Witam
Szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Chodzi mi tylko o to czy nacięcie na kole zamachowym po zdjęciu zaślepki ze skrzyni biegów oznacza punkt zapłonu (czyli -6 st w silniku AAM) czy jest to punkt 0?
Pytam bo mam lampę stroboskopową bez regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu i nie wiem jak się odnieść do tego nacięcia na kole zamachowym.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Zapłon - co oznacza nacięcie na kole zamachowym?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zapłon - co oznacza nacięcie na kole zamachowym?
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
Czyli aby być pewnym na 100% świecę lampą na wolnych obrotach w otwór skrzyni na rozgrzanym silniku i reguluję aparatem tak by nacięcie pokrywało się ze "strzałką" obudowy skrzyni w momencie zapłonu na pierwszej świecy?
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 16:50 przez paulox, łącznie zmieniany 1 raz.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Podepną się pod temat bo chodzi o ustawianie rozrządu.
Otóż na kole zamachowym mam dwie kreski, jedna krótsza druga dłuższa (tak to mogę opisać widząc po ciemku). Jeśli mam ustawiony wskaźnik na kole zamachowym na kreskę dłuższą, to na kole rozrządu (kole od wałka) strzałkę ustawioną mam dokładnie na literkę T, a obok jest 0.
Czy jest bardzo źle ?
[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 22:54 ]
Dodam, że na biegu jałowym dziwnie podszarpuje i praca jest dosyć nierówna. Da się to odczuć jadąc po równej drodze na jedynce bez gazu, czuć wtedy takie szarpnięcia, możliwe że zapłon?
Otóż na kole zamachowym mam dwie kreski, jedna krótsza druga dłuższa (tak to mogę opisać widząc po ciemku). Jeśli mam ustawiony wskaźnik na kole zamachowym na kreskę dłuższą, to na kole rozrządu (kole od wałka) strzałkę ustawioną mam dokładnie na literkę T, a obok jest 0.
Czy jest bardzo źle ?
[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 22:54 ]
Dodam, że na biegu jałowym dziwnie podszarpuje i praca jest dosyć nierówna. Da się to odczuć jadąc po równej drodze na jedynce bez gazu, czuć wtedy takie szarpnięcia, możliwe że zapłon?