cowboy pisze:nie trzeba całkowąc żeby wiedzieć że na niższym biegu auto przyspiesza szybciej
To nie o to chodzi. Prowadzilismy cały ten wywód nie po to żeby sprawdzić czy auto lepiej przyspiesza na 2 czy 3 biegu bo to oczywiste , tylko po to żeby sprawdzic ile energii potrzebujemy na przyspieszenie ( w naszym przykładzie) od 40 do 67km/h na 2 i 3 biegu , czyli sprawdzamy nie pod kątem osiagów tylko pod kątem co jest bardziej ekonomiczne przyspieszanie na wysokich obrotach czy na niskich.
Wynik jaki nam wyszedł widać. Podpowiem że energia zużyta to ilośc paliwa.
bugalon pisze:Uzyskane wyniki średnie (z 5 pomiarów bo odrzuceniu najnizszej i najwyższej próbki) to odpowiednio:
1. 3,15 sec.
2. 4,27 sec.
Szkoda że nie mozna było sprawdzic analogicznie czasów na 4 i 5 biegu , no ale nie mamy toru doświadczalnego tylko zwykła ulicę , te czasy są na tyle niskie że moga być obarczone sporym błędem, ale wyniki sa poprawne i pokazuja to co mają pokazać.
bugalon pisze:No i teraz mam problem przy dalszych obliczeniach, bo nie mam charakterystyki mocy w czasie.
Szkoda ze nie było mozliwości podpiąc VAG w czasie prób bo mielibyśmy elegancko obroty w funckji czasu i to by nam sie przydało jak nic do dalszej analizy.
bugalon pisze: Zrobilem szybką aproksymację (nie mając niestety próbek czasu pośrednich a tylko poslugując się założeniem, ze prędkość obrotowa narasta wykładniczo w czasie)
Dla uproszczenia , a przede wszystkim z braku czasów posrednich mozna takie założenie przyjąć , coprawda podejżewam że krzywe troszke by sie różniły ale byłyby to raczej kosmetyczne różnice nie majace bardzo dużego wpływu na ogólny wynik.
bugalon pisze:Wzory funkcji przybliżających wraz z obliczeniem całek oznaczonych (wraz z wynikami energii pochłoniętej)
I wszystko jasne

jak widac przy przyspieszaniu na wysokich obrotach auto zużyło o około 20% mniej energii niz przy przyspieszaniu na niskich obrotach
bugalon, bardzo duże

za poświęcony czas
[ Dodano: Pią Lut 08, 2008 15:39 ]
bugalon pisze:brak mi słów.
evolution pisze:naprawde brak slow.
Nie wałkujmy tego bo wszystko jest pare stron wczesniej wałkowane i chyba w miare logicznie wyjaśnione
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]