witam,
z tego co wiem w syncro czyli n?p 4x4 w vr6 tyl dołącza sie jak przod traci przyczepnosc... a jak to jest w golfie 4 z 4 motion? naped na 4 kola jest na stałe?
pozdrawiam
jaka jest roznica pomiedzy syncro a 4motion?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
bugalon
- V.I.P.

- Kontakt:
Re: jaka jest roznica pomiedzy syncro a 4motion?
VAG nie jest konsekwentny w nazewnictwie wiec pytanie jest dosc nieprecyzyjne. Nazwa syncro dotyczy takiego typu napedów:jorgus7 pisze:witam,
z tego co wiem w syncro czyli n?p 4x4 w vr6 tyl dołącza sie jak przod traci przyczepnosc... a jak to jest w golfie 4 z 4 motion? naped na 4 kola jest na stałe?
pozdrawiam
1. Torsen w passacie B2
2. Sprzęgło wiskozowe w passacie B3, B4, golfie 2, golfie 3
3. Torsen w passacie B5 (początkowe lata produkcji)
Pozniej od roku 2000 (chyba ale reki uciac nie dam) w VAG zmieniono nazewnictwo napędu na 4 kola i zaczeto naztywac go 4motion. Nazwa ta dotyczy takiego typu napędu:
1. Sprzęgło typu haldex w golfie 4, seacie Leonie, skodzie octavii.
2. Torsen w passacie B5 (nowsze roczniki)
Generalnie ludzie utożsamiają syncro ze sprzęgłem wiskozowym - w srodku sprzęgiełka jest sporo blaszek ktore chodzą w plynie lepkosciowym. Na skutek roznicy prędkości obrotowych pomiędzy osiami auta plyn nabiera temperatury i skleja blaszki. Wtedy podany jest naped na tyl.
4motion jest utożsamiane z haldexem a haldex dziala troche inaczej. Tam zacisnięcie napędów odbywa się już hydraulicznie. Jest pompka wytwarzająca cisnienie i sterowana ona jest elektrycznie na podstawie odczytów prędkości poszczegolnych kół.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie