Jak podniesc wolne obroty w TDI ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak podniesc wolne obroty w TDI ?
Witam,mam problem z transporterem T4. Na wolnych obrotach vag pokazuje ok 740 obr/min to chyba troszke zamalo,dodam ze autko zostalo dopiero co zakupione i poprzedni wlasciciel wymienil rozrzad ale nie ustawil poczatku wtrytsku co zaowocowalo bledami w sterowniku (zly poczatek wtrysku - 00550)Po ustawieniu bledy zniknely ale pozostal mi problem z obrotami ,troszke nierownochdzi i szarpie Jak dodam lekko gazu i vag pokaze obroty ok 800 jest super nic nie trzesie,rowniutko chodzi poprostu bajka. Moje pytanie brzmi jak mozna podnies vagiem wolne obroty
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 20:30 przez S1BART1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wedlug porad kolegi Adamm-a (za ktore jestem mu bardzo wdzieczny)wyczyscilem nastawnik ale niestety nie przynioslo to zbyt wielkich rezultatow,autko jak kulalo na wolnych obrotach tak dalej kuleje.Wykonanie adaptacji vagiem czyli podniesienie wolnych obotow rowniez nie pomaga.Zmierzylem rowniez opor na wtrysku sterujacym i wynosi ok100 omow.Podczas przegladania blokow z vaga kiedy silnik pracuje na wolnych obrotch (juz po wyczyszczeniu nastawnika jak i wczesniej)zaowazylem ze strasznie skacze napicie na nastawniku, dawka paliwa oraz poczatek wtrysku.Brak mi pomyslow gdzie dalej szukac usterki.Niewiem jak sie obiawa usterka kola dwumasowego moze to ono jest sprawca zamieszania.Dodam rowniez ze pozbylem sie powietrza z ukladu paliwowego.Praca silnika stabilizuje sie dopiero jak lekko dodam gazu i vag pokaze obroty ok 800-820.Zaowazylem rowniez ze podczas dojezdzania do skrzyzowania np na 3 biegu i oroty sa na poziomie ok 1600-1700 autko zaczyna lekko szarpac,jak wcisne sprzeglo przestaje ale dalej nierowno chodzi na wolnych obrotach.Dla przypomnienia dodam ze problem dotyczy VW Transporter T4 2.5 TDI o oznaczeniu silnika ACV.
Bardzo prosze o pomoc w wyzej opisanym problemie
[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 18:19 ]
Przyczyna juz znana -mozna temat zamkąć
Bardzo prosze o pomoc w wyzej opisanym problemie
[ Dodano: Wto Lut 19, 2008 18:19 ]
Przyczyna juz znana -mozna temat zamkąć