc caliem cybant zdjąc waż i ponownie go założyc i sprawdzić czy luźno jest nasadzony na kruciec czy ściśle
Chodzi o zmiejszenie luzu miedzy wezem a kroćcem.
Czy przewód spuchłto muszisz zdjąc caliem cybant zdjąc waż i ponownie go założyc i sprawdzić czy luźno jest nasadzony na kruciec czy ściśle
Ostatnio zmieniony czw lut 14, 2008 23:26 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój ojciec też na to wpadł. Chłodniczki nie dało się już odetkać. Ledwo co grzeje.krzysiumistrz pisze:ja bym sprobował z uszczelniaczem chłodnicy wsypujesz proszek i masz spokoj umnie zadziałało i nie ma zadnych wyciekow chociaz wszystko zalezy od tego jak bardzo jest dziurawa chłodnica
Kup nową. Albo sprawną używkę. Naprawiac przy dzisiejszych cenach nie ma sensu. Kupisz jeden klej za kilkanaście złotych, ,asmę czy uszczelniacz i jak podliczysz wyjdzi połowoa nowej chłodnicy.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Można poczytać nawet na allegro
Idealna do uszczelniania rękawów polietylenowych, kabli telekomunikacyjnych nad i pod ziemią. Do odtwarzania izolacji kabli i izolowania połączeń kabli energetycznych do 46kV. Widziałem również inne zastosowania tej taśmy np.. do uszczelnienia cieknących rur czy rynien. Wielu moich klientów kupuje ją na wszelki wypadek i lubią ją mieć pod ręką. Taśmę można w łatwy sposób usunąć.
Idealna do uszczelniania rękawów polietylenowych, kabli telekomunikacyjnych nad i pod ziemią. Do odtwarzania izolacji kabli i izolowania połączeń kabli energetycznych do 46kV. Widziałem również inne zastosowania tej taśmy np.. do uszczelnienia cieknących rur czy rynien. Wielu moich klientów kupuje ją na wszelki wypadek i lubią ją mieć pod ręką. Taśmę można w łatwy sposób usunąć.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
Widzę, że taka taśma kosztuje kilkanaście zł, więc spróbuję, nawet z samej ciekawości.
Btw, krzysiumistrz, widzę, że reprezentujemy to samo miasto
no i nawet ten sam silnik mamy
Btw, krzysiumistrz, widzę, że reprezentujemy to samo miasto
no i nawet ten sam silnik mamy
Ostatnio zmieniony czw lut 14, 2008 23:51 przez patryk2340, łącznie zmieniany 1 raz.