Kierownica drzy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kierownica drzy
Witam!!!
Panowie walczę już dość długo z tą usterką i mi nic nie wychodzi. Od jakiegoś roku bije mi kierownicą podczas jazdy nawet od 20km\h. Wymieniłem już prawie wszystko w przednim zawieszeniu. wszystkie tuleje, drążki itp. Ostatnio myślałem że to wina przegubu wewnętrznego ponieważ wyczuwałem w nim luz, ale niestety wymieniłem go i nadal to samo. Bicie to jest dziwne gdyż pojawia się i znika. Dodam że bije mi i na alufelgach jak i na felgach stalowych. Mam takie pytanie czy to bicie może być spowodowane tym iż kiedyś miałem obniżone zawieszenie firmy H&R o 40mm. i wywaliłem same sprężyny, a amorki zostawiłem, mechanik powiedział że nic się nie powinno dziać. Jak byłem na diagnostyce to diagnosta powiedział że amorki są w bardzo dobrym stanie.
Proszę was o jakiś sugestię, bo niemam już do tego wszystkiego siły!!!
Panowie walczę już dość długo z tą usterką i mi nic nie wychodzi. Od jakiegoś roku bije mi kierownicą podczas jazdy nawet od 20km\h. Wymieniłem już prawie wszystko w przednim zawieszeniu. wszystkie tuleje, drążki itp. Ostatnio myślałem że to wina przegubu wewnętrznego ponieważ wyczuwałem w nim luz, ale niestety wymieniłem go i nadal to samo. Bicie to jest dziwne gdyż pojawia się i znika. Dodam że bije mi i na alufelgach jak i na felgach stalowych. Mam takie pytanie czy to bicie może być spowodowane tym iż kiedyś miałem obniżone zawieszenie firmy H&R o 40mm. i wywaliłem same sprężyny, a amorki zostawiłem, mechanik powiedział że nic się nie powinno dziać. Jak byłem na diagnostyce to diagnosta powiedział że amorki są w bardzo dobrym stanie.
Proszę was o jakiś sugestię, bo niemam już do tego wszystkiego siły!!!
Ostatnio zmieniony pn lut 04, 2008 22:38 przez jeanks5t, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Więc tak klocki i tarcze też były wymienione.
Bicie jest dziwne gdyż często jest tak, że pojawia się po przejechaniu jakiegoś odcinka, pojeżdżę trochę i znika. Nie jest tak że bicie jest np. tylko przy hamowaniu, bo jak znika to i przy hamowaniu nic się nie dzieje, a jak zaczyna bić to i na pedale hamulca to czuć.
Bicie jest dziwne gdyż często jest tak, że pojawia się po przejechaniu jakiegoś odcinka, pojeżdżę trochę i znika. Nie jest tak że bicie jest np. tylko przy hamowaniu, bo jak znika to i przy hamowaniu nic się nie dzieje, a jak zaczyna bić to i na pedale hamulca to czuć.
- Paweł Marek
- V.I.P.
ja bym się jeszcze wykosztował na nowe górne łożyska amorków, a jeśli nie pomoże to chyba masz jednak luzy w przegubach i półosie wpadają w wibracje. Miałem też kiedyś taki przypadek, że mechanik odwrotnie założył mi sprężyny talerzowe wymieniając zewnętrzne przeguby, podobnie sie to objawiało.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Górne łożyska też wymienione. Jak można sprawdzić przeguby? Co to są te sprężyny talerzowe?Paweł Marek pisze:ja bym się jeszcze wykosztował na nowe górne łożyska amorków, a jeśli nie pomoże to chyba masz jednak luzy w przegubach i półosie wpadają w wibracje. Miałem też kiedyś taki przypadek, że mechanik odwrotnie założył mi sprężyny talerzowe wymieniając zewnętrzne przeguby, podobnie sie to objawiało.
- Paweł Marek
- V.I.P.
jeanks5t a powiedz jak wyglada to bicie w takim przypadku jak np jedziesz odcikiem prostej drogi, masz bicie, pokonujesz zakret bicie zanika lub zmniejsza sie, masz cos takiego?
w moim poprzednim golfie 3 byl wlasnie taki przypadek, teraz jezdzi nim moj brat i nie skarzy sie na bicie, cos bylo naprawiane.
w moim poprzednim golfie 3 byl wlasnie taki przypadek, teraz jezdzi nim moj brat i nie skarzy sie na bicie, cos bylo naprawiane.
Z tym biciem to jest dziwnie bo ono raz jest bardzo mocno wyczuwalne, raz mniej , a czasem wcale go nie ma. Mam czasem takie dziwne wrażenie że jak mi bije dość mocno, a troche szybciej pojeżdźę, poprzeciągam go na biegach, pohamuje mocniej to to bicie ustaje, ale nie zawsze.daniellw pisze:jeanks5t a powiedz jak wyglada to bicie w takim przypadku jak np jedziesz odcikiem prostej drogi, masz bicie, pokonujesz zakret bicie zanika lub zmniejsza sie, masz cos takiego?
[ Dodano: 05 Lut 2008 10:25 ]
co to może być? Bo już wychodzę z siebie, strasznie mnie to denerwuje.