dodatkowe oświetlenie kabiny

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
axmax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

dodatkowe oświetlenie kabiny

Post autor: axmax » ndz lut 03, 2008 10:10

Witam. Chcę założyć obrysówki w kieszenie w drzwiach przednich. Zastanawiam się czy jeżeli dołoże dwie żarówki po 5W czy beżpiecznik się nie przepali??
Drugie pytanie: jak to najprościej zrobić?? myślałem, żeby poprowadzić kabelek z oświetlenia w podsufitce a masę wiząć z drzwi. Jest na to prostszy sposób?? (może w zlączu drzwi jest styk odpowiedzialny za "sygnał" do oświetlenia??)

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113558[/url]Moje skromne MK3...zapraszam[/url]

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz lut 03, 2008 10:29

masz pstryczka w drzwiach tzn w karoseri on zwiera mase chyba.,jak bezpiecznik sie spali dasz wiekszy o 1 amper lub o nastepną moc i bedzie ok.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz lut 03, 2008 10:49

axmax pisze:Witam. Chcę założyć obrysówki w kieszenie w drzwiach przednich. Zastanawiam się czy jeżeli dołoże dwie żarówki po 5W czy beżpiecznik się nie przepali??
Drugie pytanie: jak to najprościej zrobić?? myślałem, żeby poprowadzić kabelek z oświetlenia w podsufitce a masę wiząć z drzwi. Jest na to prostszy sposób?? (może w zlączu drzwi jest styk odpowiedzialny za "sygnał" do oświetlenia??)
Nie spali się na pewno. 10W to niecały 1amper więcej.
plus pociągnij od bezpiecznika na którym caly czas jest prąd-zapalniczka np. a msę z wył. w słupku, to ona bedzie włączała światełko po otwarciu dzrwi.

Awatar użytkownika
lordmatej
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lordmatej » ndz lut 03, 2008 12:16

axmax, jak ogarniesz temat to zrób fotoporadę pils!!! I wyślij linka do mnie bo tez myślę o czyms takim ale elektryka to u mnie zmiana żarówki i tyle!!! :crazy:

...i zesłał pan Golfa na ziemie , by siał zamęt i zniszczenie...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lut 03, 2008 13:17

Z włącznika w słupku weź masę z kabelka brązowo-żółtego (lub z wolnego trzeciego pinu we włączniku - jeśli brązowo-żółtego brak). Tak jest oryginalnie robione w Vento, które mają takie lampki w drzwiach fabrycznie. Wtedy lamka zapali sie tylko w tych drzwiach które się otwiera. Gdybyś wziął z brązowo-białego to lampki w obu drzwiach zapalały by się przy otwarciu którychkolwiek drzwi, a nie o to chodzi.
Ostatnio zmieniony ndz lut 03, 2008 13:18 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
axmax
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: axmax » ndz lut 03, 2008 14:23

lordmatej pisze:axmax, jak ogarniesz temat to zrób fotoporadę pils!!! I wyślij linka do mnie bo tez myślę o czyms takim ale elektryka to u mnie zmiana żarówki i tyle!!!
będzie porada, jak tylko się uporam z tym:)
Paweł Marek pisze:Z włącznika w słupku weź masę z kabelka brązowo-żółtego (lub z wolnego trzeciego pinu we włączniku - jeśli brązowo-żółtego brak). Tak jest oryginalnie robione w Vento, które mają takie lampki w drzwiach fabrycznie. Wtedy lamka zapali sie tylko w tych drzwiach które się otwiera. Gdybyś wziął z brązowo-białego to lampki w obu drzwiach zapalały by się przy otwarciu którychkolwiek drzwi, a nie o to chodzi.

wielkie dzięki za ta ciekawostke!! napewno postara się z niej skorzystać:)

punkciki rozdane, teraz idę przed blok do woza zobaczyć co się da z tym zrobić:)
pozdrawiam

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113558[/url]Moje skromne MK3...zapraszam[/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”