spory luz w tylnym prawym kole

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

spory luz w tylnym prawym kole

Post autor: falla_x » ndz lut 10, 2008 01:37

witam dzis jak wracalem do domu wsiadam w auto ruszam jade jakis kawalek i zacynam sie wsluchiwac w dziwny odglos ktorego wczesniej nie slyszalem (moze dlatego ze radyjka sluchalem) poczatkowo myslalem zeto gume zlapalem bo taki to wlasnie odglos to bicie wydaje zatrzymalem sie patrze a tu flaka nie ma , mysle sobei co jest grane wsiadam ruszam chlapie wjerzdzam na asfalt rowny jak stol chlapie depnolme go do 120 jak by cisej sie zrobilo, nie jest to glosne chlapanie ale pierwsze z czym mi si eskojarzylo to ze gume zlapalem , dojechalem do domu i sprawdzilem cisnienie na *#cenzura#* oponie bylo 2.0 z tylu no to dozucilem do 2.2 bo z prawej tyle bylo ale czy to mogl byc powodem takiech chlapania ? gluchego biciajeszcze wczoraj tego nie bylo, jak samochod stal na ziemi zlapalem za gore kola i poruszalem jest lekki luz ale to tak samo ma lewe jak i prawe , kolego mowi ze to mzoe lozysk mi padlo ? ale czy przypadkiem lozyska nie szumia ?? czy tez tak chlapia jak peknieta opona ? koledzy prosze o pomoc :(
Ostatnio zmieniony sob mar 01, 2008 23:00 przez falla_x, łącznie zmieniany 4 razy.

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lut 10, 2008 14:11

A zakładałeś inne koło?

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » ndz lut 10, 2008 15:40

oponki sa ok zdejmowalem dzi i patrzylem czy nie ma jakies babla zreszta dzien wczesniej bylo ok, poruszalem troche kolem i jest nieiwelki luz jak zlape kolo u dolu i gorze i zaczynam ruszcz to luz jest tyle ze taki niewielki, jak by to byla tuleja metalowo gumowa w belce to czym by sie to objawialo? amorki mam w miare nowe i odboje tez bo tak to wyglada jak by np. kolo podskakiwalo do gory jak by amorek nie pracowal, ale np. jak jade po dziurach to nic sie w zawieszeniu nie dozywa, a jak jade po idealnie plaskiej powierzchni to slychac telepanie takei chlap chlap

Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lut 10, 2008 16:19

Ale koło inne zakładałeś?

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » ndz lut 10, 2008 16:43

nie jeszcze nie ale jak po kole nic nie widac to myslisz ze to moze byc ono ? nie ma zadnych babli ani nic z tych zeczy

Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lut 10, 2008 16:47

Jak nie widać, to zmien i zobacz.

kapalek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kapalek » ndz lut 10, 2008 16:50

łożyska wcale nie muszą szumiec by paść. u mnie własnie tak było. jeździłem sobie i nic nie szumiało. razu pewnego cos zaczeło huczec jakby guma i troche chrobotac. później ustało. miałem kawał do domu wiec powoli jechałem i tak z 5 km od chaty zaczeło mocno bić. dojechałem patrze a tu luz spory na kole (dodam ze 6 miesieczne łożysko) dojechałem do mechnika jakos powolutku i sie okazło że łożysko sie spaliło i przytopiło do piasty. wiec miałem do wymiany i łozysko i czop piasty.
byłem zdziwony że wcześniej nie było żadnego buczenia ani nawet sie koło mocno nie grzało. nie kupuj tanich łozysk ( to były chyba rouville) jeśłi to łożysko to kup skf albo z aso jakies. aha is parwdz tez czy te podkładki pod srube trzymającą łożysko są ok. czy ten cycek co wchodzi do wewnątz nie wyłamany.

nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » sob mar 01, 2008 22:59

a czy przy padnietym lozysku w tylnim kole flega albo sruby nie powinny sie grzac ?

dociagnolem troszke srube tak zeby podkladaka sie jeszcze tak w miare llekko przesowala ale i tak oczowalny jest spory luzik w tym kole

jak samochod stoi na kolach reczny opuszczony tylko na biegu i poruszam kolem tak lapiac je od gory to czuje bicie znacyz ten luz i takie puk puk czy to oznacza lozysko do wymianay ?

dodam ze rok temu wymienialem z tylu tarcze razem ze wszystkimi lozyskami z tylu i czy to mozliwe ze juz by padlo ? w lewym kole tez odczowalny jest luz jest co prawda mniejszy ale np. juz nie slychac tego pukania w srodku

czy duzo czasu trzeba poswiecic zeby takie lozysko wymienic dodam e z tylu mam tacze a nie bembny

Obrazek

rafał1988
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: rafał1988 » sob mar 01, 2008 23:42

falla_x pisze:a czy przy padnietym lozysku w tylnim kole flega albo sruby nie powinny sie grzac ?
NIE

dociągnij łożysko tak, że by był minimalny luz prawie wcale
falla_x pisze:dodam ze rok temu wymienialem z tylu tarcze razem ze wszystkimi lozyskami z tylu i czy to mozliwe ze juz by padlo ?
jak na słabe się trafi to i po tygodniu siądzie, jak będzie zamocno lub zalekko skręcone to też zadługo nie pochodzi

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » ndz mar 02, 2008 01:54

dociagalem to srube wydaje mi sie ze juz bardzej nie mozna bo juz by ta podkladka sie ni przesowala , a mimo tego luz na kole dalej jest odczuwalny i to nie ylko na podniesionym aucie nawet na opuszczonym przy ruszaniu kolem od siebie i do siebie przy mozna powiedzec bardzo malym wysilku odczuwalny jest luz i wdobywa sie pukanie

Obrazek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » ndz mar 02, 2008 02:02

rafał1988 pisze: dociągnij łożysko tak, że by był minimalny luz prawie wcale
Jeśłi łożysko jest już w stadium termalnym dokręcenioe może go tylko dobić.

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: falla_x » ndz mar 02, 2008 02:11

jhosef pisze:Jeśłi łożysko jest już w stadium termalnym dokręcenioe może go tylko dobić.
wiem ze moze dobi mimo tego lekko dociagnolem srube luz jak by minimalnie sie zmniejszyl ale i tak jest moim zadniem za durzy i do tego cos puka w srodku , dokreilem srube tak zeb jeszcze swobodnie podkladal sie poruszala.

a tak wogule to oprucz tego lozyska t chyba nic inneog tam nei ma co powodowalo by ze jest taki luz w kole ?

duzo robo jest z wyminaa takiego lozysa ? mam tarczowe hamulce czy tu jest tak samo jak w bebnowyh ze lozysko wchodzi w tarcze od drugiej strony ?

Obrazek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » ndz mar 02, 2008 02:18

Jeśli ewidentnie czujesz ze jest to luz na kole to musi być to łożysko. Uważam że msuisz wymienić łozysko. Lepiej aby nie zablokowało się w trakcie jazdy. Jeśli chodzi o luz to raczej luz na piaście ( łozysku) jest zdecydowanie inny od np wyrobionych silentbloków na belce.

Co do wymiany przy tarczach trzeba zacisk ściągnąć. Reszta jest tak samo. Roboty nie jest jakoś szczególnie dużo.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”