dziwne drgania!

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Nike
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

dziwne drgania!

Post autor: Nike » sob lut 09, 2008 00:47

Witam.
Chciałbym z lekka opisać sprawę która mi troszkę przeszkadza, a mianowicie dość mocne drgania na pedale gazu i sprzęgła. Co dziwne jeśli chodzi o pedał sprzęgła to drgania są wyczówalne tylko podczas jazdy i tylko przy pierwszym ruchu nogą do zmiany biegu, na postoju nic takiego nie ma, natomiast z gazem niestety jest cały czas. Po przejechaniu powiedzmy 50-60 km to cała stopa mrowieje. Wymieniałem ostatnio poduchę tą z tyłu po stronie kierowcy bo zdechła totalnie ale nic się niezmieniło ( przestał szarpać przy ruszaniu). Czy wina leży po stronie pozostałych poduszek? a może skądś indziej są jakieś drgania przenoszone?? Pozatym ogólnie jakoś dziwnie pracuje, niby ma odejście ( od około 2200obr), totalnie nie kopci, a tak jakby coś mu dolegało. Jakby warczał ( klekotał) panewki? no i niestety 140km/h przy 4300 i chyba już nic więcej (normalne). Silnik to 1.9 TD AAZ, a mam go dopiero od 2 miesięcy i za bardzo jeszcze nie wiem co i jak z diesel-kiem.
Wiem że może za dużo jak na jeden post ale po co pisać 3 różne?
Może ktoś z Was mi coś podpowie???

greg

Post autor: greg » sob lut 09, 2008 20:22

1. sprawdzić pozostałe poduszki
2.
Nike pisze:akby warczał ( klekotał) panewki?
a moze przestawiony kąt wtrysku i dlatego max 140km/h?

arwam

Post autor: arwam » sob lut 09, 2008 20:43

Co do drgania na pedale gazu to sprawdź sobie czy pompa wtryskowa jest przykręcona na uchwycie który znajduje się pod głowiczką pompy wtryskowej pod króćcami przewodów wtryskowych.
Jeśli tam śróba mocująca jest luźna to drgania są podobne do tych jakie opisałeś.

Awatar użytkownika
Nike
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nike » ndz lut 10, 2008 21:26

greg pisze:a moze przestawiony kąt wtrysku
Być może a czy diagnostyka VAG by to wykazała bo na takową niedługo chciałbym się wybrać? Co do przykręcenia pomy to sprawdzę w dzień i dam znać. THX

Wherever you are,
Wherever you go,

ALWAYS---VW......

greg

Post autor: greg » ndz lut 10, 2008 22:28

Nike pisze:a czy diagnostyka VAG by to wykazała bo na takową niedługo chciałbym się wybrać?
AAZ niestety - VAG nie pomoże - jedynie możesz sprawdzić airbag i ABS jeśłi takie masz w aucie :bigok:

Awatar użytkownika
Virus177
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Virus177 » ndz lut 10, 2008 22:34

nie no chlopaki nie smiejcie sie i nie wprowadzajcie chlopaka w blad poprostu on jeszcze nie doszedl do tego ze w AAZ nie ma kompa i jak odsunie zaslepke od wtyczki to nie ma kabelkow w niej :bajer:

Vr6 24v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=328873

greg

Post autor: greg » ndz lut 10, 2008 23:31

Virus177, j asię nei śmieję tylko stwierdzam - można tylko u niego zdiagnozowac ABS i airbag

Awatar użytkownika
Zoltecek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zoltecek » pn lut 11, 2008 00:45

1.ja mam identyczne objawy jak ty z drganiem pedałow . mysle ze wina lezy na poduszkach bo te drgania przynajmniej u mnie sa intensywniejsze w miare eksploatacji auta
2 co do warczenia i dziwnego chodzenia to tez moze byc wina poduszek u mnie własnie od tego silnik warczy na dole pozniej przestaje bys to tak głosnie niemniej mozna usłyszec
3 co do predkosci to ja bym postawił na za mała dawke ustawiona na pomnie ale odpowiedz na pytanie jak ci pali autko - jak dobrze to znaczy ze dawka jest za mała jak kiepsko to kat wtrysku trzeba ustawic :okej:

Garett T3 ready to aplication :D

Awatar użytkownika
Nike
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nike » pn lut 11, 2008 11:53

Virus177 pisze:jak odsunie zaslepke od wtyczki to nie ma kabelkow w niej
Owszem nie jestem biegły w tym temacie więc nie wiem co się da a co nie i w jakim aucie, a co d otych kabelków to są podłączone i jest ich chyba z pięć choć pewnie nie zmienia to postaci rzeczy.
Zoltecek pisze:mysle ze wina lezy na poduszkach
pewnie masz rację bo ogólnie spalanie jest ok, jak na 75KM odejście też jest, nie kopci więc zobaczymy jak zmienię pozostałe 2 poduchy.

Wherever you are,
Wherever you go,

ALWAYS---VW......

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”