Kopci na biało.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sel560
Nowicjusz
Nowicjusz

Kopci na biało.

Post autor: sel560 » ndz lut 03, 2008 17:25

Witam wszystkich!Od niedawna jestem włascicielem 3 z 2.8 benzyna.Autko lata bez zarzutów,ale kopci na biało i pobiera olej!Mam zamiar zgazowac tego potworka,ale jestem ciekaw opini na ten temat!Ps. prosze o sugestie odnośnie powyższych objawów.

sel560

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » ndz lut 03, 2008 18:08

mark29 pisze:No to jest problem.Kopcenie wskazuje,ze pierscienie na tlokach sa nadmiernie zuzyte.Co powoduje przedostawanie sie oleju do komory spalania (spala sie no i oczywiscie ubywa).Taki silnik nie nadaje sie do LPG.Najlepiej bedzie jak sprawdzisz cisnienie sprezania w cylindrach.
nie koniecznie to pierścienie
przez uszczelniacze też olej będzie brał

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lut 03, 2008 18:09

mark29 pisze:Co powoduje przedostawanie sie oleju do komory spalania (spala sie no i oczywiscie ubywa).
Spalanie oleju obiawia się kopceniem na niebiesko a nie na biało, na biało to raczej płyn chłodzący...

sel560, sprawdź uszczelkę pod głowicą...poziom płynu oraz czy w płynie nie ma oleju.

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » ndz lut 03, 2008 19:24

Qto pisze:
mark29 pisze:Co powoduje przedostawanie sie oleju do komory spalania (spala sie no i oczywiscie ubywa).
Spalanie oleju obiawia się kopceniem na niebiesko a nie na biało, na biało to raczej płyn chłodzący...

sel560, sprawdź uszczelkę pod głowicą...poziom płynu oraz czy w płynie nie ma oleju.
Olej też potrafi kopcić na biało, miałem taki przypadek, olej az kapał z rury wydechowej a kopcenie było na biało a nie na niebiesko, myślę, że dlatego, że katalizator dopalał ten olej.
Przyczyn może być wiele (pierścienie, uszczelniacze, prowadnice zaworowe, nawet pęknięcie głowicy lub bloku). Na odległość nikt niepowie ci co konkretnie dolega temu silnikowi.

Jak będziesz się decydował na jakikolwiek remont czy wymianę pierścieni,to dopilnuj aby wszystko dobrze pomierzyli i dobrze sprawdzili głowicę. Bo czasami sama wymiana pierścieni nic nie daje bo powód jest np. w głowicy, albo w owalizacji cylindrów.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 19:29 przez paulox, łącznie zmieniany 2 razy.

Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 03, 2008 19:33

Tak czy inaczej musisz silniczek doprowadzić do ładu zanim zdecydujesz się go zagazować. Do czego się oczywiście nadaje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

sel560
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sel560 » pt lut 15, 2008 12:53

a jaka powinna byc temperatura sinika,przy watowaniu

[ Dodano: 15 Lut 2008 11:58 ]
W płynie oleju nie widać,ale lekko go ubywa!Jak najszybciej sprawdzić uszczelke pod głowicą?Ps.to chyba nie pierścienie bo polotu mu nie brakuje

[ Dodano: 03 Mar 2008 20:31 ]
koledzy silniczek konkreto zdiagnozowany,cisnienia na cylindrach 14,olej na wolnych obrotach prawie 2 ,to regulator cisnienia jebie sprawe,tak przynajmniej twierdzi mój mechanik :bajer: :bajer:

sel560

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”