Sonda Lambda - silnik AEK

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Sonda Lambda - silnik AEK

Post autor: AndrzejYankes » śr lut 13, 2008 11:44

Witam wszystkich.
Wiem, że o sondach Lambda było już mnóstwo tematów (większość chyba udało mi się przeczytać).
Od niedawna mam Golfika MK3 Variant z silnikem 1.6 AEK 101 KM. Przebieg 197 000 km. R.prod.1996. Autko w mieście zżera ok.20 litrów benzyny na 100 km (lub nawet nieco więcej). Odpala ładnie, szybka osiąga temp.90°C i utrzymuje ją. Podczas jazdy przy zmianie biegów zdarza się, że zgaśnie.
Wczoraj na rozgrzanym silniku zrobiłem pomiary sondy:
- VAG-iem: współczynnik Lambda jak zaczarowany 0.7 i ani drgnie, obojętnie czy to bieg jałowy, czy też 3000 obr. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu silnika przez kilkanaście sekund jest 1, a później w ciągu paru sekund dochodzi do 0.7 i tak zostaje
- miernikiem analogowym: napięcie z sondy: 0.85 - 0.90 V.
Czyli wychodzi, że mieszanka jest super bogata :(
I tu moje pytania do Was: czy ta sonda jest już martwa? Kable od sondy wyglądają OK. Czy złe działanie sondy może być przyczyną tak ogromnego spalania?
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 11:58 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 1 raz.

Darcyn
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Darcyn » śr lut 13, 2008 11:48

kolega mial podobny problem i mial do wymiany sterownik silnika ecu

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lut 13, 2008 12:25

Myślę, że u mnie nie będzie potrzeby wymiany ECU.
Czy może wypowiedzieć się ktoś, kto wymieniał u siebie sondę? Chodzi mi o to co się działo przed wymianą, co było powodem wymiany i jak jest po wymianie?

Darcyn
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Darcyn » śr lut 13, 2008 13:14

jesli wlzozysz nowa sonde i bedzie to samo to szukaj sterowniaka.
objawy mial:
paliła mu okrytnie dużo
napiecie sondy tak jak pisałes
smród z rury taki octem niby

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » śr lut 13, 2008 13:16

Podjedz jeszcze do kogos na tester sondy .

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lut 13, 2008 13:38

A oprócz sondy co może jeszcze wpływać na spalanie?
- Przepływka? Jak ewentualnie sprawdzić działanie przepływomierza w tym silniku?
- Wtryskiwacze - jak sprawdzić ich stan i działanie? (słyszałem, że może się przez niesprawny lać cały czas paliwo).
Dotychczas grzebałem tylko przy silniku gaźnikowym. W MK3 dopiero poznaję silnik. Nawet nie wiem, czy AEK to wielowtrysk czy monowtrysk. Czy ktoś może jednoznacznie odpowiedzieć?

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » śr lut 13, 2008 13:48

Przeplywka to raczej jak auto kompletnie nie ma mocy z jedynki.
Twoj silnik to tak jak moj AFT 1.6 , fabrycznie wyduszone na 101KM , wielopunktowy wtrysk, w pip elementow elektronicznych i mechanicznych z GTi .

jedz na ten tester sondy :elegant:

ps. jak juz wtykasz sobie woltomierz to w czarny kabel we wtyczce pod maską i tak po 15minutach od zapalenia silnika bo wpierw to on chodzi na ssaniu
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 13:54 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lut 13, 2008 13:54

Autko jest bardzo żwawe. Przy ruszaniu jest bardzo energiczne.

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » śr lut 13, 2008 13:57

Moim zdaniem sonda jest martwa , bo napiecie powinno falowac (parabola) a ty piszesz ze stoi.

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » śr lut 13, 2008 14:01

stoi. Stoi jak dziadkowi po Viagrze. Zastanawiam się tylko, czy padnięta sonda może powodować aż takie zużycie paliwa. Sonda była sprawdzana po ok. 20 min. jazdy w miejskim korku. Przed pomiarem zdążył się załączyć wentylator chłodnicy.
Czy może ktoś podpowiedzieć, jak sprawdzić działanie wtryskiwaczy? Słyszałem, że mogą się nie zamykać i paliwo leje się z nich cały czas - jak to sprawdzić?
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 15:12 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 13, 2008 17:28

AndrzejYankes pisze:Słyszałem, że mogą się nie zamykać
bezpośrednio - wyjąć i aptrzeć czy kapie, pośrednio, manometrem mierzyć ciśnienia paliwa i patrzeć czy szybko nie spada po wylączeniu silnika.
Ja myślę że jest jakieś 50 procent szans że to sonda. Przyjął bym taką kolejność: jeśli masz w miarę łatwy dostęp do mechanika z manometrem, to sprawdź czy ciśnienie beny nie spada szybko. Jeśli nie masz - wymień sondę. Wiem że to może być zbędny wydatek ale tak chyba będzie najszybciej. Co do napięć na sondzie masz rację, tak samo będzie ona zachowywać się jak mieszanka będzie przebogacona np z powodu lejących wtryskiwaczy lub uszkodzonego regulatora ciśnienia beny.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » czw lut 14, 2008 08:34

Paweł Marek pisze: manometrem mierzyć ciśnienia paliwa i patrzeć czy szybko nie spada po wylączeniu silnika.
rozumiem, że gdy szybko spadnie będzie to oznaczać lejące wtryskiwacze?
A jak sprawdzić, czy regulator ciśnienia benzyny działa poprawnie?

[ Dodano: 15 Lut 2008 13:32 ]
witam ponownie
Jeden ze znajomych podpowiedział mi, żeby przed wymianą sondy sprawdzić działanie czujnika temperatury silnika.Jego złe działanie może powodować, że ECU ma informację, że silnik jest zimny i z tego powodu jest bogata mieszanka. VAG nie wykazał błędu tego czujnika ale znajomek mówi, że z czujnika może wychodzić jakiś sygnał i stąd brak błędu.
Czy możecie powiedzieć który to czujnik temp? I gdzie go szukać? Silnik 1.6 AEK
Wiem, że czujnik temp. płynu chłodniczego działa OK.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”