2.0 8v nie chce złapać temperaturki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- slonik98
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
2.0 8v nie chce złapać temperaturki
Witam mam pewien problem. Otóż tak kupiłem niedawno golfa i najwyższa temp. silnika to około 70 stopni. Teraz tak pytanie czy to termostat ? Sytuacje prezentuje się w ten sposób górny wąż który wchodzi do chłodnicy ( do górnego wejścia ) jest dosc mocno ciepły, natomiast wąż od odbiegu przez parownik jest wedłóg mnie mniej ciepły. Dolny wąż, tam gdzie jest termostat jest letni, czyli termostat trzyma ? jak myślicie co to może być?
- GarageBoy
- Forum Master

- Kontakt:
Jeżeli silnik nie może uzyskać optymalnej temp. (90 st.) to znaczy, że termostat za wcześnie się otwiera i silnik się nie nagrzewa dostatecznie.slonik98 pisze:no właśnie bo sprawa wygląda tak wentylator załancza mi się przy 90stopniach C. górny wąż gorący a dolny coś nie ten teges napewno termostat
Jeżeli np. lecisz trasą (min 20-30km) a temp. cały czas wynosi 70 to na bank termostat. A wentylator nie może się załączać przy 90. Chyba że czujnik Ci źle temp. pokazuje
tez tak myslałem zmieniłem termostat i nic sie nie zmieniło odłaczyłem czujnik od wentylatora i temperatura zaczeła normalnie dochodzic do 90C wiec u mnie był czujnik a obiawy te sameGarageBoy pisze:Jeżeli silnik nie może uzyskać optymalnej temp. (90 st.) to znaczy, że termostat za wcześnie się otwiera i silnik się nie nagrzewa dostatecznie.slonik98 pisze:no właśnie bo sprawa wygląda tak wentylator załancza mi się przy 90stopniach C. górny wąż gorący a dolny coś nie ten teges napewno termostat
Jeżeli np. lecisz trasą (min 20-30km) a temp. cały czas wynosi 70 to na bank termostat. A wentylator nie może się załączać przy 90. Chyba że czujnik Ci źle temp. pokazuje
Było mk1Cl.Mk2CL.MK2GLMK2GTIF&IMK3GT JEST MK3GTI Edytion Zawsze było i Bedzie VW
- slonik98
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
no dzisiaj się załonczył przy około 95 stopniach, gdy jade autkiem wskazówka ledwo co się podnosi. Ale nie uzyskałem odpowiedzi czy to normalne że górny wąż który wchodzi di chłodnicy jest bardziej ciepły niż węzę idące do nagrzewnicy i parownika ? . Górny wąż ciepły a dolny zimny czyli termostat by trzymał
Ostatnio zmieniony pn lut 11, 2008 21:53 przez slonik98, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

slonik98, po prostu temostat działa ale już za słabo. Wymień byle na dobry. Być może nie ma lepszych od Wahlera, ale ja na trzy trafiłem jeden dobry, więc lepiej posprawdzać z termometrem w garnuszku z wodą czy otwiera się przy 87 stopniach a nie wcześniej. Twierdzę że jakość Wahlerów spada, podobnie jak wielu rzeczy które dotąd uchodziły za dobre. Wydaje mi się że jest to jedna z tych części co może warto kupić w ASO
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

identycznie tylko pompę wspomagania musisz odkręcić (nie odczepiać z węży) bo zasłania termostat. Potrzebny ci tam będzie min. klucz 16, zorietntujesz się do której śróby przy robocie (oś na której pompę się naciąga). Upewnij się że masz taki bo staniesz w połowie z robotą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.